Περιεχόμενα
Τα ερωτήματα διαδικτυακής αναζήτησης που σχετίζονται με το «κλιματικό άγχος» έχουν αυξηθεί, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Google και κοινοποιήθηκαν αποκλειστικά στο BBC.
Μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από το άγχος του κλίματος από τους άνδρες. Η άνοδος των πυρκαγιών, των πλημμυρών και της ξηρασίας σε όλο τον κόσμο είναι μόνο μερικά από τα ιδιαίτερα ορατά σημάδια της κλιματικής αλλαγής. Αυτό που αναφέρεται λιγότερο είναι ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στο ανθρώπινο μυαλό.
Τι είναι το «κλιματικό άγχος»
Το κλιματικό άγχος – που ορίζεται ως το αισθήματα αγωνίας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής – έχει αναφερθεί παγκοσμίως, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών και των νέων. Τα δεδομένα από το Google Trends δείχνουν ότι τα ερωτήματα αναζήτησης που σχετίζονται με το «κλιματικό άγχος» έχουν αυξηθεί δραματικά.
Τα ερωτήματα αναζήτησης στα αγγλικά σχετικά με το «κλιματικό άγχος» τους πρώτους 10 μήνες του 2023 είναι 27 φορές υψηλότερα από την ίδια περίοδο το 2017.
Υπήρξαν αυξητικές τάσεις στις αναζητήσεις που σχετίζονται με το άγχος του κλίματος και σε άλλες γλώσσες του κόσμου την ίδια περίοδο. Τα ερωτήματα αναζήτησης στα Πορτογαλικά έχουν αυξηθεί κατά 73 φορές Τα ερωτήματα αναζήτησης στα (απλοποιημένα) κινέζικα έχουν αυξηθεί κατά 8,5 φορές Τα ερωτήματα αναζήτησης στα αραβικά έχουν αυξηθεί κατά ένα πέμπτο
Αυτές δεν είναι οι γλώσσες με τα πιο συχνά αναζητούμενα ερωτήματα σχετικά με το άγχος του κλίματος, αλλά είναι μόνο μερικές από τις γλώσσες του κόσμου που ζήτησε από το BBC η Google να εξετάσει. Οι αναζητήσεις μπορεί να είναι υψηλότερες μεταξύ ομιλητών γλωσσών με μεγαλύτερη επίγνωση του άγχους για το κλίμα ή μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιούν το Google πιο συχνά και δεν υποδηλώνουν απαραίτητα ότι τα άτομα σε χώρες με μεγαλύτερα ποσοστά ερωτημάτων αναζήτησης είναι πιο επιρρεπή στο να βιώσουν κλιματικό άγχος.
Τα δεδομένα του Google Trends συνδυάζουν τα ερωτήματα αναζήτησης για «κλιματικό άγχος» και “οικολογικό άγχος”, όροι που χρησιμοποιούνται συχνά με τον ίδιο τρόπο, αλλά έχουν ελαφρώς διαφορετική σημασία.
Το άγχος του κλίματος είναι άγχος που σχετίζεται ειδικά με την επίγνωση της κλιματικής αλλαγής. Το οικολογικό άγχος είναι ένα γενικότερο άγχος που σχετίζεται με την επίγνωση των απειλών για την περιβαλλοντική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ρύπανσης και της απώλειας της βιοποικιλότητας.
Το Google Trends δεν μετρά απλώς τον συνολικό όγκο των αναζητήσεων, αλλά εξετάζει ένα δείγμα αναζητήσεων για να εντοπίσει τις τάσεις σε όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιεί ένα μέτρο που ονομάζεται «ενδιαφέρον αναζήτησης», για να εξετάσει τη σχετική δημοτικότητα των ερωτημάτων αναζήτησης με την πάροδο του χρόνου.
Οι σκανδιναβικές χώρες είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό παγκόσμιων ερωτημάτων αναζήτησης που σχετίζονται με το άγχος του κλίματος τα τελευταία πέντε χρόνια. Στην πραγματικότητα, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Νορβηγία αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 40% των ερωτημάτων αναζήτησης που σχετίζονται με το «κλιματικό άγχος».
Η Google λέει ότι τα δεδομένα της προσαρμόζονται για να ληφθούν υπόψη οι διαφορές στον συνολικό όγκο αναζητήσεων, γεγονός που της επιτρέπει να συγκρίνει χώρες διαφόρων μεγεθών πληθυσμού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μικρότερες χώρες ενδέχεται να βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης αντί για τις πιο πυκνοκατοικημένες.
Χώρες στον Νότο – όπως η Χιλή, οι Φιλιππίνες και η Νότια Αφρική – αντιπροσώπευαν μικρότερα μερίδια ερωτημάτων αναζήτησης. Οι χώρες με χαμηλό όγκο αναζητήσεων έχουν εξαιρεθεί από την ανάλυση.
Η Google λέει ότι έχει επίσης σημειώσει μια παγκόσμια αύξηση σε ερωτήματα αναζήτησης για το μέλλον του πλανήτη μαζί με ερωτήματα σχετικά με το περιβάλλον τους τελευταίους 12 μήνες. «Όταν εξετάζεται το είδος των ερωτημάτων που αναζητούν οι άνθρωποι, είναι προφανές ότι αναζητούν κατανόηση, αλλά και θέλουν να αναλάβουν δράση», είπε ένας εκπρόσωπος.
«Για παράδειγμα, το «πώς θα λυθεί η κλιματική αλλαγή» ήταν ένα από τα σύγχρονα ερωτήματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή παγκοσμίως τα τελευταία δύο χρόνια». Τα δεδομένα της Google δείχνουν αύξηση των ερωτημάτων για το μέλλον μαζί με την κλιματική αλλαγή (αύξηση 120%), την προσαρμογή (αύξηση 120%), τη βιωσιμότητα (αύξηση 40%) και τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (αύξηση 120%) τους τελευταίους 12 μήνες.
