Αν υπάρχει ένα θέμα που δεν τίθεται ποτέ στη συζήτηση, αλλά ταλαιπωρεί ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων, αυτό είναι οι αιμορροΐδες. Τουλάχιστον οι μισοί ενήλικες των ΗΠΑ άνω των 50 ετών έχουν υποστεί δυσάρεστα συμπτώματα από αυτές τις διογκωμένες συστάδες αιμοφόρων αγγείων στον πισινό τους.

Τι ισχύει όσον αφορά στην πρόληψη και στη θεραπεία των αιμορροΐδων έπειτα από συζητήσεις αρθρογράφου των «New York Times» με τέσσερις γιατρούς.

Κατανοήστε την ανατομία των αιμορροΐδων και προσέξτε τα συμπτώματα

Με εξέπληξε το γεγονός ότι όλοι, στην πραγματικότητα, γεννιούνται με αιμορροϊδικό ιστό. Στην πραγματικότητα, αυτά τα αιμοφόρα αγγεία που επενδύουν τον πρωκτό έχουν μια χρήσιμη δουλειά: Μας βοηθούν να αισθανόμαστε τι υπάρχει στο ορθό, δήλωσε ο Δρ. Ρόμπερτ Σίμα, χειρουργός παχέος εντέρου στην Κλινική Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. Είναι ο λόγος που μπορείτε (συνήθως) να καταλάβετε αν η πίεση που αισθάνεστε είναι αέρια ή διάρροια ή μια φυσιολογική κίνηση του εντέρου. Οι αιμορροΐδες βοηθούν επίσης να σχηματιστεί μια «σφραγίδα» μέσα στον πρωκτό που τον κρατάει κλειστό, κάτι σαν την προστασία από τις καιρικές συνθήκες σε μια πόρτα, εξήγησε ο ίδιος.

Μόνο όταν οι αιμορροΐδες διογκώνονται και φλεγμαίνουν, προκαλούν δυσάρεστα συμπτώματα. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν κνησμό, κάψιμο, αιμορραγία και, μερικές φορές, προεξοχή της αιμορροΐδας έξω από το σώμα. Οι αιμορροΐδες φλεγμαίνουν συνήθως λόγω της καταπόνησης κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου, η οποία ασκεί πίεση σε αυτές, δήλωσε ο Δρ. Ραχούλ Ναράνγκ, χειρουργός παχέος εντέρου στο NYU Langone Health.

Οι περισσότερες αιμορροΐδες ονομάζονται εσωτερικές αιμορροΐδες, που σημαίνει ότι αναπτύσσονται μέσα στον πρωκτό, ακόμη και αν μερικές φορές προεξέχουν. Οι άνθρωποι μπορούν, πιο σπάνια, να αποκτήσουν εξωτερικές αιμορροΐδες, οι οποίες επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία έξω από τον πρωκτό. Αυτές τείνουν να εμφανίζονται ξαφνικά και είναι οξεία επώδυνες, δήλωσε ο Δρ. Ρόμπερτ Σίμα, αλλά συνήθως υποχωρούν από μόνες τους μέσα σε μια εβδομάδα.

Ακόμα και αν έχετε συμπτώματα αιμορροΐδων, δεν πρέπει να υποθέσετε ότι έχετε αιμορροΐδες, δήλωσε η Δρ. Κάρεν Ζαγκιγιάν, χειρουργός παχέος εντέρου στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες. Συμπτώματα όπως η αιμορραγία από το ορθό και ο πόνος μπορεί επίσης να οφείλονται σε άλλα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των πρωκτικών σχισμών (σχισμές στον πρωκτό), των πρωκτικών συριγγίων (μολυσμένες σήραγγες μεταξύ του πρωκτού και του δέρματος) και του καρκίνου του ορθού.

Οι γιατροί θα πρέπει να διεξάγουν μια εξέταση του ορθού με το δάχτυλό τους για να αποκλείσουν άλλα ζητήματα, δήλωσε η ίδια. Εάν ο δικός σας δεν το κάνει, σκεφτείτε να αναζητήσετε έναν ειδικό, όπως γαστρεντερολόγο ή χειρουργό παχέος εντέρου, ο οποίος μπορεί επίσης να διατάξει μια ενδοσκοπική εξέταση, όπως μια κολονοσκόπηση, για να διαγνώσει σωστά το πρόβλημα, δήλωσε ο Δρ. Ρόμπερτ Σίμα.

