Περιεχόμενα
«Δεν πρέπει να εκπλαγώ αν ένας ηλικιωμένος στη σάουνα μου ζητήσει να τρίψω την πλάτη του», λέει ο Alexander Lembke, καθώς μιλάει για τη λειτουργία της παλαιότερης δημόσιας σάουνας που λειτουργεί στη Φινλανδία.
«Απλά κάντε το, βοήθησέ τους. Εκεί μπορείτε να δείτε πόσο βαθιά ριζωμένη είναι η σάουνα εδώ στην κοινότητα». Συνήθως ο Lembke, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως «κλασικιστή της σάουνας», αναλαμβάνει ευθύνες θέρμανσης (μια επτάωρη διαδικασία που ξεκινά στις 7 το πρωί) στη σάουνα Rajaportti στο Τάμπερε, στη Φινλανδία.
Αλλά βλέποντας ότι έχει επισκέπτες, σήμερα είναι ντυμένος με μαγιό και ολισθητήρες, με ένα πλήθος τατουάζ με θέμα τη θάλασσα. Η Φινλανδία εξάγει τον πολιτισμό της με τη βοήθεια της σάουνας, μια παράδοση που εκτιμάται τόσο πολύ που το 2020 εγγράφηκε στον κατάλογο της Unesco της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.
Το ταξίδι ξεκινάει από το Τάμπερε, μιάμιση ώρα με το τρένο βόρεια του Ελσίνκι, έχει περίπου 60 δημόσιες σάουνες σε μια πόλη περίπου 250.000 κατοίκων, κερδίζοντας τον τίτλο της «πρωτεύουσας της σάουνας του κόσμου».
Σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου οι σάουνες συνήθως διατίθενται στο εμπόριο ως μια ακριβή δραστηριότητα για λίγους, στη Φινλανδία έχουν πολύ πιο καθημερινό ρόλο. Πολλοί άνθρωποι έχουν σάουνες στα σπίτια τους. Πολλοί ηλικιωμένοι Φινλανδοί γεννήθηκαν ακόμη και σε σάουνες. Αλλά θεωρούνται επίσης και ιερός χώρος και τόπος εύρεσης της κοινότητας καθώς και της ειρήνης.
Φινλανδία: Η πιο ευτυχισμένη χώρα
Η Φινλανδία βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης της παγκόσμιας έκθεσης ευτυχίας τα τελευταία έξι χρόνια – θα μπορούσε να έχει κάποια σχέση η κουλτούρα της στη σάουνα;
Χτισμένο το 1906, το Rajaportti είναι μοναδικό στο είδος του αλλά όχι φανταχτερό. Περίπου 15 λεπτά πριν από την ώρα ανοίγματος σχηματίζεται μια ουρά έξω από την πόρτα και στις 2 μ.μ. οι άνθρωποι περνούν από τον θάλαμο εισιτηρίων και μετά κατευθύνονται στα αποδυτήρια ανδρών ή γυναικών. Σύντομα η σάουνα –ένα δωμάτιο χωρίζεται από έναν τοίχο με ξεχωριστά τμήματα για άνδρες και γυναίκες (τα μικρά παιδιά μπορούν να βρίσκονται ανάμεσα στους γονείς) – αντηχεί με φωνές και τον ήχο του ατμού από τα βράχια της σάουνας.
Αλλά η λειτουργία του ως σάουνα είναι μόνο μια πτυχή του ρόλου που παίζει στην καθημερινή ζωή. Από αίθουσα θεραπείας μέχρι παμπ, καταφύγιο, κοινωνικές συζητήσεις και βρεφονηπιακό σταθμό, είναι ένα μέρος όπου συνδέονται άνθρωποι όλων των ηλικιών. Οι ηλικιωμένοι τακτικοί ελέγχουν ο ένας τον άλλον εάν δεν εμφανιστούν στη συνηθισμένη ώρα της σάουνας και τα μικρά παιδιά παίζουν σε μπανιέρες στο πάτωμα.
Μερικοί άνθρωποι έρχονται κατευθείαν από το γραφείο για μια ώρα για να ξεπλύνουν το άγχος της ημέρας στο δρόμο για το σπίτι, ενώ άλλοι περνούν ώρες εκεί με φίλους πίνοντας ποτά. Μπορεί επίσης να είναι ένα μέρος για να αισθάνεστε λιγότερο μόνοι με τις σκέψεις σας.
Ένας τακτικός θαμώνας, είπε στον Lembke ότι έρχεται στη σάουνα για να «μοιραστεί τη μελαγχολία του». Ενώ ορισμένες σάουνες έχουν κανόνες που διέπουν τα θέματα συζήτησης – αποθαρρυντικές, για παράδειγμα, συζητήσεις για πολιτική, επιχειρηματική και θρησκεία – στο Rajaportti, όλα είναι διαφορετικά.
«Έχετε αριστερά, έχετε δεξιά, έχετε πανκ, έχετε αρχιτέκτονες, έχετε καλλιτέχνες. όλοι κάθονται εκεί πάνω. Και μιλάνε, και πίνουν. Και φυσικά θερμαίνεται μερικές φορές», λέει ο Lembke. «Έτσι θα έπρεπε να είναι».
Οι σάουνες στη Φιλανδία και η παράδοσή τους
Στη Φινλανδία όχι μόνο είναι άφθονες οι σάουνες – περίπου 3,3 εκατομμύρια για έναν πληθυσμό 5,6 εκατομμυρίων – αλλά η κουλτούρα γύρω από αυτές είναι μοναδική. Έχοντας προέλθει για να ικανοποιήσει μια πολύ πρακτική ανάγκη για θερμότητα και υγιεινή, η σημασία της σάουνας στη φινλανδική κοινωνία είναι τώρα πολύ βαθύτερη – ίσως ακόμη και στην ουσία του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.
Στην καρδιά όλων είναι το löyly (προφέρεται low-lu), μια λέξη που κυριολεκτικά μεταφράζεται ως ατμός ή θερμότητα. Αλλά αυτό δεν πλησιάζει στην αποτύπωσή του. Ο Lembke συγκρίνει την εμπειρία του καλού löyly με μια έντονη αγκαλιά. «Είναι ένα πνευματικό πράγμα», λέει. Κάθε σάουνα έχει διαφορετικό λίπος και η ποιότητά της μπορεί να διαφέρει στην ίδια σάουνα από μέρα σε μέρα ή ακόμα και ώρα σε ώρα καθώς πέφτει η ζέστη.
«Οι επισκέπτες που έρχονται στη σάουνα είναι οι πιο σκληροί επικριτές μου και αν το löyly δεν είναι καλό, τότε είναι λίγο λυπημένοι».
Η έννοια του löyly είναι κάτι που αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι μόνο όταν πηγαίνεις στη σάουνα. Αφού πλυθείς με κουβάδες με φρέσκο νερό από μια λεκάνη στον κάτω όροφο, ανεβαίνεις τις σκάλες στο πάνω επίπεδο, όπου η θερμοκρασία είναι περίπου 80°C. Καθώς οι άντρες της διπλανής πόρτας ρίχνουν νερό στις πέτρες, αρχίζεις να αισθάνεσαι το λίπος.
Η γεύση είναι αρωματική και ελαφρώς πικρή, λίγο σαν πράσινο τσάι, και μυρίζει σαν σημύδα. Αλλά η ένταση της «αγκαλιάς» είναι σχεδόν συντριπτική και μετά από λίγα λεπτά πρέπει να βγεις έξω. Αυτό είναι το καλύτερο μέρος, στέκεσαι με το καπέλο σου για τη σάουνα σε σχήμα βελανιδιού, την πετσέτα και τα ρυθμιστικά, κοιτάζεις γύρω σου το χιόνι και νιώθεις την κρύα βροχή στο δέρμα σου. Το δέρμα μυρμηγκιάζει, το στήθος και οι κροτάφοι πάλλονται απαλά, νιώθω εντελώς αυτή τη στιγμή.
