Νέα δράση για το κλίμα πραγματοποίησαν ακτιβιστές στην Ιταλία, οι οποίοι πέταξαν μπογιές στην είσοδο της διάσημης όπερας, La Scala, του Μιλάνο, λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα για τη σεζόν. Είναι κατά σειρά η 19η επίθεση ακτιβιτών προς την Τέχνη για το 2022, οι οποίοι έχουν βάλει στόχο κορυφαία έργα τέχνης σε μουσεία και γκαλερί.

Την επίθεση στην όπερα ανέλαβε το κίνημα Ultima Generazione, με την αστυνομία να συλλαμβάνει πέντε άτομα. Σημειώνεται πως οι άνθρωποι της όπερας ενήργησαν αστραπιαία και καθάρισαν το κτίριο για την αποψινή εκδήλωση.

Ο βανδαλισμός θεωρήθηκε ότι σχετίζεται με διάφορες προγραμματισμένες διαμαρτυρίες για την αύξηση του ενεργειακού κόστους στην Ιταλία ή με την απόφαση να ανέβει μια ρωσική όπερα με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πρόκειται για την παράσταση του Boris Godunov, του Ρώσου συνθέτη Modest Mussorgsky.

Διαβάστε απόψε: Γιατί έχει μπει η Τέχνη στο στόχαστρο των ακτιβιστών του περιβάλλοντος;

Πάντως, απόψε θα παρευρεθούν και υψηλά πρόσωπα μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ο πρόεδρος της Ιταλίας Sergio Mattarella και η πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni.