Ένας απλός ψητός σολομός miso, μία παραδοσιακή ιαπωνική τεχνική, είναι ταυτόχρονα διατροφή και αυτοφροντίδα, αλλά και ένα υπέροχο πρωινό με ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό.

Ο σεφ Shota Nakajima πηγαίνει για ύπνο νωρίς και ξυπνάει νωρίς. Βγάζει βόλτα τον σκύλο του για μιάμιση ώρα κάθε μέρα. Δεν πίνει πια, και ακολουθεί μία δίαιτα που περιλαμβάνει ρύζι με ψητά ψάρια και τουρσιά για τα περισσότερα γεύματά του, ειδικά για το πρωινό.

Το να φτάσουμε σε αυτό το σημείο της ζωής, μια κατάσταση ειρήνης και ισορροπίας, ήταν ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της μετάβασης από τα 20 στα 30 του, όπως λέει ο Nakajima, αλλά νιώθει πιο ευτυχισμένος από ποτέ.

Ένα πράγμα που κυριολεκτικά δημιουργεί αυτή την αρμονία στη ζωή του σχετίζεται με το ιαπωνικό πρωινό που έχει επιλέξει.

Το εκλεκτικό ichiju-sansai («μία σούπα, τρία πιάτα») είναι ένα υπέροχο απλό αλμυρό γεύμα που καταπραΰνει τόσο την ψυχή όσο και το στομάχι και είναι το πρώτο πράγμα που προτείνεται για το πρωί.

Αυτά τα αναζωογονητικά πρωινά, που επικεντρώνονται σε ένα μόνο μπολ με ρύζι, προορίζονται για να προσφέρουν ισορροπία, καθώς περιλαμβάνουν ένα προσεκτικό συνδυασμό υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λαχανικών: ας πούμε, με μια τέλεια βρασμένη κατσαρόλα με μεσαίου κόκκους ρύζι και μια φέτα λιωμένο ψάρι με miso, μια γροθιά ασπρισμένο σπανάκι τυλιγμένο με αλεσμένο σουσάμι, ένα αυγό με κρόκο και ένα φλιτζάνι τσαγιού σπιτική σούπα miso.

Ψητός σολομός miso: Αυτό το πρωινό θα αλλάξει τη ζωή σας

Μια σειρά από τουρσιά που διατηρούνται στο ψυγείο -αγγούρια, δαμάσκηνα, ραπανάκια και ό,τι υπάρχει στο βάζο kimchi- ολοκληρώνει το γεύμα.

Ένα πρωινό εμπνευσμένο από την οικογενειακή παράδοση

Ο σεφ Shota Nakajima εμπνέεται από τα οικογενειακά πρωινά της θείας του Γιανγκ που μένει στη Σεούλ, καθώς στο τραπέζι υπήρχαν τα πιο περίτεχνα μπαντσάν, μαγειρευτά, ψάρια και τουρσιά.

Το bap της θείας του («ρύζι» ή «γεύμα» στα κορεάτικα) ήταν η πιο έντονη ανάμνηση: Ήταν λαμπερό, αφράτο και υγρό, μια υφή που και ο ίδιος προσπαθεί να αναδημιουργεί κάθε φορά που φτιάχνει ρύζι και για τον εαυτό του.

Τι σημαίνει να μαγειρεύεις ένα τόσο περίτεχνο πρωινό για τους ανθρώπους που αγαπάς περισσότερο; Δεν είναι απλώς μια πράξη υπηρεσίας.

Το να μαγειρεύεις καλά για τον εαυτό σου ή για τους ανθρώπους που αγαπάς, είναι επίσης ένα μέσο για αληθινή ευτυχία, ένας τρόπος να τιμήσεις τον χρόνο που περνάς μαζί τους δίνοντας αξία στην καθημερινότητα.

Μεγαλώνοντας στην Ιαπωνία, ο σεφ Yuji Haraguchi θυμάται ότι βρήκε στο οικογενειακό του τραπέζι το γεύμα του προηγούμενου βραδιού, στο πρωινό πιάτο, σε ένα συνδυασμό από υπολείμματα και ρύζι.

Το πρωινό για τους Ιάπωνες είναι μια στάση, μια προσέγγιση για προσεκτική μαγειρική, παρά μια συνταγή που πρέπει να ακολουθήσετε.

Αλλά αν χρειάζεστε ένα σημείο εκκίνησης, ο miso ψημένος σολομός είναι μια σταθερή «άγκυρα» για την ημέρα.

Με αυτό το ψάρι, less is more: Το αλμυρό umami balm μιας μαρινάδας miso είναι ελαφρύ με ξύσμα λεμονιού, το οποίο προσδίδει λουλουδένια πικρή γλυκύτητα που δεν μοιάζει με αυτή του yuzu.

Ο χυμός φέρνει όρεξη και τρυφερότητα. Όπως πάντα, σερβίρετέ το με λευκό ρύζι και σούπα miso και, στη συνέχεια, ολοκληρώστε με ένα φλιτζάνι hojicha στην αγαπημένη σας κούπα καφέ.

Εάν ο φόρτος εργασίας σας κυριεύει, θυμηθείτε ότι η προετοιμασία γιαπωνέζικου πρωινού είναι σαν να μαγειρεύετε για το μέλλον σας, όχι μία απλή διαδικασία. Φύτεψε έναν ή δύο σπόρους, πότισέ τους αν θέλεις, αλλά μετά ζήσε τη ζωή σου.