Ο ήλιος γλιστράει προς την ειδυλλιακή παραλία Playa del Amor ή Παραλία της Αγάπης, εκεί όπου γκέι γυμνοί άντρες, περπατούν κατά μήκος της. «Ήθελα πολύ να κλάψω όταν είδα πρώτη φορά το ηλιοβασίλεμα στη Playa del Amor», είπε ο Roberto Jerr, ο οποίος επισκέπτεται το Zipolite εδώ και πέντε χρόνια. «Είναι ένας χώρος όπου μπορείς να είσαι απλά ελεύθερος».

Κατά τη διάρκεια των χρόνων, το πρώην ψαροχώρι έχει μετατραπεί σε στέκι χίπιδων και αποτέλεσε όαση για την queer κοινότητα, που παρασύρεται από τις χρυσαφένιες αμμουδιές, την αντιπολιτισμική ατμόσφαιρα και τον γυμνισμό που αγκαλιάζει όλα τα σχήματα και μεγέθη.

Αλλά καθώς αυξανόταν σε δημοτικότητα και προσέλκυε περισσότερους γκέι και στρέιτ τουρίστες, η πόλη άρχισε να αλλάζει: οι ξένοι κατέλαβαν γη, τα ξενοδοχεία πολλαπλασιάστηκαν, οι επιρροές συρρέουν στην παραλία και πολλοί κάτοικοι και τουρίστες τώρα ανησυχούν ότι αυτό που κάποτε έκανε μαγικό το Zipolite μπορεί να έχει χαθεί για πάντα. «Όλοι στην κοινότητα πρέπει να πάνε σε ένα μέρος όπου νιώθουν άνετα και ελεύθεροι, όπως το Zipolite», είπε ο Jerr ένας ομοφυλόφιλος. «Αλλά από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένα άλλο μέρος αυτού του είδους υπερτουρισμού που αρχίζει να φεύγει από μέρη που δεν έχουν τους πόρους».

Zipolite: Ο δημοφιλής προορισμός από το 1970

Το Zipolite έγινε δημοφιλής προορισμός για τους ευρωπαίους χίπις και ταξιδιώτες με σακίδιο ξεκινώντας από το 1970, όταν πολλοί ήρθαν στις παραλίες της Οαχάκα ελπίζοντας να έχουν μια καθαρή θέα της έκλειψης ηλίου. Ο τουρισμός χίπηδων έφερε ένα μποέμ πνεύμα στην πόλη – είναι μια από τις λίγες παραλίες γυμνών στο Μεξικό – και άρχισε επίσης να προσελκύει queer ανθρώπους, που ήταν δημοφιλείς στους περισσότερους κατοίκους. Τον Φεβρουάριο, το Zipolite εξέλεξε τον πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο για να προεδρεύσει στο δημοτικό συμβούλιο.

Αυτή ήταν μια σπάνια απόφαση, καθώς έξω από τις μεγάλες πόλεις του Μεξικού, εξακολουθούν να υπάρχουν συντηρητικές καθολικές αξίες. Αν και ο γάμος ομοφυλόφιλων νομιμοποιείται σε περισσότερες από τις μισές χώρες, η ομοφοβική και τρανσφοβική βία είναι συχνή. Περίπου 440 λεσβίες, γκέι και τρανς άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα μεταξύ 2016 και 2020, σύμφωνα με την ομάδα υπεράσπισης της πόλης του Μεξικού Letra Ese.

Ο David Montes Bernal μεγάλωσε λίγες ώρες από τον Zipolite σε μια συντηρητική κοινότητα με βαθιές ρίζες ομοφοβίας. Όταν ήταν περίπου 9 ετών, ο ιερέας της πόλης έκανε αυτό που ονόμασε «εικονικά εξορκισμό» για να τον αναγκάσει να εγκαταλείψει την ομοφυλοφιλία. «Τότε συνειδητοποίησα ότι ήταν ένα εχθρικό μέρος», είπε ο Bernal.

Στο Zipolite, βρήκε ένα μέρος όπου θα μπορούσε να είναι σεξουαλικά άνετος και ασφαλής στο σώμα του. «Αισθάνομαι μια αίσθηση ελπίδας», είπε για την πρώτη του επίσκεψη το 2014. «Τέλος, φαίνεται ότι υπάρχει τώρα ένα μέρος όπου μπορούμε να είμαστε όποιοι θέλουμε».

Καθώς διαδόθηκε η είδηση για αυτό το άνοιγμα, η LGBTQ κοινότητας της πόλης εκτοξεύτηκε: τα γκέι μπαρ και τα ξενοδοχεία πολλαπλασιάστηκαν και οι σημαίες του ουράνιου τόξου ήταν παντού. Όμως, παρά το γεγονός ότι αποδέχονται πολλούς ντόπιους, ορισμένοι πιστεύουν ότι η ταυτότητα του Zipolite ως μια χαλαρή πόλη που καλωσορίζει οποιονδήποτε από μεξικανικές οικογένειες έως Καναδούς συνταξιούχους διαβρώνεται σε μια γκέι πόλη.