Τα δημοφιλέστερα ερωτήματα παγκοσμίως σχετικά με την κλιματική αλλαγή περιλαμβάνουν αναζητήσεις στα ισπανικά, όπως “cuales son los riesgos del cambio climático?” ή “ποιοι είναι οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής;” (αύξηση 150%).
Οι γυναίκες έχουν την πρωτιά στο κλιματικό άγχος
Η Google δεν έδωσε στη δημοσιότητα δεδομένα σχετικά με το φύλο των ατόμων που αναζητούν ερωτήματα σχετικά με το «κλιματικό άγχος», αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι οι γυναίκες είναι πιο προδιατεθειμένες στο άγχος του κλίματος από τους άνδρες.
Τα ευρήματα από μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Sustainability, για παράδειγμα, έδειξαν ότι οι γυναίκες που ερωτήθηκαν σε όλο τον κόσμο ανέφεραν «μεγαλύτερα επίπεδα ανησυχίας και αρνητικά συναισθήματα» για την κλιματική αλλαγή.
Οι άνδρες ερωτηθέντες, από την άλλη πλευρά, ήταν «πιο αισιόδοξοι και εξέφρασαν μεγαλύτερη πίστη στην κυβέρνηση». Η μελέτη βασίστηκε σε μια διαδικτυακή έρευνα 10.000 ατόμων ηλικίας 16 έως 25 ετών σε 10 χώρες που πραγματοποιήθηκε το 2021. Η ανάλυση περισσότερων από 44.000 ερωτηθέντων από την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα το 2019 κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες κατέγραψαν μεγαλύτερη ανησυχία για την κλιματική αλλαγή από τους άνδρες.
Η καθηγήτρια Susan Clayton, η οποία συνέγραψε τη μελέτη Sustainability, έχει μερικές πιθανές εξηγήσεις για αυτό. Λέει ότι ένας λόγος που οι γυναίκες αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα ανησυχίας είναι ότι είναι πιο ανοιχτές στη συζήτηση συναισθημάτων. «Οι γυναίκες είναι γενικά πιο πρόθυμες και μπορεί να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τη δική τους συναισθηματική ανταπόκριση [στην κλιματική αλλαγή]. Έτσι φαίνεται να σκέφτονται τα συναισθήματά τους και είναι πιο πρόθυμες να μιλήσουν για αυτά, σε σύγκριση με τους άνδρες γενικά».
«Αλλά επίσης ορισμένες γυναίκες μπορεί να ανησυχούν περισσότερο για την κλιματική αλλαγή, επειδή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες να βιώσουν κάποιες από τις επιπτώσεις στην πραγματική ζωή. Μετά από ένα ακραίο καιρικό συμβάν, συχνά έχουν παρατηρηθεί αυξημένα επίπεδα ενδοοικογενειακής βίας και όταν άνθρωποι εκτοπίζονται ακούσια, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αυτό μπορεί να οδηγήσει τις γυναίκες στην απειλή της σεξουαλικής βίας ή της εμπορίας», λέει.
«Επίσης, οι γυναίκες είναι συχνά φυσιολογικά ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή. Έτσι οι υψηλές θερμοκρασίες και η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να έχουν αντίκτυπο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οι τρόποι με τους οποίους η εγκυμοσύνη επηρεάζει το σώμα μιας γυναίκας μπορεί να τη δυσκολέψει να ξεφύγει από ακραίες κλιματικές συνθήκες».
Υπάρχει έρευνα που δείχνει ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να πεθάνουν σε καταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.
Άλλες μελέτες
Για παράδειγμα, μια μελέτη που εξέτασε τους κυκλώνες στο Μπαγκλαντές μεταξύ 1983 και 2009 έδειξε ότι οι γυναίκες είχαν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με τον γενικό ενήλικο πληθυσμό. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) λέει ότι είναι πιθανό οι άνθρωποι να έχουν συμβάλει στην αυξημένη ένταση ορισμένων κυκλώνων.
Η Clayton λέει ότι οι ανισότητες με βάση το φύλο σημαίνουν ότι ορισμένες γυναίκες σε φτωχότερες χώρες μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες μετά από ένα γεγονός που ωφείλεται στην κλιματική αλλαγή.
Είναι λιγότερο πιθανό να μπορούν να ταξιδέψουν σε ένα ασφαλές μέρος και μπορεί να έχουν ευθύνες φροντίδας που σημαίνει ότι δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια των άλλων έναντι του εαυτού τους. Οι έμμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορεί επίσης να είναι επιζήμιες για την ευημερία των γυναικών και των κοριτσιών. «Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα κορίτσια παντρεύονται νωρίτερα όταν η οικογένεια αντιμετωπίζει οικονομικές πιέσεις που συνδέονται με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής».
«Για παράδειγμα, ίσως η γεωργία να απειλείται από ξηρασίες ή πλημμύρες και έτσι λόγω των οικονομικών τους περιορισμών οι οικογένειες θέλουν να παντρέψουν τις κόρες τους, ώστε να μην χρειάζεται να ταΐζουν οι ίδιες τις κόρες».
Το 2022, η IPCC ανέφερε για πρώτη φορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ψυχική υγεία. Το φετινό COP28 στο Ντουμπάι θα περιλαμβάνει επίσης αρκετές συζητήσεις για την ψυχική υγεία. Όπως οι φυσικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αυξάνονται, έτσι και η προσοχή δίνεται στις επιπτώσεις της στο μυαλό.
Πηγή: BBC
*Research Photo Credits: BBC & Google Trends
*Photo Credits: Unsplash