Η καλύτερη εποχή του χρόνου έφτασε. Εκεί που κρίνονται όλα τα πρωταθλήματα και οι τίτλοι, εκεί που κρίνονται οι επιτυχημένες ή αποτυχημένες χρονιές. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο βιώνουμε μια φανταστική χρονιά με πολλές χαρές και έντονα συναισθήματα, στη Euroleague ήρθε πάλι η στιγμή να τα ζήσουμε εις διπλούν. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ρίχνονται στη μάχη για την πρόκριση στο final-4 της Euroleague, με τους Πράσινους σήμερα απέναντι στη Μακάμπι να κάνουν την αρχή, και αύριο οι Ερυθρόλευκοι αντιμετωπίζουν τους Καταλανούς.

Κι επειδή πάντα μας αρέσει να προβλέπουμε και να καταθέτουμε την άποψή μας, σε αυτό το κείμενο θα αποτολμήσουμε να προβλέψουμε τι θα έχουν καταφέρει σε περίπου 14 μέρες από σήμερα οι δύο ομάδες μας στην Euroleague κι αν θα προετοιμάζονται για το final-4 του Βερολίνου και τη συνάντησή της στον τελικό, εφόσον περάσουν από τα ημιτελικά. Μαζί, θα έχουμε πρόβλεψη και για τις άλλες δύο σειρές.

Euroleague Play Offs – The Road to Berlin

Παναθηναϊκός-Μακάμπι

Για πολλούς, το match up με τη Μακάμπι για τον Παναθηναϊκό, ήταν μια ανταμοιβή για την κατάκτηση της 2ης θέσης στη regular season της Euroleague. Εμείς δεν συμφωνούμε ιδιαίτερα με αυτό. Η Μπασκόνια και η Βίρτους θα έφερναν τον Παναθηναϊκό πολύ πιο κοντά στο Βερολίνο, παρά η Μακάμπι. Είναι ένας πολύ δύσκολος αντίπαλος, γιατί διαθέτει δύο γκαρντ, τον Μπράουν και τον Μπάλντουιν, που δύσκολα κόβονται. Ο Παναθηναϊκός μάλιστα, έχει τον Γκραντ με ένα μικρό πρόβλημα τραυματισμού και, εικάζουμε, θα πρέπει να προσέχει να μην το πιέσει και χειροτερέψει.

Μαζί με αυτούς τους δύο, υπάρχει και ο Μπόνζι Κόλσον, ένα τριάρι που και στα δύο ματς της κανονικής διάρκειας στη Euroleague δυσκόλεψε τρομερά την πράσινη άμυνα. Βέβαια, ο Αταμάν είχε βάλει τον Γκριγκόνις να τον μαρκάρει. Τώρα, δείχνει να εμπιστεύεται τον Παπαπέτρου, οπότε θα έχει ενδιαφέρον αν τον επιλέξει για να κόψει τα ποσταρίσματα του Κόλσον που στο Βελιγράδι είχαν οδηγήσει σε ελεύθερα τρίποντα από Μπράουν-Μπάλντουιν λόγω του miss match.

Πολύ κομβική θα είναι και η απόδοση του Λεσόρ που στα δύο ματς δεν ήταν καλός και οι Νίμπο-Ριβέρο τον είχαν «σβήσει», με τον Κώστα Αντετοκούνμπο να κάνει τρομερή δουλειά τότε για να κρατήσει τον Παναθηναϊκό εντός διεκδίκησης μαζί με τον Καλαϊτζάκη. Τον 2ο ο Αταμάν δεν τον επιλέγει εσχάτως, ο πρώτος θα χρειαστεί να δώσει σίγουρα ένα 10λεπτο, μιας και ο Μήτογλου θα βρεθεί σίγουρα στη θέση 5 για κάποια λεπτά, ειδικά όταν θα μπει ο Ριβέρο.

