Στo νότιο Μπελίζ βρίσκεται η Abelina Cho, γνωστή σε πολλούς ως «Βασίλισσα της Σοκολάτας». Ζει στο Σαν Φελίπε στην περίοχή Τολέδο, ένα χωριό 330 σπιτιών, με 5 εκκλησίες, εκεί όπου άφθονες καλλιέργειες περιλαμβάνουν μπανάνες και καλαμπόκι. Εκεί, τα πανύψηλα δέντρα του τροπικού δάσους δημιουργούν φυλλώδεις στέγες στη ζούγκλα, τα ποτάμια τρέχουν καθαρά και τα σπίτια των οικογενειών των Μάγια, με αχυρένια στέγη, είναι διάσπαρτα στις πλαγιές των λόφων. Εκεί είναι και το λίκνο της σοκολάτας.

Το κακάο, το κύριο συστατικό της σοκολάτας, καταναλώθηκε και χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους βασιλείς Μάγια και την ελίτ της πολιτικής, σε όλη την ιστορική περιοχή της Μεσοαμερικής, που περιλάμβανε τη Βόρεια Αμερική και το μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής Αμερικής. Μόνο που δεν ήταν όλες αυτές οι περιοχές κατάλληλες για την καλλιέργεια κακάο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το Μπελίζ ήταν το πρώτο μέρος όπου γινόταν καλλιέργεια κακάο, με τους Μάγια να το πίνουν από το 600 π.Χ. Τα κεραμικά αγγεία που μοιάζουν με αρχαίες τσαγιέρες, που ανακαλύφθηκαν και υπάρχουν στον αρχαιολογικό χώρο Colha στο Μπελίζ, εξακολουθούν να περιέχουν υπολείμματα κακάο. Ξυλάνθρακας από ξύλο κακάο που χρονολογείται κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου (600 π.Χ. έως 250 μ.Χ.), έχει επίσης βρεθεί σε πολλές τοποθεσίες της περιοχής.

σοκολάτας

Αν και το κακάο υπάρχει σε κάποια μορφή εδώ και χιλιετίες, για την Cho και άλλους παραγωγούς μικρών παρτίδων, αποτελεί κλειδί για το μέλλον. Η Cho, μαζί με τον σύζυγό της, Juan, είναι οι ιδιοκτήτες της Ixcacao, μιας μικρής εταιρείας σοκολάτας που «γιορτάζει» τη σοκολάτα με τον τρόπο που οι Μάγια την απολάμβαναν εδώ και αιώνες. Αυτή η σοκολάτα δεν είναι γαλακτώδης ή γλυκιά. Στην πρώτη μπουκιά, το γλύκισμα είναι συμπαγές, αλλά λιώνει με μια εκπληκτική μεταξένια και λεπτή υφή. Έπειτα έρχεται η γεύση, πικρή και πλούσια σαν φρεσκοκομμένο μαύρο καφέ, με μια παρατεταμένη επίγευση φρούτου.

«Το κακάο είναι τόσο σημαντικό για τον πολιτισμό μας που στην ουσία είναι ο πολιτισμός μας», είπε. «Δεν μπορείς να το ξεχωρίσεις».

Αν και αυτά τα τροπικά δάση είναι ο τόπος προέλευσης της σοκολάτας, όταν το κακάο μεταφέρθηκε στην Ευρώπη το 1500, η ιστορία του άλλαξε από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές σοκολάτας. Με την πάροδο του χρόνου, το ζαχαροπλαστείο συνδέθηκε πιο στενά με χώρες όπως το Βέλγιο και η Ελβετία, παρά το γεγονός ότι ήταν μέρη που παρήγαγαν φασόλια. Αλλά οι Μάγια στο Μπελίζ δεν σταμάτησαν ποτέ να φτιάχνουν σοκολάτα και τα δέντρα συνέχισαν να καρποφορούν.

Πιο πρόσφατα, ο κόσμος της σοκολάτας έχει γυρίσει πίσω προς το Μπελίζ μερικές φορές. Η Hershey με έδρα τις ΗΠΑ είχε παρουσία εκεί από τη δεκαετία του 1980 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1990, στη συνέχεια εγκατέλειψε το έργο όταν η τιμή του κακάο έπεσε. Το 1994, η Green & Black’s (που ανήκει πλέον στη Mondelez International) δημιούργησε τη Maya Gold – βιολογικές μπάρες σοκολάτας με κακάο που προέρχεται από την περιοχή του Τολέδο, αλλά κατασκευάζεται σε άλλες χώρες.

Τώρα, υπάρχουν σχεδόν δώδεκα βιοτεχνικές εταιρείες σοκολάτας στο Μπελίζ που φτιάχνουν κακάο από κόκκους σε μπαρ. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι πως οι καλλιεργητές, οι παραγωγοί και οι παρασκευαστές του Μπελίζ, που φτιάχνουν εξαιρετική σοκολάτα, χρησιμοποιούν παραδοσιακές μεθόδους, βασιζόμενοι στη μακρά ιστορία των Μάγια.