«Θα περάσουμε το βράδυ μας με τις οικογένειές μας, επομένως είναι απλώς ένας ωραίος τρόπος για να ξεκινήσουμε το Σαββατοκύριακο», λέει η κοινωνική λειτουργός Anita Kontukoski, 49 ετών, η οποία κάθεται σε ένα παγκάκι έξω και συναντά μια φίλη. Έχει ηλεκτρική σάουνα στο σπίτι, αλλά τον τελευταίο καιρό, με τις τιμές της ενέργειας τόσο υψηλές, ήταν πιο βολικό να έρθει εδώ. Συνήθως, έρχεται Παρασκευή απόγευμα κατευθείαν από τη δουλειά.
«Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε τον ελεύθερο χρόνο σας και να ξεχάσετε όλα τα άγχη της εβδομάδας». Τους καλοκαιρινούς μήνες, η φίλη της Mia Surakka, 49 ετών, φωτογράφος φύσης, κάνει σάουνες κάθε μέρα στο εξοχικό της, αλλά το χειμώνα πηγαίνει μία φορά την εβδομάδα. «Η σάουνα για τους Φινλανδούς είναι πολύ σημαντική. Οι περισσότεροι δεν θα μπορούσαν να ζήσουν χωρίς αυτό».
Εκεί κοντά, μια ομάδα ανδρών, όλοι δάσκαλοι, είναι συγκεντρωμένοι γύρω από ένα τραπέζι πικνίκ με πετσέτες, πίνοντας μπύρες. Συνήθως κάνουν σάουνα στο σπίτι, αλλά έχουν ταξιδέψει από το κοντινό Πόρι για να απολαύσουν την κουλτούρα της σάουνας του Τάμπερε.
Απολαμβάνουν την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν μεταξύ τους αλλά και με αγνώστους. «Ούτε πολιτική, ούτε θρησκεία, ούτε αθλητισμός, απλώς ζωή», λέει ένας. «Μιλάμε για συναισθήματα – και ιστορία, φυσικά».
Οι σάουνες χρησιμεύουν ως μοναδικός χώρος για τους Φινλανδούς άνδρες για να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους. «Νομίζω ναι – και με λίγο αλκοόλ», λέει ο 55χρονος Harri Nurmela, δείχνοντας το κουτάκι μπροστά του (που είναι, στην πραγματικότητα, 0%).
Σε όλη την πόλη, το φως αρχίζει ήδη να σβήνει καθώς φτάνουμε στο λαϊκό σπα του Ραουχανιέμι, όπου μια σειρά από σώματα προχωρά ακλόνητα από τη σάουνα στο νερό των 3°C της γειτονικής λίμνης. Στην αρχή φαίνεται αδιανόητο, αλλά μόλις μπεις και βγεις από τη σάουνα, το να τους ακολουθήσεις φαίνεται σαν το φυσικό πράγμα – μέχρι να βυθιστείς στο κρύο νερό και να παλέψεις να μην φωνάξεις. Μετά, όμως, νιώθεις ευφορία και είσαι έτοιμος να τα ξανακάνεις όλα από την αρχή.
Το πλήθος εδώ είναι νεότερο και οι σάουνες είναι ουδέτερες ως προς το φύλο και απαιτούν μαγιό. Οι Maiju, Paula και Milja, ηλικίας μεταξύ 39 και 42 ετών, βρίσκονται στο Τάμπερε για το Σαββατοκύριακο από το Ελσίνκι με συναδέλφους τους.
