Σήμερα που είναι η γιορτή της Αγίας Ελένης και του Αγίου Κωνσταντίνου, σας έχω ένα θέμα πολύ ταιριαστό που αφορά τον πιο διάσημο Κωνσταντίνο της ελληνικής τηλεόρασης: τον Κωνσταντίνο Κατακουζηνό από το Κωνσταντίνου & Ελένης. Και, κατ’ επέκταση, την Ελένη Βλαχάκη.

Την ώρα που άλλοι θα κάτσουν να κάνουν κείμενο για τις Ελένης, τις Κωνσταντίνες, τους Κώτσους, τη Λενιώ και τον Ντίνο, στο Intronews.gr σου δίνουμε τροφή για σκέψη. Σκέψη που οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο Σέλντον Κούπερ, ο καλύτερος χαρακτήρας κωμικής σειράς στις ΗΠΑ, βασίστηκε στον Κατακουζηνό του Ρώμα στο Κωνσταντίνου & Ελένης.

Σου φαίνεται τραβηγμένο; Δεν μπορείς να πιστέψεις ότι ο Τσακ Λόρι, σεναριογράφος του Big Bang Theory, είδε το Κωνσταντίνου & Ελένης και εμπνεύστηκε; Μόλις διαβάσεις το υπόλοιπο του κειμένου, δε θα είσαι και τόσο απόλυτος.

Κατακουζήνα και Σέλντον Κούπερ «γεννήθηκαν» με 10 χρόνια διαφορά σχεδόν, ο ένας το 1998 και ο άλλος το 2007. Οι μεταξύ τους όμως ομοιότητες πολλές και αδιαμφισβήτητες

Από το Κωνσταντίνου & Ελένης στο Big Bang Theory

Όπως ο Κατακουζηνός, έτσι και ο Σέλντον Κούπερ είχε ερωτευτεί την επιστήμη του

Ο Κωνσταντίνος Κατακουζηνός είχε δοθεί πλήρως στη Βυζαντινολογία. Δεν είχε καν σεξουαλικότητα, αναρωτιόντουσαν οι άλλοι αν έχει διάθεση ή αν, έστω, αυτοϊκανοποιείται. Το ίδιο συνέβαινε και με τον Σέλντον. Έλεγε για τη Φυσική ότι είναι ο Νο1 φίλος του, η γυναίκα της ζωής του και έφτασε η 7η σεζόν για να δώσει το πρώτο του φιλί σε γυναίκα.

Ο ένας ήθελε διακαώς να εκδοθεί, ο άλλος ήθελε να πάρει το Νόμπελ

Από την πρώτη σεζόν του Big Bang Theory, ο Σέλντο Κούπερ είχε βάλει στόχο να κάνει μια ανακάλυψη στην Φυσική που θα το έδινε το βραβείο Νόμπελ. Ο Κωνσταντίνος Κατακουζηνός μπορεί να μη μπορούσε να πάρει Νόμπελ, αλλά να εκδώσει ένα best seller για τους μπιντέδες στο Βυζάντιο, το οραματιζόταν από το πρώτο επεισόδιο στο Κωνσταντίνου & Ελένης. Για τον πρώτο είδαμε ότι πήρε τελικά Νόμπελ, για τον 2ο δυστυχώς δεν μάθαμε αν τελικά…εκδόθηκε!

Ο Κατακουζηνός θεωρούσε εαυτόν ευφυέστερο των υπολοίπων, το ίδιο και ο Κούπερ

Οι γκαρσόνες, ο οινοχόος, ο ανεγκέφαλος ερωτύλος Μάνθος, η χαζή γειτόνισσα, ήταν όλοι τους εγκεφαλικά υποδεέστεροι για τον Κατακουζηνό στο Κωνσταντίνου & Ελένης. Και φρόντιζε να τους το δείχνει σε κάθε ευκαιρία. Μόνο που έχανε πάντα όταν η γνώση ξέφευγε από την επιστήμη του και πήγαινε σε πιο απλά, καθημερινά, όπως μουσική, τηλεόραση, ποιος τα έχει με ποιον και άλλα τέτοια. Ακριβώς το ίδιο έκανε και ο Σέλντον Κούπερ, σε ακόμα εντονότερο βαθμό.

Η φοβία για τα μικρόβια

Ο ένας είχε το μπεταντίν πάντα μαζί του, στην τσέπη του σακακιού του, ο άλλος, ο Σέλντον, είχε οτιδήποτε μπορεί να υπάρχει για να προστατεύσει από μικρόβια, ενώ σε ένα επεισόδιο αρκούσε ο Ρατζές να φταρνιστεί 2 φορές για να τον στείλει σε άλλο τραπέζι και να του ζητήσει καλλιέργεια σάλιου.

Η εμμονή τους με την υγιεινή

Μπορεί ο Κατακουζηνός να μην είχε τετράδιο καταγραφής εντερικών κενώσεων στο Κωνσταντίνου & Ελένης, όπως ο Σέλντον, αλλά ήταν και οι δύο πολύ προσεκτικοί με την υγιεινή, το βούρτσισμα των δοντιών, τις κενώσεις τους, είχαν ένα σταθερό ωράριο σε αυτό.

Ο παλιμπαιδισμός που ερχόταν σε αντίθεση με την σοβαρότητα της επιστημονικής ιδιότητας

Είναι χαρακτηριστική στο Κωνσταντίνου & Ελένης η σκηνή που ο Κατακουζηνός υποδέχεται τη νονά του και της ζητάει τα πεδιλάκια που του έπαιρνε όταν ήταν μικρός. Ο Κατακουζηνός είχε γενικά κάμποσες πιο παιδικές εκφράσεις, μούτρωνε, ήθελε πάντα το παγωτό του. Ο Κούπερ έδειξε σε μεγαλύτερο βαθμό ότι είναι ακόμα παιδί με όλη την αγάπη του για τα κόμικς, για τις σειρές επιστημονικής φαντασίας.

Η άρνηση να έχουν οποιαδήποτε κοινωνική συναναστροφή

Ο Κατακουζηνός δεν ήθελε να τον επισκέπτεται κανείς, σιχαινόταν τις μαζώξεις, ακόμα κι αν ήταν για τον μοναδικό του φίλο, τον Μάνθο. Ο Σέλντον δεχόταν μόνο να πάνε οι βασικοί φίλοι στο σπίτι του, αλλά με πολύ αυστηρούς κανόνες και ήταν πολύ περιοριστικός. Κι ακολουθούσε ένα πρόγραμμα στα πάντα.

Μια αυθάδης γυναίκα τους έκανε να αποδεχτούν την ανθρώπινη επαφή και οικειότητα

Για τον Κατακουζηνό ήταν η Ελένη Βλαχάκη, με την οποία τελικά παντρεύτηκαν κιόλας, που τον μύησε στην σωματική επαφή στο Κωνσταντίνου & Ελένης. Για τον Σέλντον, παρά το ότι με την Έιμι Φάρα Φάουλερ παντρεύτηκε, ήταν η Πένι, που, όπως η Βλαχάκη, είχε τελειώσει με δυσκολία το σχολείο, δεν είχε κάποιο πτυχίο, ήταν σερβιτόρα και έτρωγε τσάμπα στο σπίτι τους. Χάρη στην Πένι έμαθε ο Σέλντον να αγκαλιάζει, εκείνη ήταν αυτή που μπορούσε να βρει τα κουμπιά του, σε βαθμό που η Έιμι ζήλευε.

Η αγάπη τους για τα fan facts

Ο Κατακουζηνός είχε πιο περιορισμένο εύρος πεδίων για τα fan facts αφού αφορούσαν τους μπιντέδες. Ο Σέλντον είχε να πει κάτι σχεδόν για όλα. Εσύ ήξερες ότι…

Δυσκολεύονταν να κατανοήσουν τον σαρκασμό

Μη έχοντας κάποια επαφή με τις κοινωνικές νόρμες, όντας κοινωνικά απροσάρμοστοι και αμήχανοι, Κατακουζηνός και Σέλντον Κούπερ έπαιρναν τα πάντα στην κυριολεξία και καθυστερούσαν κάμποσα δευτερόλεπτα για να καταλάβουν ότι ο άλλος μιλάει μεταφορικά ή ειρωνεύεται. Ενίοτε, δεν το καταλάβαιναν και ποτέ.