Ο εντοπισμός γνωστής influencer που φοροδιέφευγε ενώ είχε έσοδα χιλιάδων ευρώ και το πρόστιμο 270.000 ευρώ που της επιβλήθηκε, αποτελούν το πρώτο βήμα σε μια εκστρατεία της ΑΑΔΕ να εντοπίσει υποθέσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

Μηχανισμός της Αρχής κάνει φύλλο και φτερό τα social media (Facebook, Instagram, ΤikTok) ώστε να εντοπίσει παραβάτες που δρουν ως influencers αλλά… αρνούνται να δηλώσουν τα κέρδη τους, καθώς και στοιχεία για «μαύρες πωλήσεις» και παράνομο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Υπενθυμίζεται ότι η influencer που έπεσε θύμα των ελέγχων απέκρυβε φορολογητέα ύλη σχεδόν 350.000 ευρώ από τη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων, για την οποία η ελεγχόμενη επιχείρηση υπέβαλε οικειοθελώς δηλώσεις στη φορολογία εισοδήματος και στον ΦΠΑ.

Το συνολικό ύψος φόρων και προστίμων για τις δυο ελεγχόμενες χρήσεις έφτασε στα 270.000 ευρώ.

Οι υποθέσεις ερευνώνται από τον «αλγόριθμο της εφορίας» και το τμήμα που ασχολείται με τέτοιες υποθέσεις ονομάζεται «Τμήμα Προτεραιοποίησης Υποθέσεων Ελέγχου και Ανίχνευσης Τάσεων Παραβατικότητας, Μηχανογραφικής Υποστήριξης και Αναφορών» και λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 2023.