Λένε ότι οι σάουνες είναι ένα μέρος όπου δεν χρειάζεται να ανησυχούν για το πώς φαίνονται και όπου όλοι είναι ίσοι και απογυμνωμένοι. Επίσης, ενώ στις εγκύους συχνά συνιστάται να αποφεύγουν τις σάουνες σε άλλες χώρες, στη Φινλανδία θεωρείται φυσιολογική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
«Ειδικά όταν πρόκειται να ξεκινήσουμε τον τοκετό», λέει η Paula, 40, υπεύθυνη προϊόντων. «Η σάουνα, το σεξ και η καθαριότητα είναι τα πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν [γεννήσετε]», λέει γελώντας. Το μικρότερο παιδί της, που είναι δύο ετών, είναι «πραγματικά μεγάλος θαυμαστής της σάουνας», λέει. «Κάθεται εκεί μαζί μας για πολλή ώρα. Τουλάχιστον 10-15 λεπτά, ανάλογα με το πόσο ζεστό είναι».
Η παράδοση στη Φινλανδία
Η κληρονομιά της δημόσιας σάουνας του Τάμπερε χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν η πόλη ήταν ένα βιομηχανικό κέντρο, λόγω της ανάγκης για έναν κοινόχρηστο χώρο για πλύσιμο κυρίως από άτομα της εργατικής τάξης, λέει ο Tuomas Paloniemi, από το τουριστικό γραφείο Visit Tampere.
«Έπρεπε να κάνουν μπάνιο και τα μπάνια ή οι ιδιωτικές σάουνες δεν ήταν τόσο συνηθισμένα σε αυτές τις κατοικίες». Περίπου το 1820, υπήρχαν περισσότερες από 100 δημόσιες σάουνες στην πόλη, λέει.
Η παράδοση της Φινλανδίας στη σάουνα πιστεύεται ότι ανάγεται στους πρώτους οικισμούς μετά την εποχή των παγετώνων, όταν οι άνθρωποι πιστεύεται ότι είχαν σκάψει τρύπες στο έδαφος και τις κάλυπταν με δέρματα ζώων. Κατά την εποχή του σιδήρου, οι σάουνες θεωρείται ότι κατασκευάζονταν από κορμούς, με αποτέλεσμα μια σάουνα καπνού χωρίς καμινάδα που παρέμεινε δημοφιλής μέχρι τη δεκαετία του 1930, μετά από την οποία άρχισαν να κερδίζουν έλξη οι συνεχώς θερμαινόμενες σάουνες, ακολουθούμενες από ηλεκτρικές σάουνες.
Παλαιότερα, εκτός από το πλύσιμο, χρησιμοποιήθηκαν για το μαγείρεμα, την κατασκευή ρούχων, τη συναναστροφή, τη φροντίδα των αρρώστων, τις προετοιμασίες ταφής και τον τοκετό. Στη δεκαετία του 1950, οι παραδοσιακές δημόσιες σάουνες στις πόλεις σχεδόν εξαφανίστηκαν, αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αναζωπύρωση.
Η Janne Koskenniemi, η εκτελεστική διευθύντρια της Φινλανδικής Εταιρείας Σάουνας, λέει: «Θα μπορούσατε να πείτε ότι είχαμε μια μικρή βουτιά στη δημοτικότητα των σάουνων στη δεκαετία του ’70 ή του ’80, ακόμη και ίσως στη δεκαετία του ’90». Αυτό μειώνει την αύξηση για της κακής ποιότητας σάουνες που χτίστηκαν σε διαμερίσματα («Ξέρεις μια κακή σάουνα όταν το κεφάλι σου καίει και τα πόδια σου είναι κρύα»).
Αλλά τώρα, αυξανόμενος αριθμός κοινόχρηστων σάουνων κατασκευάζονται σε διαμερίσματα και έχει αυξηθεί οι νέες δημόσιες σάουνες. Ενώ κάποιοι απευθύνονται σε τουρίστες, οι νεότεροι Φινλανδοί, λέει, έλκονται όλο και περισσότερο από τη σωματική χαλάρωση και τα οφέλη για την ψυχική υγεία.
