Ο πολιτισμός, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επλήγη όσο ελάχιστοι τομείς. Ο κόσμος της τέχνης και της κληρονομιάς, παρόλα αυτά, δεν παρέδωσε τα όπλα, και συνέχισε με την ίδια φαντασία και το υπέροχο ταλέντο, να δημιουργεί υπέροχα έργα τέχνης. Κατά την περίοδο των ατελείωτων lockdown του περασμένου έτους, η ιδέα μιας ολοκαίνουργιας γκαλερί που εμφανιζόταν δεν φαινόταν απλώς απίθανη, αλλά και αδύνατη.

Σε όλο τον κόσμο, οι καλλιτέχνες συνέχισαν να δημιουργούν παράξενα, πρωτοποριακά έργα.  Οι γκαλερί έδωσαν τη δική τους μάχη. Και τώρα το 2022 είναι εδώ (και ο ιός φαίνεται να ξεθωριάζει), μια ολόκληρη σειρά από νέα μουσεία που ανοίγουν τις πόρτες τους για πρώτη φορά. Αυτά είναι τα πέντε πιο συναρπαστικά μουσεία της χρονιάς που διανύουμε:

Moυσείο Μοντέρνας Τέχνης, Κωνσταντινούπολη

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης ήταν από τα στολίδια του παραλιακού μετώπου της γειτονιάς του Karakoy πριν μεταστεγαστεί προσωρινά ώστε να κατασκευαστεί ένα νέο κτιριακό συγκρότημα σε σχέδια του θρυλικού αρχιτέκτονα Renzo Piano. Η επιστροφή του Μουσείου αναμένεται να ζωντανέψει μια παραθαλάσσια έκταση στην οποία πρόσφατα ξεκίνησε η λειτουργία του Galataport, ενός φιλόδοξου αναπτυξιακό project το οποίο περιλαμβάνει ένα μεγάλο πεζόδρομο κατά μήκος του Βοσπόρου, καταστήματα και εστιατόρια. Στο Μουσείο θα υπάρχει επίσης σινεμά, βιβλιοθήκη, ένα κατάστημα με είδη design και αρκετοί χώροι για τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, Γκίζα

Όταν ανοίξει τις πύλες του, τον Νοέμβριο του 2022, το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο θα είναι το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου αφιερωμένο σε έναν πολιτισμό. Βρίσκεται στη Γκίζα, πολύ κοντά στις μεγάλες πυραμίδες, και περίπου 40 λεπτά απόσταση απόσταση με αυτοκίνητο από το Κάιρο. Η περιστρεφόμενη έκθεση του μουσείου θα περιλαμβάνει 50.000 τεχνουργήματα, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή θα είναι η πρώτη φορά που και τα 5.000 κομμάτια του θησαυρού του βασιλιά Τουταγχαμών θα εκτίθενται στο ίδιο μέρος από την ανακάλυψή του – συμπεριλαμβανομένης της μάσκας θανάτου.

Το σπίτι του Serge Gainsbourg, Παρίσι

To παριζιάνικο σπίτι στο οποίο έζησε ο διάσημος (και κάτι παραπάνω από αμφιλεγόμενος) τραγουδιστής Serge Gainsbourg παρέμεινε κλειστό για το κοινό από τον θάνατό του το 1991. Αυτή την άνοιξη, όμως, ανοίγει για πρώτη φορά ως μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του. Η κόρη του, Charlotte ηγείται του project, ενώ το κύριο αξιοθέατο θα είναι σίγουρα το περίφημο εκκεντρικό σαλόνι του Serge, με το πιάνο, το art deco bar και την τεράστια συλλογή γλυπτών.

Πινακοθήκη της Νέας Νότιας Ουαλίας, Σίδνεϊ

Η επέκταση της Πινακοθήκης της Νέας Νότιας Ουαλίας κόστισε 247 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (156 εκατομμύρια ευρώ). Το αποτέλεσμα είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακό. Ένας μεγάλος χώρος της πινακοθήκης θα είναι υπόγειος, πάνω σε μία παροπλισμένη ναυτική δεξαμενή πετρελαίου του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Στους νέους χώρους της Πινακοθήκης υπάρχουν έργα Αβορίγινων καλλιτεχνών, όπως και αυτοχθόνων καλλιτεχνών από τα νησιά του Πορθμού Τόρες. Οι πράσινες στέγες της, το σύστημα συγκομιδής βρόχινου νερού και τα ηλιακά πάνελ κάνουν την πινακοθήκη ένα πρότυπο βιωσιμότητας και ένα από τα πιο «πράσινα» οικοδομήματα της Αυστραλίας.

Το Μουσείο του Μπρόντγουεϊ, Νέα Υόρκη

Όσοι βρεθούν στη Νέα Υόρκη το επόμενο καλοκαίρι και σκοπεύουν να παρακολουθήσουν κάποια θεατρική παράσταση στο Μπρόντγουεϊ, θα ήταν καλό να προσέλθουν λίγες ώρες νωρίτερα. Έτσι θα έχουν χρόνο να εξερευνήσουν το πρώτο μουσείο αφιερωμένο στην πιο διάσημη θεατρική συνοικία του κόσμου. Οι εκθέσεις περιλαμβάνουν κομμάτια όπως το σόου “Πώς ανεβαίνει μία παράσταση στο Μπρόντγοϋει” και την ιστορία του μιούζικαλ. Σίγουρα όσοι επισκεφτούν το μουσείο θα έχουν την ευκαιρία για μία ενημερωτική αλλά και ψυχαγωγική ματιά πίσω από την αυλαία.

Με πληροφορίες από TimesOut