Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, υφυπουργός Υγείας, υποστήριξε με την ιδιότητα του ψυχιάτρου σε τοποθέτηση του πριν μερικές μέρες, ότι το αρσενικό, ειδικά στο ανθρώπινο είδος, έχει βιολογικά μεγαλύτερη σωματική δύναμη, άρα του είναι πιο εύκολο λόγω αυτής της αντίληψης να είναι πιο επιθετικό και έτσι φτάνει στο να σκοτώσει. Κι όταν απέναντι του έχει μια γυναίκα που, βιολογικά πάντα, έχει μικρότερη σωματική δύναμη, του είναι πιο εύκολο να φερθεί βίαια.

Μέχρι εδώ, ειλικρινά, αν δεν ήξερα ότι το λέει ο Βαρτζόπουλος, δε θα με ξάφνιαζε αν ήταν ένα κείμενο που είχε γράψει κάποια φεμινίστρια ή κάποιος φεμινιστής. Αυτό εξάλλου υποστηρίζεται μετά από κάθε γυναικοκτονία ή κακοποίηση γυναίκας, πως ο εκάστοτε άντρας εκμεταλλεύεται την θέση εξουσίας ή υπεροχής σωματικής δύναμης και επιτίθεται. Το ότι οι άνδρες διακατέχονται από βιαιότητα είναι κάτι που το έχουμε ακούσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια από στόματα γυναικών για να τονίσουν πως μιλάμε για έμφυλη βία.

Αρκετές φορές μάλιστα, όταν τίθεται το δίλημμα «αν μια γυναίκα χτυπήσει έναν άντρα και ο άντρας απαντήσει, τότε φταίει;», η απάντηση που δίνεται, είναι πως φταίει διότι εφόσον υπερέχει σε δύναμη, πρέπει να είναι διπλά προσεκτικός.

Κι αυτό βέβαια, το κομμάτι της σωματικής υπεροχής του άντρα δεν είναι χρυσός κανόνας. Έχω δει και ξέρω πολλές γυναίκες που αν καταφεύγαμε στη βία αυτή τη στιγμή θα με κέρδιζαν. Βλέπω γυναίκες να κάνουν για πλάκα 10 pull ups, 40-50 push ups κι εγώ με το ζόρι κάνω 2 και 25. Οπότε εδώ η βιολογία σιγά σιγά αρχίζει να μετατοπίζεται. Σίγουρα η προδιάθεση δεν θα αλλάξει. Αλλά η απόσταση μικραίνει.

Το πρόβλημα με όσα είπε ο Βαρτζόπουλος, είναι στο δεύτερο σκέλος, εκεί όπου αναλύει ότι βιολογικά η γυναίκα είναι για να τίκτει. Οκ, μπορεί όντως βιολογικά να ίσχυε κάποτε αυτό, αλλά δεν έχουμε πια ξεπεράσει το βιολογικό στάδιο; Την τελευταία φορά που κοίταξα, δε ζούσαμε σε σπηλιές, ούτε κυνηγούσαμε με ρόπαλα. Προσωπικά, αυτό είναι το κομμάτι που βρίσκω τραγικό να λέγεται και να υποτιμά τη γυναίκα και κατ’ επέκταση τις γυναικοκτονίες.

Όλο το υπόλοιπο που λέει ο Βαρτζόπουλος, είναι επιστημονικό και με τα λεγόμενά του έχουν συμφωνήσει πολλές γυναίκες που τώρα τον κατηγορούν, έχοντας χρησιμοποιήσει ακριβώς τις ίδιες λέξεις. Εικάζω πως το ζήτημα εδώ είναι πως φαίνεται ο Βαρτζόπουλος να αποδίδει στη βιολογία όσα συμβαίνουν, άρα με κάποιον τρόπο να τα δικαιολογεί και να τα θεωρεί αναπόφευκτα, όπως λέμε για τα ζώδια, ότι αν κάποιος είναι Σκορπιός, είναι εκδικητικός ξέρω γω.