Η σάουνα σίγουρα συμβάλλει στα επίπεδα ευτυχίας της Φινλανδίας, λέει η Koskenniemi. Συγκρίνει τον αντίκτυπο της τακτικής σάουνας με τη θεραπεία. «Όταν είσαι στη σάουνα είσαι γυμνός με τη φυσική έννοια και είσαι γυμνός με τις σκέψεις σου και τη θέση σου στην κοινωνία. Είσαι μόνο εσύ».
Στο σπίτι της σάουνας της κοινωνίας στο Ελσίνκι, όπου έχουν τρεις σάουνες καπνού, οι οποίες προσπαθούν να διατηρήσουν τα έθιμα και τον πολιτισμό των αυθεντικών σάουνων, καθώς και να εξερευνήσουν τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας. Το να γίνεις μέλος εδώ δεν είναι εύκολο, καθώς υπάρχει μια λίστα αναμονής εκατοντάδων ατόμων.
Στο καφέ, γυναίκες κάθονται γύρω από μια φωτιά διαβάζοντας εφημερίδες, τσιμπολογώντας ανοιχτά σάντουιτς. «Τρώμε και κοιμόμαστε και πηγαίνουμε στη σάουνα. είναι ίσο με εμάς», λέει η Ritva Ohmeroluoma. «Το κάνουμε αυτό εδώ και 8.000 χρόνια». Ως μικρό παιδί, πήγαινε στη δημόσια σάουνα κάθε Σάββατο με την οικογένειά της.
«Η μητέρα μου και η γιαγιά μου πήγαν στο γυναικείο τμήμα και εγώ πήγα στο αντρικό γιατί ένιωθα πιο ελεύθερος εκεί. Η γιαγιά μου έλεγε πάντα: «Μην καίγεσαι με το ζεστό νερό. Μην αγγίζετε τα kiuas [σόμπα σάουνας]!» Όταν η Ohmeroluoma απέκτησε τα δικά της παιδιά, άρχισε να τα πηγαίνει στη σάουνα όταν ήταν λιγότερο από ένα μήνα. «Στη Φινλανδία είναι ανοιχτό σε όλους», λέει.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επιλογές υψηλού επιπέδου. Στο Ελσίνκι υπάρχει το SkySauna, όπου οι σάουνες βρίσκονται σε έναν μεγάλο τροχό, και η πισίνα Allas Sea Pool, όπου μπορείτε να κοιτάξετε έξω στο λιμάνι. Για τους λάτρεις του death metal, υπάρχει ακόμη και το Bodom Bar & Sauna στο Espoo.
Αλλά στην Sompasauna, μια δωρεάν σάουνα δίπλα στη θάλασσα στο Ελσίνκι, η οποία είναι ανοιχτή όλη μέρα και νύχτα κάθε μέρα του χρόνου, βρίσκεις τη μεγαλύτερη αίσθηση γαλήνης. Μέσα σε μία από τις τρεις σάουνες τους, με ένα μικρό παράθυρο που βλέπει στη Βαλτική, οι άνθρωποι συνεχίζουν να τρέχουν μέχρι να είμαστε περίπου 20 άτομα.
Κλείνεις τα μάτια σου και ακούς το βουητό της φλυαρίας των ξένων και τους σπινθήρες των κορμών στη φωτιά και συνειδητοποιώ ότι μπορώ να νιώσω τα χαλαρωτικά αποτελέσματα του löyly.
Η φοιτήτρια Iida Korpela, 26 ετών, έρχεται τις περισσότερες μέρες. «Δεν ξέρω κανένα μέρος στο Ελσίνκι ή σε ολόκληρη τη Φινλανδία όπου υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι – νέοι, ηλικιωμένοι, φοιτητές, ξένοι άνθρωποι, άνθρωποι από διαφορετικό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο», λέει, καθισμένη σε ένα πιάνο κάτω από ένα ξύλινο καταφύγιο. «Όταν είσαι στη σάουνα δεν έχεις τα φανταχτερά ρούχα σου. Είμαστε όλοι απλά άνθρωποι στη σάουνα. Αυτό είναι το καλύτερο κομμάτι».
Πηγή: The Guardian
*Photo Credits: Shutterstock