Ο Παναθηναϊκός έχει κάνει τεράστια πρόοδο φέτος, ο Σλούκας έχει μπει σε beast mode εδώ και 2 μήνες στην Euroleague και οδηγεί τους Πράσινους, ο Ναν είναι ο σούπερ επιθετικός παίκτης, αλλά δεν βλέπουμε με τίποτα 3-0. Οι πιθανότητες είναι περισσότερο στο 3-2 και μάλιστα με δύο break, ένα της Μακάμπι στο ΟΑΚΑ, ένα του Παναθηναϊκού στο Βελιγράδι. Οτιδήποτε άλλο εκτός του 3-2, θα είναι έκπληξη μικρού ή μεγάλου μεγέθους.

Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός

Η είδηση της απουσίας του Παπανικολάου από τα πρώτα δύο ματς, στη θεωρία, δημιουργεί προβληματισμό. Βέβαια, ο Ολυμπιακός είναι ομάδα που ξέρει πάντα να καλύπτει τις ελλείψεις. Το είδαμε στη Μαδρίτη όπου είχε πάει με πεντάρια τους Σίκμα-Πετρούσεφ. Εκεί όμως, ήταν ο Παπανικολάου που έκανε ματσάρα και παραλίγο ο Ολυμπιακός να κερδίσει.

Επίσης, δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κατάσταση του Γουόκαπ μετά από την ταλαιπωρία των τελευταίων ημερών. Αν ο Ολυμπιακός έχει ως μόνη έλλειψη τον Παπανικολάου, τότε θα είναι σχετικά καλά. Κι εδώ πιστεύουμε πως οι δύο ομάδες δεν θα πάρουν όλα τα εντός έδρας ματς.

Μπορεί ο Μπαρτζώκας να είναι 10 επίπεδα πάνω σε προπονητικό επίπεδο σε σχέση με τον Γκριμάου, μπορεί να έχει και ανώτερο προπονητικό σταφ, αλλά η Μπαρτσελόνα είναι μια από τις λίγες ομάδες που μπορεί να βάλει ζόρια στο παιχνίδι του Φαλ και έχει και μια ελαφριά υπεροχή στο 4, όπου ο Ολυμπιακός αμυντικά θα δυσκολευτεί όσο θα παίζει ο Τζαμπάρι Πάρκερ. Κι αυτό φάνηκε στα 2 ματς της κανονικής διάρκειας της Euroleague.

Η πρόβλεψη είναι για σκορ 3-2, αλλά ποιος θα έχει το 3 και ποιος το 2, είναι 52-48 υπέρ της Μπαρτσελόνα, εφόσον το 5ο ματς θα είναι στην έδρα της.

Ρέαλ-Μπασκόνια

Εδώ θα γίνουμε πολύ αιρετικοί. Μπορεί η Ρεάλ να έχει ένα πολύ βαθύ ρόστερ, αλλά διάγει μια προβληματική περίοδο εδώ και 2.5 μήνες – όχι μόνο στη Euroleague – και δεν θεωρούμε πως ήταν κάτι ηθελημένο κτλ. Ο Ταβάρες δεν κάνει κάποια τρομερά dominant χρονιά, ως τώρα έχει πάει με χαμηλές ταχύτητες, οπότε όλα θα κριθούν στο αν ο Ταβάρες κρατούσε δυνάμεις για τώρα ή αν είναι πεσμένος και θα τον δούμε να κινείται στη μετριότητα. Η Μπασκόνια είναι επίσης ισπανική ομάδα, κέρδισε πριν 3 εβδομάδες στη Μαδρίτη, οπότε θα προβλέψουμε πρόκριση της Μπασκόνια με 3-1.

Μονακό-Φενέρ

Η κατάσταση στη Μονακό παρουσιάζεται ως προβληματική λόγω κάποιων καθυστερήσεων στις πληρωμές, κι όταν βλέπουν Αμερικάνοι καθυστερήσεις στα λεφτά, γκρινιάζουν και κατεβάζουν ηθελημένα ταχύτητα. Από την άλλη, ο Μότλεϊ είχε πρόβλημα τραυματισμού και δεν είναι βέβαιο πως θα παίξει στο πρώτο ματς. Θεωρούμε πως η Μονακό δεν θα κάνει πάνω από 2 νίκες, οπότε η πρόβλεψη είναι για 3-2 υπέρ της Φενέρ.