Η ανάπτυξη του τουρισμού στο Zipolite αντανακλά μια τάση σε όλη την πολιτεία στην Οαχάκα: Από το 2017 έως το 2019, τα έσοδα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας αυξήθηκαν κατά περισσότερο από το 1/3 σε σχεδόν 240 εκατομμύρια δολάρια. Κατά την ίδια περίοδο, οι αφίξεις επισκεπτών σε ξενοδοχεία στην ακτή, συμπεριλαμβανομένου του Zipolite, αυξήθηκαν σχεδόν κατά 40% σε περίπου 330.000, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.«Αυτή η αλλαγή είναι καλή για την οικονομία, αλλά κακή για την κοινότητα», είπε ο Ziga Aragón.

Εκτός από την κρίση ταυτότητας, πολλοί ανησυχούν και για την περιβαλλοντική κρίση. Η άγρια ζωή εξαφανίζεται. Οι κάτοικοι έχουν παραπονεθεί για έλλειψη τρεχούμενου νερού, η οποία θα μπορούσε να επιδεινωθεί από μεγαλύτερες εξελίξεις. Ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι συμφωνούν ότι χρειάζεται περισσότερος σχεδιασμός, άλλοι λένε ότι η μετάβαση είναι αναπόφευκτη.

«Είναι ο κύκλος ζωής κάθε τουριστικού προορισμού», λέει ο Elyel Aquino Méndez, ο οποίος διευθύνει ένα ταξιδιωτικό γραφείο για ομοφυλόφιλους. «Πρέπει να εκμεταλλευτείς αυτή την ευκαιρία».

Ο Farsani άκουσε για το Zipolite από μερικούς Μεξικανούς φίλους και το επισκέφτηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2021 και έκτοτε, απλά κόλλησε.«Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι άνθρωποι κάθε μεγέθους, ηλικίας, κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, και μπορούμε να βρεθούμε όλοι μαζί εδώ».

Καθώς το Zipolite έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα, η χίπικη ατμόσφαιρα του έχει αλλάξει. Τα μπαρ έγιναν πιο δυνατά, τα εστιατόρια έγιναν πιο μοντέρνα. Ο LGBTQ τουρισμός αλλάζει επίσης, γίνεται πιο αμερικανικός και λιγότερο ποικιλόμορφος. Μια αξιοσημείωτη αλλαγή είναι αυτό που συμβαίνει στην Playa del Amor, η οποία κάποτε φιλοξενούσε φωτιές και παίξιμο κιθάρας και τώρα συχνά έχει φώτα λέιζερ και DJs να παίζουν μουσική house. Οι άνθρωποι συνήθιζαν να συνομιλούν σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. τώρα, η παραλία έχει κατακερματιστεί περισσότερο σε μικρούς κύκλους.

Τουρίστες, συμπεριλαμβανομένων ετεροφυλόφιλων ζευγαριών, κάνουν σεξ στην παραλία μετά το σκοτάδι για δεκαετίες, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο αδίστακτο, με τα χορευτικά πάρτι μερικές φορές να μετατρέπονται σε κρυφό ομαδικό σεξ. Πολλοί κάτοικοι νιώθουν άβολα και το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε πρόσφατα την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στην παραλία στις 9 το βράδυ για να περιορίσει μια τέτοια δραστηριότητα. «Άλλο πράγμα είναι η ελευθερία, άλλο είναι η ακολασία», είπε ο Ziga Aragon και πρόσθεσε: «Μπορείς να κάνεις σεξ με όποιον θέλεις, αλλά ιδιωτικά».

Για άλλους, οι περιβαλλοντικές ανησυχίες είναι περισσότερο σημαν τικές. Ο Miguel Ángel López Méndez, ο οποίος διατηρεί ένα μικρό ξενοδοχείο κοντά στην Playa del Amor, είπε ότι οι γλεντζέδες έκαναν συχνά χάος στην παραλία. Κάποτε, ενώ βούτηξε από τον κόλπο, θυμήθηκε ότι είδε προφυλακτικά να επιπλέουν «σαν μέδουσες». «Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει με το σώμα του», είπε. «Το πρόβλημα είναι η έλλειψη ευαισθητοποίησης».

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ολμέκοι: Οι «άνθρωποι από καουτσούκ» που κυβερνούσαν στη Μεσοαμερική πριν από τους Μάγιας – Πώς τους επηρέασαν

Londongrad: Γιατί έγινε το Λονδίνο το μεγάλο «πλυντήριο» των Ρώσων δισεκατομμυριούχων

Ο τεράστιος πολιτιστικός αντίκτυπος της Vogue και των McDonald’s σε μια αντικαπιταλιστική Ρωσία

Με πληροφορίες από nytimes