Μάλλον η 15η Δεκεμβρίου δεν είναι η κατάλληλη μέρα για να εκφραστούμε σεξουαλικά, σύμφωνα με μελέτες ειδικών. Πώς όμως κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη διάθεσή μας για σεξ;

Σύμφωνα με μια ανάλυση της ζήτησης για υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας –όπως συνταγές επείγουσας αντισύλληψης και τεστ για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα– η 15η Δεκεμβρίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία κάνει σεξ ο μικρότερος αριθμός ανθρώπων.

Ο Δρ Babak Ashrafi, οικογενειακός γιατρός που εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι, με βάση την ανάλυσή του, η ημέρα με τη λιγότερη ζήτηση για ειδικούς σεξουαλικής υγείας ήταν η 16η Δεκεμβρίου.

«Η προηγούμενη μέρα είναι πιθανώς αυτή που οι άνθρωποι είναι λιγότερο ενεργοί σεξουαλικά», είπε. Αυτό είναι λογικό, δεδομένων των «πολλών λόγων για τους οποίους η σεξουαλική ορμή κάποιου μπορεί να είναι χαμηλότερη τους χειμερινούς μήνες ή γιατί οι άνθρωποι κάνουν λιγότερο σεξ από το συνηθισμένο».

Ένας λόγος είναι μια ελάχιστα γνωστή και παράξενη πάθηση που ορισμένοι επαγγελματίες υγείας αποκαλούν «χειμερινό κόλπο». Αυτό συμβαίνει όταν ο ξηρός, κρύος αέρας κάνει τα γεννητικά όργανα να εισέλθουν σε «λειτουργία ξηρασίας».

Ο Δρ Ashrafi, ο οποίος είναι διαδικτυακός γιατρός για το Superdrug Online Doctor στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε: «Μια πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να κάνει το δέρμα και τα μαλλιά να γίνουν ξηρά και αφυδατωμένα, αλλά πολλοί δεν γνωρίζουν ότι η αλλαγή της θερμοκρασίας μπορεί επίσης να έχει επίδραση στον κόλπο».

«Η έλλειψη υγρασίας στον αέρα ευθύνεται εν μέρει, καθώς και η θέρμανση σε εσωτερικούς χώρους που χρησιμοποιείται συχνότερα. Ο κόλπος μπορεί να είναι πιο ξηρός, το ίδιο και η γύρω περιοχή, μπορεί να υπάρχει φαγούρα και ερεθισμός, με αποτέλεσμα το σεξ να είναι άβολο», λέει ο Δρ Ashrafi.

Sex Fasting αγάπη

Το άγχος και η εξάντληση

Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν το άγχος ενόψει της εορταστικής περιόδου. Ο Δρ Ashrafi είπε: «Το άγχος και οι ανησυχίες μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική σας ορμή, καθώς και άλλους τομείς της ζωής σας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να βελτιώσετε τους τρόπους διαχείρισης του στρες».

Οι μικρότερες σε διάρκεια ημέρες της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, που σημαίνουν λιγότερο χρόνο έξω στο φως της ημέρας, μπορούν να επηρεάσουν τον καρδιακό μας ρυθμό –τις περίπλοκες σωματικές διαδικασίες που καθορίζουν τα πρότυπα ύπνου και αφύπνισής μας.

Αυτός είναι ο λόγος που η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή –ένας τύπος κατάθλιψης που προκαλείται από την αλλαγή της εποχής– έχει ως αποτέλεσμα την κακή διάθεση για περίπου το 5% των Αμερικανών κάθε χειμώνα. Και μετά υπάρχει η εξάντληση.

«Η λιγότερη έκθεση στο ηλιακό φως και ο περισσότερος χρόνος σε εσωτερικούς χώρους έχει επίσης ως αποτέλεσμα ανεπάρκειες σε βιταμίνες που μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε πιο κουρασμένοι τους χειμερινούς μήνες», είπε ο Δρ Ashrafi.

«Καθώς τα επίπεδα ενέργειας είναι πολύ χαμηλότερα λόγω της κούρασης, αυτό μπορεί να επηρεάσει τη λίμπιντο και τη σεξουαλική σας ορμή». Αλλά ο Δρ Ashrafi αναφέρει ότι υπάρχουν πολλά βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν για να καταπολεμηθούν ορισμένα από αυτά τα εμπόδια.

Για την κολπική ξηρότητα συνιστά: «Θα συνιστούσα να χρησιμοποιήσετε ένα λιπαντικό ή εάν το πρόβλημα επιμένει, μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας».

Ο ρόλος του ντους

Οι γιατροί συνιστούν επίσης να κάνετε χλιαρό και όχι ζεστό ντους, καθώς όσο πιο ζεστό είναι το νερό, τόσο περισσότερη υγρασία θα αφαιρεθεί από το δέρμα.

Τα πιο σύντομα ντους είναι επίσης καλύτερα, όπως και το να μην κάνετε ντους περισσότερο από μία φορά την ημέρα, επειδή το υπερβολικό νερό μπορεί να διαταράξει τα φυσικά βακτήρια σε όλο το σώμα.

Η αποφυγή αρωματικών προϊόντων μπορεί επίσης να βοηθήσει, καθώς ενδέχεται να αυξήσουν την ξηρότητα αφαιρώντας από το δέρμα τα φυσικά του έλαια.

Όσο για την τόνωση της διάθεσης, ο Δρ Ashrafi προτείνει να βγαίνετε έξω και στο φως του ήλιου, όσες φορές την ημέρα μπορείτε.

Εάν η κακή διάθεση δυσκολεύει τη συνέχιση των καθημερινών εργασιών σας, οι γιατροί συνιστούν να επισκεφτείτε έναν οικογενειακό γιατρό για να μιλήσετε για πιθανές αντικαταθλιπτικές θεραπείες, όπως ψυχολογική θεραπεία και φαρμακευτική αγωγή.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση όχι μόνο μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του στρες, της κατάθλιψης και της εξάντλησης, αλλά μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της λίμπιντο.