Ττρώτε φυτικές ίνες, πίνετε νερό και μην κάθεστε για αρκετή ώρα

Όταν πρόκειται για την πρόληψη των αιμορροΐδων, η κατανάλωση μιας διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες θα βοηθήσει σχεδόν σίγουρα, δήλωσε η Δρ. Νέχα Ματούρ, γαστρεντερολόγος στο νοσοκομείο Houston Methodist. Συνιστούσε την κατανάλωση 20 έως 30 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα. Οι φακές ήταν μια σοφή επιλογή για το έντερό μου, ακόμα και αν δειπνούσα σε ακατάλληλη στιγμή.

Η διατήρηση της ενυδάτωσης μπορεί επίσης να κάνει μεγάλη διαφορά, δήλωσε ο Δρ. Ραχούλ Ναράνγκ. Οι φυτικές ίνες και το νερό καθιστούν ευκολότερη την κίνηση του εντέρου, γεγονός που στη συνέχεια μειώνει τις πιθανότητες οι αιμορροΐδες να παρουσιάσουν φλεγμονές, εξήγησε.

Δραστηριότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο να αφυδατωθείτε – όπως η κατανάλωση πολλών καφέδων ή αλκοόλ ή η έντονη άσκηση – μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, δήλωσε ο Δρ. Ρόμπερτ Σίμ. Υπογράμμισε τη χρήση ποδηλάτου ως ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς ασκεί μεγάλη πίεση στο περίνεο, στην περιοχή μεταξύ του πρωκτού και του οσχέου ή του αιδοίου.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει το να κάθεστε στην τουαλέτα για λιγότερο από πέντε λεπτά κάθε φορά, δήλωσε η Δρ. Κάρεν Ζαγκιγιάν. Σημασία έχει και το πώς κάθεστε στην τουαλέτα: Προϊόντα όπως ένα υποπόδιο που τοποθετείται κάτω από τα πόδια σας ενώ κάθεστε στην τουαλέτα, αλλάζουν τη γωνία υπό την οποία κάθεστε με τρόπο που μπορεί να μειώσει την καταπόνηση, πρόσθεσε η Δρ. Νέχα Ματούρ.

Το κάθισμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα γενικά μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα αιμορροΐδων, δήλωσε ο Δρ Ρόμπερτ Σίμα, όπως επίσης και η άρση βαρών με το άνω μέρος του σώματος, καθώς με αυτόν τον τρόπο καταπονούνται τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από τον πρωκτό. Είπε ότι απευθύνονται σε αυτόν συχνά άνδρες με επώδυνες αιμορροΐδες αφού αφυδατωθούν κάνοντας έντονη σωματική δραστηριότητα.

Οι γυναίκες συχνά εμφανίζουν συμπτώματα αιμορροΐδων και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εν μέρει επειδή καθώς η μήτρα μεγαλώνει, ασκεί πρόσθετη πίεση στην περιοχή του πρωκτού, δήλωσε η Δρ. Νέχα Ματούρ. Οι ορμονικές αλλαγές και οι προγεννητικές βιταμίνες αυξάνουν επίσης την πιθανότητα οι έγκυες γυναίκες να παρουσιάσουν δυσκοιλιότητα, γεγονός που επιδεινώνει το πρόβλημα προκαλώντας τις γυναίκες να ζορίζονται ενώ βρίσκονται στην τουαλέτα, είπε.

Και πάλι, οι φυτικές ίνες, η ενυδάτωση και ο λιγότερος χρόνος παραμονής στην τουαλέτα μπορεί να βοηθήσουν, όπως και ένα μαλακτικό σκαμνιών. Η Δρ. Νέχα Ματούρ συνέστησε στις έγκυες γυναίκες με αιμορροΐδες να μιλήσουν με τους γιατρούς τους για ασφαλείς θεραπευτικές επιλογές.