Ο Βαρτζόπουλος θα έπρεπε να ενοχλήσει εσωτερικά και τους άντρες

Δεν ξέρω αν είχε αυτόν τον σκοπό, αλλά θα πρέπει κι ο ίδιος να καταλάβει ότι οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί σε όσα λέμε και να μην αφήνουμε ίχνος παρερμηνείας, να ξεκαθαρίζουμε πως όταν αναφέρουμε κάτι που είναι επιστημονικό, δεν το λέμε με σκοπό να δικαιολογήσουμε, παρά μόνο να ερμηνεύσουμε. Αλλά δεν είναι μια κολυμπήθρα του Σιλωάμ η βιολογία. Απέχουμε κάτι αιώνες από αυτές τις ερμηνείες, παρά το ότι όντως η ψυχολογία και η ψυχιατρική ερμηνεύουν τα πράγματα με βάση και τα πρωτόγονα ένστικτα του ανθρώπου.

Το κομμάτι για τη βιαιότητα του άντρα περισσότερο, ίσως, θα έπρεπε να έχει ενοχλήσει τους άντρες, όχι μόνο σε βαθμό να αντιδράσουν, διότι ενδεχομένως αν το έκαναν αυτό να έμοιαζαν και φαιδροί, αφού όντως είναι η βία των ανδρών στις κοινωνίες ανά τον κόσμο που προκαλεί πολέμους, δολοφονίες, γυναικοκτονίες κ.α. Όσο σε βαθμό να κάνουν μια εσωτερική αναζήτηση και να ψάξουν καμπανάκια κινδύνου, τα σημάδια που μπορεί να καλύπτουν μια δική τους βιαιότητα, ώστε να είναι διαρκώς σε ετοιμότητα να την αντιμετωπίσουν, να την καταστείλουν.

Αν θέλουμε να αποφύγουμε τις παρερμηνείες και την ανάγκη να δώσουμε μάχη, νομίζω πως ο Βαρτζόπουλος και ο κάθε Βαρτζόπουλος, περισσότερο πρέπει να τονίσει ότι με την βιολογική ερμηνεία δεν επιδιώκει να νίψει τα χέρια των ανδρών, παρά να αναιρέσει την ίδια την επιστήμη της ψυχολογίας. Αν έχετε πάει για ψυχοθεραπεία, θα έχετε σίγουρα δει τους ψυχοθεραπευτές να επιλέγουν μέσω του ανθρώπινου πρωτογονισμού να δώσουν κάποιες κατευθύνσεις.

Καλό είναι επίσης να αντιλαμβάνεται ο κ. Βαρτζόπουλος πως η επιστήμη υπάρχει για να αλλάζει, όχι για να μένει στάσιμη και πως στους ανθρώπους που είναι έλλογα όντα, η βιολογία αντικαθίσταται σιγά σιγά από την κοινωνία και γίνεται μια νέα βιολογία.

Η επιθετικότητα στον άνδρα έγινε βιολογικό χαρακτηριστικό ακριβώς επειδή δεν υπήρχε ηθική μέχρι να εμφανιστεί το κοινωνικό συμβόλαιο, ο Λοκ, ο Διαφωτισμός, η Δημοκρατία. Τίποτα δεν υπήρχε για να του την καταστείλει για όσες χιλιάδες χρόνια υπάρχει ο άνθρωπος. Αντιθέτως, του την ενίσχυε. Βρισκόμαστε στα 250 χρόνια οργανωμένων και δημοκρατικών κοινωνιών σε επίπεδο δυτικού πολιτισμού, οπότε καλό είναι η σύγχρονη κοινωνία, τα στοιχεία της, να μετατραπούν σε βιολογία του άντρα και της γυναίκας. Στο τέλος της ημέρας, βιολογία είναι μια κατασκευή, με την έννοια πως όταν μιλάμε για άυλες έννοιες, δεν υπάρχει βιολογία, υπάρχει μάθηση.

Ο άνθρωπος των σπηλαίων μεγάλωνε σε ένα περιβάλλον εχθρικό, απροστάτευτος, οπότε το να είναι βίαιος ήταν η μόνη επιλογή. Και έγινε βιολογικό του χαρακτηριστικό. Σε μερικά χρόνια ίσως λέμε πως η ενσυναίσθηση είναι βιολογικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου.