Μαύρισε η ψυχή μας τις τελευταίες ημέρες να μετράμε θύματα, καταστροφές σε περιουσίες και καμένες εκτάσεις από τα πύρινα μέτωπα της Ελλάδας. Με το δίκιο μας επικεντρωθήκαμε στα δικά μας και όχι στη μεγάλη εικόνα. Η λεκάνη της Μεσογείου έχει τεράστιο πρόβλημα με τις πυρκαγιές, όπως αποδεικνύεται από ειδήσεις που προκύπτουν καθημερινά. Τα κράτη της νότιας Ευρώπης και της βόρειας Αφρικής βρίσκονται αντιμέτωπα με πυρκαγιές τεράστιας έντασης, που στοιχίζουν ζωές και περιουσίες, απειλούν μέχρι και αρχαία μνημεία ανυπολόγιστης αξίας.
Η κατάσταση με τις πυρκαγιές
Αναλυτικά η κατάσταση σε κάθε χώρα που πλήττεται έχει ως εξής:
ΑΛΓΕΡΙΑ
Το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας μετράει αποκαϊδια. Περισσότερα από 240.000 στρέμματα έγιναν στάχτη σε πυρκαγιές που ξέσπασαν στις παρυφές αστικών περιοχών, και οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 34 ανθρώπους. Ανάμεσά τους ήταν και 10 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, που είχαν σπεύσει να βοηθήσουν τους πυροσβέστες στην κατάσβεση. Έχουν καταγραφεί, επίσης, περισσότεροι από 100 τραυματίες, οι μισοί από τους οποίους είναι πυροσβέστες και οι υπόλοιποι κάτοικοι που ήθελαν να προστατέψουν τις περιουσίες τους κι αρνήθηκαν να απομακρυνθούν.
Τα κυριότερα μέτωπα, που καίνε ακόμα, βρίσκονται στις παραλιακές πόλεις Μπετζάια και Τζιτζέλ, ανατολικά του Αλγερίου. Περισσότεροι από 8.000 πυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες. Μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί από τις εστίες τους πάνω από 15.000 άνθρωποι. Καταμέτρηση των ζημιών δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.
ΙΤΑΛΙΑ
Το νησί της Σικελίας και η περιφέρεια της Απούλια στα νοτιοδυτικά της Ιταλίας, η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι, δοκιμάζονται ακόμα σκληρότατα από τις φλόγες. Δυστυχώς το τελευταίο 24ωρο αυξήθηκε και ο αριθμός των νεκρών. Τρεις ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Σικελία και προστέθηκαν στους δύο ηλικιωμένους, οι οποίοι είχαν καεί ζωντανοί το απόγευμα της Τρίτης.
Οι εστίες φωτιάς που ξέσπασαν σε Σικελία και Απούλια τις τελευταίες πέντε ημέρες ξεπέρασαν το τετραψήφιο νούμερο! Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 650 στη Σικελία και 390 στην Απούλια. Από τις φλόγες κινδύνεψε και ο αρχαίος δωρικός ναός της Σεγέστα, ο οποίος χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία όχι μόνο του νησιού, αλλά και ολόκληρης της Ιταλίας.
Οι καταστροφές σε περιουσίες και καλλιέργειες αποτιμώνται μέχρι στιγμής στα 200 εκ. ευρώ, ενώ οι φωτιές συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο. Η συνολική έκταση που κάηκε ξεπερνάει τις 450.000 στρέμματα.
ΙΣΠΑΝΙΑ
Τα σημαντικότερα μέτωπα πυρκαγιάς που έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες ημέρες δεν αφορούν την ηπειρωτική Ισπανία, αλλά τα Κανάρια Νησιά, που βρίσκονται στα νοτιοδυτικά και αποτελούν δημοφιλέστατο τουριστικό προορισμό και για τους Ισπανούς, αλλά και για πολλούς Βορειοευρωπαίους. Στην επαρχία Λας Πάλμας περισσότεροι από 500 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αλλά το μέτρο ήταν προσωρινό και τελικά δεν υπήρξαν καταστροφές σε κατοικίες από τις πυρκαγιές. Περισσότερα από 40.000 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη μόνο στα Κανάρια.
Το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών έχει ανακοινώσει περισσότερες από 2.400 πυρκαγιές από το τέλος Μαϊου, οπότε και άρχισε η αντιπυρική περίοδος. Στην ηπειρωτική χώρα οι σημαντικότερες καταστροφές σημειώθηκαν στα μέσα Ιουνίου στην κεντροδυτική επαρχία Εξτρεμαδούρα, στα σύνορα με την Πορτογαλία, με πάνω από 150.000 στρέμματα δάσους καμένα. Η τελευταία ανακοίνωση το βράδυ της Πέμπτης ανέφερε ότι μαίνονται εστίες πυρκαγιών (διαφορετικής έντασης) στις 16 από τις 17 αυτόνομες κοινότητες της χώρας.
