Το κοτόπουλο είναι ένα κομμάτι της ελληνικής κουζίνας, της κυριακάτικης μάζωξης στην οικογένεια. Είτε με πατάτες είτε με ρύζι, συνδέεται με τα παιδικά μας χρόνια. Υπάρχει όμως ένα ελληνικό πιάτο με κοτόπουλο που το έκαναν οι μερακλήδες παππούδες και μερακλούδες γιαγιάδες, το οποίο είναι και πιο καλοκαιρινό, με την έννοια πως το τρως συχνά στις ταβέρνες, ιδίως σε χωριά που θα πας διακοπές. Αυτό το ελληνικό πιάτο με κοτόπουλο βρέθηκε στα 100 κορυφαία του κόσμου στη λίστα του Taste Atlas.

Το ελληνικό πιάτο με κοτόπουλο που βρίσκεται στα 100 κορυφαία του κόσμου: Το τρως για κυρίως, αλλά είναι και καταπληκτικός μεζές για τη μέση

Το ελληνικό πιάτο με κοτόπουλο που βρίσκεται στην 34η θέση

Είναι μια ελληνική παραλλαγή του διάσημου γαλλικού coq au vin. Αυτό το ελληνικό πιάτο φτιάχνεται με κόκορα, ελληνικό κόκκινο κρασί, κρεμμύδια, σκόρδο, ελληνικό ελαιόλαδο, ξυλάκι κανέλας, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, μπαχάρι, φύλλα δάφνης, ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης ή πάστα πιπεριάς Φλωρίνης.

Ο κόκορας βράζεται σε μια νόστιμη σάλτσα κόκκινου κρασιού μέχρι το κρέας να γίνει εξαιρετικά τρυφερό και αρωματικό. Το καλοκαίρι, η σάλτσα είναι ελαφριά, ενώ το χειμώνα είναι συνήθως πολύ πιο πηχτή.

Το ελληνικό πιάτο με κοτόπουλο που βρίσκεται στα 100 κορυφαία του κόσμου: Το τρως για κυρίως, αλλά είναι και καταπληκτικός μεζές για τη μέση

Παραδοσιακά, το πιάτο σερβίρεται με μακαρόνια χοντρά με τρύπα στη μέση ή με πουρέ πατάτας και το περιχύνουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι.

Συνήθως προετοιμάζεται για μεσημεριανό γεύμα της Κυριακής ή για ειδικές περιστάσεις, όπως τα Χριστούγεννα. Συνιστάται να συνδυάσετε τον κόκορα κρασάτο με ένα ποτήρι από το ίδιο κρασί στο οποίο μαγειρεύτηκε ο κόκορας.

Το κεφαλοτύρι απογειώνει την γεύση του

Το κεφαλοτύρι είναι ένα παραδοσιακό ελληνοκυπριακό τυρί που παρασκευάζεται από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα. Έχει σφιχτή και λεπιώδη υφή με ακανόνιστα μάτια και έντονο, πλούσιο άρωμα, ενώ οι γεύσεις μπορούν να περιγραφούν καλύτερα ως αλμυρές, δυνατές, ήπιες και πικάντικες.

Πιστεύεται ότι το κεφαλοτύρι είναι ο προκάτοχος των περισσότερων σκληρών ελληνικών τυριών, αφού χρονολογείται από τη βυζαντινή εποχή.

Υπάρχουν δύο κύριες ποικιλίες –το νεαρό κεφαλοτύρι, με ζύμωση 2-3 μήνες, και το παλαιωμένο κεφαλοτύρι, το οποίο παλαιώνει για τουλάχιστον ένα χρόνο και έχει πολύ πιο έντονη γεύση.

Συνιστάται να χρησιμοποιείτε κεφαλοτύρι σε πιάτα ζυμαρικών και κρεατικών ή να το τρίβετε πάνω από μαγειρευτά, σαλάτες και πίτσες. Αν καταναλωθεί μόνο του, συνδυάστε το με σύκα, σταφύλια, αχλάδια και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.

Ποιο άλλο ελληνικό πιάτο με κοτόπουλο συναντάμε στα 100 κορυφαία

Ένα ακόμα πιάτο με κοτόπουλο είναι αυτό με πατάτες στο φούρνο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από ψητό κοτόπουλο και πατάτες φούρνου. Το πιάτο φτιάχνεται συνήθως με συνδυασμό κοτόπουλου, πατάτες, λεμόνι, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, ελαιόλαδο, βούτυρο και σκόρδο.

Το ελληνικό πιάτο με κοτόπουλο που βρίσκεται στα 100 κορυφαία του κόσμου: Το τρως για κυρίως, αλλά είναι και καταπληκτικός μεζές για τη μέση

Τις πατάτες τις κόβουμε σε φέτες, τις περιχύνουμε με χυμό λεμονιού, τις πασπαλίζουμε με αλάτι και ρίγανη και τις απλώνουμε σε ταψί. Το κοτόπουλο κόβεται σε κομμάτια, αλατοπιπερώνεται και πασπαλίζεται με πάπρικα πριν μπει στο ταψί με τις πατάτες.

Όλα περιχύνονται με ελαιόλαδο και αλείφονται με βούτυρο και το πιάτο ψήνεται στη συνέχεια στο φούρνο.

Οι σκελίδες σκόρδου ρίχνονται στο ταψί κοντά στο τέλος του μαγειρέματος για να μην καούν και περιστασιακά προστίθεται νερό στο ταψί. Μόλις ψηθεί τελείως το κοτόπουλο και μαλακώσουν οι πατάτες, το κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο είναι έτοιμο να το απολαύσετε.

Τη θέση 84 καταλαμβάνει το κοτόπουλο με ρύζι

Αυτό το απλό ελληνικό πιάτο χρησιμοποιεί δύο απλά υλικά και τα μετατρέπει σε ένα γευστικό φαγητό.

Μπορεί να παρασκευαστεί στο φούρνο ή στην κατσαρόλα. Μία εύκολη συνταγή είναι να βάλουμε νερό, αρκετό λάδι, ένα κρεμμύδι ολόκληρο και καρότο, μαζί με αλάτι και πιπέρι σε ένα ταψί. Τα αφήνουμε να ψηθούν και στη συνέχεια όταν έχει ψιλοψηθεί το κοτόπουλο ρίχνουμε το ρύζι.

Αν θέλουμε ρίχνουμε και λεμόνι για να πάρει το φαγητό πιο όξινη γεύση.

Το ελληνικό πιάτο με κοτόπουλο που βρίσκεται στα 100 κορυφαία του κόσμου: Το τρως για κυρίως, αλλά είναι και καταπληκτικός μεζές για τη μέση

Η πρώτη δεκάδα: Το κορυφαίο πιάτο με κοτόπουλο στον κόσμο είναι κορεάτικο

Τα φαγητά που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα είναι κυρίως ασιατικά. Στην πρώτη θέση βρίσκουμε το Korean fried chicken (Chikin), στη δεύτερη θέση το ινδικό Butter chicken (Murgh makhani), στην τρίτη θέση την κινέζικη Peking duck (Beijing kao ya), στην τέταρτη θέση το κοτόπουλο μαγειρεμένο με την τεχνική Tikka και την πεντάδα συμπληρώνει το περουβιανό roast chicken (Pollo a la brasa).

Στην έκτη θέση συναντάμε το ινδονησιακό Ayam goreng, ενώ στη έβδομη το κινέζικο Crispy fried chicken, στην 8η θέση το ιρανικό Jujeh kabab, στην ένατη θέση το Dak Galbi από τη Βόρεια Κορέα και τη δεκάδα συμπληρώνει το Chicken 65 από την Ινδία.