Ο Χάρι Μπελαφόντε, τραγουδιστής και ηθοποιός, η εμβληματική φωνή για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μαύρης κοινότητας τη δεκαετία του 1950, πέθανε σε ηλικία 96 ετών, σύμφωνα με τους New York Times. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του, πέθανε στο σπίτι του στο Μανχάταν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο ίδιος έγινε γνωστός με την μεγάλη του επιτυχία «Matilda», κομμάτι που του άφησε τον χαρακτηρισμό «βασιλιάς της καλύψο». Ο Χάρι Μπελαφόντε υπήρξε πολέμιος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. 

Με δημόσιες δηλώσεις του αντιτάχτηκε στο εμπάργκο των ΗΠΑ για την Κούβα, ενώ δήλωσε την αντίθεσή του στην εισβολή των ΗΠΑ στη Γρενάδα. Επανειλημμένα επικρότησε τον Φιντέλ Κάστρο, τον οποίο επισκέφτηκε στην Κούβα. Χρηματοδότησε πολυάριθμες πρωτοβουλίες της δεκαετίας του 1960 για να φέρει πολιτικά δικαιώματα στους μαύρους Αμερικανούς, έκανε εκστρατεία κατά της φτώχειας, του απαρτχάιντ και του AIDS στην Αφρική.

Γεννημένος το 1927 στο εργατικό Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, έζησε για οκτώ χρόνια στην πατρίδα των γονιών του, τη Τζαμάικα. Επέστρεψε στη Νέα Υόρκη για το γυμνάσιο, αλλά η δυσλεξία τον έκανε να το παρατήσει. Εργάστηκε σε αγορές και στη συνέχεια μπήκε στο ναυτικό σε ηλικία 17 ετών, τον Μάρτιο του 1944, δουλεύοντας ως φορτωτής πυρομαχικών σε μια βάση στο Νιου Τζέρσεϊ.

Μετά το πέρας του πολέμου, έγινε βοηθός θυρωρού, αλλά ο ίδιος ήθελε να γίνει ηθοποιός. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής  -όπου οι συμμαθητές του ήταν ο Μάρλον Μπράντο και ο Γουόλτερ Ματάου- και πληρώθηκε τραγουδώντας νούμερα φολκ, ποπ και τζαζ σε συναυλίες στα κλαμπ της Νέας Υόρκης.

Κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του άλμπουμ το 1954, μια συλλογή παραδοσιακών λαϊκών τραγουδιών. Το δεύτερο άλμπουμ του, Belafonte, ήταν το πρώτο Νο 1 στο τσαρτ των άλμπουμ του Billboard τον Μάρτιο του 1956, αλλά η επιτυχία του ήρθε με το τρίτο του άλμπουμ την επόμενη χρονιά, Calypso, με τραγούδια από την Τζαμάικα.