Για τις ήπιες αιμορροΐδες, οι απλές θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν

Οι γιατροί κατηγοριοποιούν τις εσωτερικές αιμορροΐδες σε στάδια από ένα έως τέσσερα, ανάλογα με τα φυσικά χαρακτηριστικά και τη σοβαρότητά τους. Για τις ήπιες αιμορροΐδες – αιμορροΐδες βαθμού 1, οι οποίες δεν προεξέχουν καθόλου έξω από τον πρωκτό, και αιμορροΐδες βαθμού 2, οι οποίες μπορεί να προεξέχουν, αλλά στη συνέχεια επιστρέφουν από μόνες τους μέσα – οι άνθρωποι μπορούν συχνά να ανακουφιστούν ακολουθώντας τις συστάσεις για τον τρόπο ζωής που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Ο Δρ. Ρόμπερτ Σίμα ανέφερε ότι οι λοσιόν και τα τζελ για αιμορροΐδες που κυκλοφορούν χωρίς συνταγή συχνά δεν βοηθούν όσο περιμένουν οι άνθρωποι. Μπορεί να ανακουφίζουν για λίγο τα συμπτώματα, είπε, αλλά δεν επιλύουν το υποκείμενο πρόβλημα.

Εάν τα συμπτώματα των αιμορροΐδων σας δεν υποχωρούν, μια απλή διαδικασία σ’ λένα ιατρείο θα μπορούσε να βοηθήσει, δήλωσε ο Δρ. Ραχούλ Ναράνγκ. Ο γιατρός χρησιμοποιεί ένα εργαλείο για να τοποθετήσει μια λαστιχένια ταινία γύρω από τη βάση της αιμορροΐδας, η οποία σταματά τη ροή του αίματος προς τον φλεγμονώδη ιστό και «νεκρώνει» μέσα σε μία έως τέσσερις ημέρες. Είναι γρήγορη, σχετικά ανώδυνη θεραπεία για τον ασθενή και απαιτεί πολύ λίγο χρόνο, δήλωσε η Δρ. Νέχα Ματούρ – ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν αμέσως στην εργασία τους μετά τη διαδικασία. Μπορεί, όμως, να χρειαστεί να επανέλθετε για πολλαπλές θεραπείες. Μια άλλη λιγότερο συνηθισμένη θεραπεία είναι η υπέρυθρη φωτοπηξία, κατά την οποία ο γιατρός χρησιμοποιεί υπέρυθρο φως για να διακόψει την παροχή αίματος στον ενοχλητικό ιστό, προκαλώντας τη συρρίκνωσή του.

Οι σοβαρές αιμορροΐδες αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες βαθμού 3 και 4 – βαθμός 3 σημαίνει ότι η αιμορροΐδα προεξέχει από τον πρωκτό, αλλά μπορεί να σπρωχτεί με το χέρι πίσω, και βαθμός 4 είναι όταν βρίσκεται συνεχώς έξω από τον πρωκτό – απαιτούν μερικές φορές χειρουργική επέμβαση.

Υπάρχουν μερικές χειρουργικές επιλογές. Η μία είναι η αιμορροϊδεκτομή, η οποία είναι η χειρουργική αφαίρεση της αιμορροΐδας, εξήγησε ο Δρ. Ραχούλ Ναράνγκ. Μια άλλη επιλογή είναι η συρραφής αιμορροϊδοπλαστική), κατά την οποία ο γιατρός αφαιρεί μέρος της αιμορροΐδας και στη συνέχεια τη συρράπτει ξανά, μειώνοντάς την σε φυσιολογικό μέγεθος, δήλωσε ο Δρ Ρόμπερτ Σίμα.

Παρόλο που οι χειρουργικές διαδικασίες συχνά λειτουργούν, δεν είναι χωρίς πιθανά μειονεκτήματα, δήλωσε η Δρ. Νέχα Ματούρ. Μπορεί να έχουν επώδυνη και μακρύτερη ανάρρωση από άλλες σχετικές θεραπευτικές επιλογές και μπορεί να προκαλέσουν ακράτεια κοπράνων. Επίσης, ακόμα και μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι αιμορροΐδες μπορεί να επανέλθουν. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι αυτές οι θεραπείες αφαιρούν ή σκοτώνουν ένα μέρος του αιμορροϊδικού ιστού του σώματος, αλλά αφήνουν πίσω το υπόλοιπο, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να διογκωθεί και να παρουσιάσει φλεγμονές, δήλωσε ο Δρ. Ρόμπερτ Σίμα.