ΓΑΛΛΙΑ
Τα κύρια προβλήματα στις πυρκαγιές εντοπίζονται γι’ ακόμη μια φορά στο νότο και συγκεκριμένα στα νοτιοανατολικά. Μια πυρκαγιά, μάλιστα, που ξέσπασε σε δύο μικρές κοινότητες στο Βιλνέβ-Λουμπέτ απείλησε μέχρι και το διεθνές αεροδρόμιο της Νίκαιας, πριν οριοθετηθεί. Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι χθες υπήρξαν ενεργές περισσότερες από 75 εστίες πυρκαγιάς σε 22 διαφορετικές επαρχίες της χώρας. Οι σημαντικότερες πυρκαγιές ως τώρα, πάντως, καταγράφηκαν τον Απρίλιο στην περιοχή των Πυρηναίων, όπου οι φλόγες πέρασαν τα σύνορα και κατέκαψαν εκτάσεις και στην περιοχή της βορειοανατολικής Ισπανίας.
ΚΡΟΑΤΙΑ
Η σημαντικότερη εστία φωτιάς που μαίνεται στην Κροατία αφορά στο νησί Τσιόβο, ένα τουριστικό θέρετρο, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην επίσης τουριστική πόλη του Σπλιτ στις δαλματικές ακτές. Το νησί έχει σχετικά χαμηλό ανάγλυφο (μεγαλύτερο ύψος τα 218 μ.) και η προσπάθεια κατάσβεσης γίνεται κυρίως από αέρος.
Τις προηγούμενες ημέρες μια μεγάλη φωτιά απείλησε την μεσαιωνική πόλη του Ντουμπρόβνικ, καθώς εκδηλώθηκε σε γειτονικό βουνό και εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρότατων ανέμων. Οι πυροσβέστες σταμάτησαν τις φλόγες λίγο πριν τους πρώτους οικισμούς, ωστόσο η πλαγιά του βουνού κάηκε τελείως. Η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω των πολλών εκρήξεων ναρκών από ναρκοπέδια που είχαν στρωθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν και στην περιοχή μαινόταν εμφύλιος πόλεμος.
ΜΑΡΟΚΟ
Οι πυρκαγιές στις δυσπρόσιτες περιοχές της οροσειράς του Άτλαντα, στις επαρχίες Λαράς, Ουεζάν, Ταζά και Τετουάν καίνε για δεύτερη εβδομάδα τώρα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν μπορούν να προσεγγίσουν την περιοχή κι έχουν παραταχθεί σε καίρια σημεία, για να αντιμετωπίσουν τις φλόγες αν αυτές θα πλησιάσουν σε κατοικημένες περιοχές.
Το Κέντρο Διαχείρισης Κλιματικών Δασικών Κινδύνων (CRFC) της χώρας ανακοίνωσε ότι έχουν εκκενωθεί επτά οικισμοί με συνολικά 600 οικογένειες, οι οποίες ασχολούνται με την κτηνοτροφία σε ορεινές περιοχές. Τα ζώα τους, τα οποία καταμετρώνται σε πολλές χιλιάδες, αφέθηκαν στην τύχη τους κι ακόμα δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση για το αν έχουν καταφέρει να μείνουν ζωντανά. Οι κατοικίες τους, όμως, και τα άλλα κτίσματα (στάνες, αποθήκες κτλ.) έχουν όλα παραδοθεί στις φλόγες.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Από τις περιφερειακές πυρκαγιές που καίνε τη χώρα η σημαντικότερη σημειώθηκε στην περιοχή Κασκάις, ανατολικά της Λισαβώνας. Δεν προκάλεσε θύματα, αλλά 13 τραυματισμούς, εκ των οποίων 9 πυροσβέστες και 4 πολίτες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας δεν κάηκε κανένα σπίτι, ωστόσο υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι παραδόθηκαν στις φλόγες πρόχειρα κτίσματα που είχαν στήσει κτηνοτρόφοι, αλλά και οι εγκαταστάσεις μιας από τις δημοφιλέστερες παιδικές κατασκηνώσεις.
Στην περιοχή Αλκαμπιντέτσε υπάρχουν ακόμα σημαντικές δυνάμεις για φόβο αναζωπύρωσης, επειδή οι ειδικοί αναφέρουν πως αν περάσει από εκεί η φωτιά θα απειλήσει άμεσα αστικές περιοχές της πρωτεύουσας.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Από τα βορειοδυτικά στα νότια μεταφέρθηκε ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τις πυρκαγιές στην Τουρκία. Η φωτιά που εκδηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή του Τσανάκαλε μαινόταν ανεξέλεγκτη για τρεις ημέρες και τελικά κατέκαψε περισσότερα από 90.000 στρέμματα δάσους και αγροτοκαλλιεργιών.
To τελευταίο πύρινο μέτωπο αφορά στο Κεμέρ, ένα τουριστικό θέρετρο κοντά στην Αττάλεια, μια από τις πιο τουριστικές πόλεις του νότου. Η φωτιά ξέσπασε στο δάσος βόρεια του οικισμού και απείλησε μέχρι και το νοσοκομείο της περιοχής, το οποίο εκκενώθηκε προληπτικά.
* Κεντρική φωτογραφία: Getty Images