Με αφορμή την 100ή επέτειο του σουρεαλισμού, από το Σάββατο 18 Μαΐου παρουσιάζεται στο Μουσείο Dalí η έκθεση έργων του Σαλβαδόρ Νταλί (1904-1989) Reimagining Nature: Dalí’s Floral Fantasies, παρουσιάζοντας τον κόσμο των ανθοφόρων φυτών όπως επαναπροσδιορίστηκε από τον ζωγράφο με μία εξώκοσμη ομορφιά και πολυπλοκότητα.

Εκτός από αρκετές ελαιογραφίες, ο καλλιτέχνης δημιούργησε τρεις συλλογές εικόνων βασισμένες στην παράδοση των βοτανικών εκτυπώσεων, που εκτίθενται στο Μουσείο Dalí μαζί για πρώτη φορά έπειτα από δύο δεκαετίες. Τα έργα που κόβουν την ανάσα, εκτίθενται μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2024.

Δημιουργημένα στα τέλη της καριέρας του, τα έργα Flora Dalínae (FlorDalí), 1968, FlorDalí (Les Fruits), 1969, και Florals (Surrealist Flowers), 1972, δημιουργήθηκαν στο απόγειο του κινήματος της Pop Art κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης του Σαλβαδόρ Νταλί με Νεοϋορκέζους καλλιτέχνες της Pop όπως ο Andy Warhol (1928-1987).

Εικαστικά: Οι ανθισμένες φαντασιώσεις του Σαλβαδόρ Νταλί για πρώτη φορά σε έκθεση

Ένα σουρεαλιστικό σχέδιο του Σαλβαδόρ Νταλί μιας ανθρώπινης φιγούρας που σχηματίζεται από λουλούδια και πεταλούδες. Salvador Dalí, Εικονογράφηση για το “Tres Picos” (1955). Συλλογή του Μουσείου Νταλί. ©Salvador Dalí. Fundació Gala-Salvador Dalí, 2024

Τα φυτικά υβρίδια του Σαλβαδόρ Νταλί, που στοχεύουν στην πρόκληση και την απόλαυση, εξετάζουν βασικές εικόνες που συνδέονται με τα έργα του καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ενώ παράλληλα διαμορφώνουν μια νέα προσωπική πορεία στο είδος της χαρακτικής.

Οι βοτανικές συλλογές του Νταλί είναι ένα σουρεαλιστικό κολάζ για τη δημιουργία ενός νέου φύλου όντων, ενός νέου είδους αντίληψης.

Ο Νταλί φαίνεται να προβλέπει τα θαύματα της γενετικής μηχανικής, πιέζοντας τα όρια του φανταστικού και εμπνέοντας νέους τρόπους θέασης του κόσμου.

Σε αυτές τις εκτυπώσεις, ο Σαλβαδόρ Νταλί συχνά τοποθετούσε τις δικές του εικόνες πάνω σε πρωτότυπες εικονογραφήσεις, όπως αυτές των καλλιτεχνών του 18ου και 19ου αιώνα Pierre Antoine Poiteau και Pierre-Joseph Redouté.

Αυτές οι παραδοσιακές απεικονίσεις φρούτων και λουλουδιών μεταμορφώνονται από τον Νταλί με την προσθήκη ενός ονειρικού συνόλου χαρακτήρων και συμβόλων.

Στην έκθεση επίσης παρουσιάζεται αρχειακό υλικό που χρησίμευσε ως πηγή έμπνευσης, καθώς και σχέδια του Σαλβαδόρ Νταλί για διαφημίσεις μόδας, όπως το εξώφυλλο του περιοδικού Vogue του 1939 με την ισχυρή εικόνα μιας γυναίκας με κεφάλι λουλούδι.

Ένας έγχρωμος κατάλογος με τα όμορφα έργα από το Reimagining Nature: Dalí’s Floral Fantasies του Σαλβαδόρ Νταλί είναι διαθέσιμος στο κατάστημα του Μουσείου και λειτουργεί ως συνοδευτικό των καταλόγων των συλλογών ζωγραφικής και σχεδίων που δημοσίευσε πρόσφατα το Μουσείο.

Επιπλέον, οι επισκέπτες μπορούν να βελτιώσουν την εμπειρία τους στο Μουσείο με μια ειδική ηχητική ξενάγηση στην έκθεση στην κινητή συσκευή τους, η οποία είναι διαθέσιμη στα αγγλικά και τα ισπανικά μέσω του οδηγού του Μουσείου Νταλί για κινητά στη δωρεάν εφαρμογή για τις τέχνες και τον πολιτισμό, Bloomberg Connects.