Στη λίστα των καλλιτεχνών που εκφράζουν ανησυχίες για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), λέγοντας ότι πρέπει να είμαστε «επιφυλακτικοί» με την τεχνολογία και ότι θα είναι μια «μάχη που όλοι πρέπει να δώσουμε», προστέθηκε και ο Sting.

«Τα δομικά στοιχεία της μουσικής ανήκουν σε εμάς, στους ανθρώπους», δήλωσε στο BBC, σε συνέντευξή του την Πέμπτη.

«Αυτή θα είναι μια μάχη που πρέπει να δώσουμε όλοι τα επόμενα δύο χρόνια: Η υπεράσπιση του ανθρώπινου κεφαλαίου μας ενάντια στην τεχνητή νοημοσύνη», τονίζει.

Σε πολυσυζητημένο ζήτημα πάντως, σχετικά με τα τραγούδια της τεχνητής νοημοσύνης έχει μετραπεί στη μουσική βιομηχανία τους τελευταίους μήνες η διαδικασία γραφής και σύνθεσης τεχνητά, με πολλά πρόσωπα υψηλού προφίλ να επηρεάζονται από την αύξηση της δημοτικότητας της τεχνολογίας.

Τον περασμένο μήνα, ένας χρήστης του TikTok ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποίησε AI για να δημιουργήσει τις φωνές του Drake και του The Weeknd για να δημιουργήσει το viral κομμάτι «Heart on my Sleeve», σχολιάζοντας στο διαδίκτυο: «Το μέλλον είναι εδώ».

Αλλά δεν έχουν αποφύγει όλοι οι καλλιτέχνες ενάντια σε αυτού του είδους την τεχνολογική άνθιση.

Ο Γάλλος DJ και μουσικός παραγωγός David Guetta είπε στο CNN Business τον Μάρτιο, ότι θέλει να «αγκαλιάσει» την τεχνολογία – παρόλο που «υπάρχει ένα μικρό ηθικό πρόβλημα» σχετικά με το ποιος κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών AI.

«Βαριέμαι αμέσως όταν βλέπω μια εικόνα που δημιουργείται από υπολογιστή. Φαντάζομαι ότι θα νιώθω το ίδιο με την τεχνητή νοημοσύνη, όταν φτιάχνω μουσική», είπε ο Sting.

«Ίσως για ηλεκτρονική χορευτική μουσική να λειτουργεί. Αλλά για τα τραγούδια, ξέρετε, που εκφράζουν συναισθήματα, δεν νομίζω ότι θα με συγκινήσει», πρόσθεσε.

Η Universal Music Group, η οποία εκπροσωπεί τον Sting, παρομοίασε τη μουσική AI με «απάτη» σε μια επείγουσα επιστολή που εστάλη σε πλατφόρμες ροής μουσικής, όπως το Spotify και η Apple Music, τον Απρίλιο.

«Τα εργαλεία είναι χρήσιμα, αλλά πρέπει να τα οδηγούμε», πρόσθεσε ο Sting στη συνέντευξη. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να επιτρέψουμε στα μηχανήματα να αναλάβουν απλώς την εξουσία. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί».

Ο καλλιτέχνης, του οποίου το αρχικό όνομα είναι Γκόρντον Μάθιου Τόμας Σάμνερ, θα λάβει την υψηλότερη διάκριση που θα απονεμηθεί από τον μουσικό σύλλογο The Ivors Academy κατά τη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων στο Λονδίνο την Πέμπτη.

Ο νικητής των Χρυσών Σφαίρων και των βραβείων Grammy, ο οποίος είναι πρώην μέλος του αγγλικού ροκ συγκροτήματος The Police, είναι περισσότερο γνωστός για τραγούδια όπως τα «Every Breath You Take» και «Message In A Bottle».