Δύο χρόνια μετά την απόλυσή του από τον στρατό των ΗΠΑ, το 1954, ο 24χρονος τότε Τζάσπερ Τζόουνς δημιούργησε το πρώτο του έργο με θέμα την σημαία της Αμερικής. Ο Τζόουνς κατάφερε να κάνει μια σημαία ένα αισθητικό χάρμα οφθαλμών, αφού ένωσε με αριστουργηματικό τρόπο τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό με την ποπ αρτ.
Το έργο που τιτλοφορείται ως «Flag 1958» απεικονίζει την 26η σημαία των Ηνωμένων Πολιτειών, με τα 48 αστέρια και τις 13 ρίγες. Τι το κάνει όμως τόσο ξεχωριστό; Το γεγόνος ότι τα χρώματα των λωρίδων έχουν γκριζαρισμένες αποχρώσεις, ξεφεύγοντας από τις παραδοσιακές του σήμερα. Αναντίρρητα ο Τζόουνς δημιούργησε ένα εθνικό σύμβολο με διχογνωμίες. Όταν ρωτήθηκε αν πρόκειται για μια ζωγραφισμένη σημαία ή ένας πίνακας σημαίας, απάντησε και τα δύο.
Το έργο ήταν και το πρώτο της ατομικής του έκθεσης, στη Leo Castelli Gallery της Νέας Υόρκης. Ο Alfred H. Barr Jr., πρώην διευθυντής του MoMA, επιθυμούσε να τον αποκτήσει το Μουσείο, αλλά η Επιτροπή για τη Συλλογή του Μουσείου καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισαν να μην το αγοράσουν, γιατί φοβήθηκαν ότι θα πρόσβαλλε τις πατριωτικές ευαισθησίες.
Ήταν τόσο δημοφιλές που ο Leo Castelli δεν τον πούλησε, αλλά το κρέμασε σπίτι του στο Μανχάταν μέχρι τον θάνατό του στις 21 Αυγούστου 1999. Ο γιος του, Jean-Christophe Castelli, το δάνεισε στη Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι για τη θητεία του πρέσβη Felix G. Rohatyn, παρουσιάστηκε στην έκθεση “Les Années Pop” (15/3-2/7/2001) στο Centre Pompidou και στη συνέχεια το δάνεισε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο.
Τον Μάρτιο του 2010, ο σύμβουλος τέχνης του Steven A. Cohen, Sandy Heller, ανακοίνωσε πως το έργο αποκτήθηκε από τον Castelli, γεγονός που επιβεβαίωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι όροι της συμφωνίας ήταν «αυστηρά εμπιστευτικοί». Αναφορικά με τα λεγόμενα ειδικών, το έργο αγοράστηκε 110.000.000 δολάρια, κι αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσό που δαπανήθηκε ποτέ για έργο καλλιτέχνη.