Για να φέρουν το κακάο υψηλής ποιότητας πέρα ​​από τα σύνορα του Μπελίζ, δύο μεγάλοι προμηθευτές, η Maya Mountain Cacao και η Ένωση Καλλιεργητών Κακάο του Τολέδο, συνεργάζονται απευθείας με εκατοντάδες μικρές φάρμες για να προμηθευτούν βιολογικά φασόλια υψηλής ποιότητας. Οι προσπάθειές τους έχουν σχεδόν διπλασιάσει τις εξαγωγές κακάο τα τελευταία πέντε χρόνια. Διεθνώς, το Maya Mountain Cacao έχει λάβει αναγνώριση για τις καινοτόμες μεθόδους του που συγκεντρώνουν την επεξεργασία μετά τη συγκομιδή, τον εξορθολογισμό της παραγωγής και την αύξηση της πρόσβασης στην αγορά για τους καλλιεργητές.

Το ετήσιο φεστιβάλ σοκολάτας του Μπελίζ θα επιστρέψει σύντομα μετά από μια παύση δύο ετών. Πολλά πολυτελή θέρετρα, όπως το Lodge στο Chaa Creek, διαθέτουν περιποιήσεις προσώπου με θέμα τη σοκολάτα και μασάζ. Και είναι πολλοί οι τουρίστες που κάνουν ξενάγηση σε καλλιέργειες κακάο.

https://www.intronews.gr/life/travel/6-santouitsares-ana-ton-kosmo-pou-tha-kanoun-ta-salia-sou-na-trexoun-san-ton-bolt/

Η σοκολάτα θα σώσει το τροπικό δάσος

Ο Juan γνωρίζει κάθε φυτό. Καθώς κινούνταν, μάδησε φύλλα από θάμνους και εισέπνευσε το άρωμα. Έσκισε φλοιό από την κανέλα και έδειξε μικροσκοπικά μήλα από κάσιους σε ένα άλλο δέντρο. «Η σοκολάτα θα σώσει το τροπικό δάσος!», ήταν το σύνθημα στο μπλουζάκι του.

Οι Chos, όπως και πολλοί αγρότες των Μάγια, είναι υποστηρικτές της βιώσιμης γεωργίας . Η γη τους είναι ένα τέτοιο μοντέλο βιοποικιλότητας, όπου φοιτητές από όλο τον κόσμο τηνεπισκέπτονται για να μάθουν από αυτούς.«Όταν λέμε ότι η σοκολάτα θα σώσει το τροπικό δάσος, δεν είναι ψέμα», είπε ο Juan. «Αυτές είναι οι βιώσιμες πρακτικές που κρατούν την κοινότητά μας ισχυρή».

Μόλις συγκομιστεί το κακάο, ο καρπός ζυμώνεται για έξι ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο γλυκός πολτός γίνεται υδαρής και γλιστρά μακριά, αφήνοντας πίσω μόνο τους σπόρους. Αυτοί οι σπόροι ξηραίνονται στον ήλιο για δύο εβδομάδες. Στη συνέχεια ψήνονται, ξεφλουδίζονται και τέλος ψήνονται για να αφαιρεθούν τα κομμάτια με σκληρό κέλυφος από τα καβουρδισμένα φασόλια.

Για πολύ καιρό, η Abelina άλεθε το κακάο με το χέρι, τρίβοντας κατά μήκος μιας πέτρινης πλάκας που ονομάζεται ματ. Αυτή είναι σοβαρή δουλειά χρειάζονται περίπου πέντε ώρες για να αλέσει τα καβουρδισμένα φασόλια σε μια κρεμώδη πάστα. «Μεγαλώνοντας, ήταν η Wonder Woman, που φρόντιζε εμένα και την αδερφή μου, άλεθε κακάο για ώρες δίπλα στη σόμπα όπου έψηναν τα φασόλια», είπε ο γιος της, Henry.

Τώρα η ίδια έχει μια μηχανή που κάνει τη δουλειά, ώστε να μπορεί να ασχοληθεί με άλλες πτυχές της επιχείρησης. Το ματ, ένα δώρο που έχει περάσει στην οικογένεια για γενιές, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για το άλεσμα καλαμποκιού και μπαχαρικών και για να διδάξει στους τουρίστες για την επίπονη και παραδοσιακή διαδικασία παρασκευής σοκολάτας.

Αυτό είναι το εργαλείο που δένει τη βασίλισσα της σοκολάτας με τους αρχαίους βασιλικούς Μάγιας, αλλά είναι και ο λόγος που η σοκολάτα δίνει ζωή στο Μπελίζ. «Κάθε φορά που φτιάχνουμε ροφήματα σοκολάτας για πρωινό, κάθε φορά που χαιρετάμε έναν φίλο ή επισκέπτη με σοκολάτα, μας συνδέει με την ιστορία μας και μας δένει με τον πολιτισμό μας».

Με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Η τραγική ιστορία των αδερφών McDonald: Πώς έκαναν την αυτοκρατορία του fast food

Ajvar: Το «χαβιάρι των φτωχών» που έδωσε αυτονομία και επιβίωση στις χήρες των Βαλκανίων

Πτήσεις μόνο για ζώα και ημίγυμνες αεροσυνοδοί – Οι πιο περίεργες αεροπορικές εταιρίες που όντως υπήρξαν