Γνωρίσαμε τον Silot (κατά κόσμον Αποστόλη Μπόγρη) μέσα από τον πρώτο του ολοκληρωμένο δίσκο «Οι Καρδιές μας πού πάνε;» που κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2021 με προάγγελό του το ομώνυμο τραγούδι, αλλά και μια party διασκευή του «Αυτή η πόλη» από Μίκρο.
Με στίχους αγάπης, μωβ μελωδίες και ηλεκτρονικά beats ο Silot κατάφερε να μας βάλει με τα 10 τραγούδια του δίσκου του σε έναν νέο μουσικό κόσμο, τον κόσμο του, ο οποίος μοιάζει ανεξάντλητος από νέες ιδέες και τρόπους έκφρασης.
Αυτό το απέδειξε, άλλωστε, με την εμφάνισή του στο X-factor, η οποία είχε την λογική μιας performance, ενός παράδοξου μουσικού installation. Με το χαρακτηριστικό του, αμίμητο look και το αυτοσαρκαστικό στιλ παρουσιάστηκε, κέρασε τους κριτές ζουμερά cookies από το I Cake You και τραγούδησε το Toxic της Britney Spears.
Ευτυχώς, δεν…τους δηλητηρίασε (sic) και, φεύγοντας από την οντισιόν, εμπνεύστηκε μια διασκευή του ποπ κομματιού που ακόμα χορεύουμε στα πάρτυ και, μαζί, ένα επικό video clip που μοιάζει με ταινιάκι μικρού μήκους. Δεν είναι η μόνη φρέσκια δουλειά του τραγουδοποιού όμως αυτή η διασκευή. Ένα από τα πλέον ποιητικά και nostalgic τραγούδια του δίσκου του, το «Αυτό το τραγούδι δεν είναι για σένα» έγινε video clip το οποίο, μάλιστα γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στο Παρίσι.
Από ό, τι φαίνεται, ο Silot δεν θα σταματήσει να σκαρφίζεται τρόπους για να κάνει την ελληνική ποπ ενδιαφέρουσα. Την επόμενη κίνησή του δεν μπορεί να την προβλέψει κανείς.
Κάποια συνεργασία που θα συζητηθεί;
Ένα ακόμα διαφορετικό video clip;
Μια παρουσίαση δίσκου σε σινεμά (σταθείτε, αυτό έχει ήδη συμβεί)
Ή μήπως μια διασκευή λαϊκού τραγουδιού;
Όλες οι απαντήσεις μπορεί να είναι σωστές. Μιλάμε, άλλωστε, για τον Silot.
Πρόσφατα μόλις, είπες καθαρά ότι το Silot σημαίνει Tolis, αντεστραμμένα. Μπορείς να θυμηθείς την στιγμή που συνέλαβες αυτή την ιδέα και ίσως έγραψες το καλλιτεχνικό σου όνομα στο χαρτί; Πότε γεννήθηκε, στ’ αλήθεια, ο Silot;
Είχα την ανάγκη να φτιάξω έναν δεύτερο εαυτό. Ακόμα δεν ξέρω γιατί. Γιατί νιώθω ίσως ασφάλεια στην έκθεση ως Silot. Ψάχνοντας λοιπόν όνομα, ήθελα να σημαίνει κάτι, να είναι δικό μου part. Ανάποδο γυρίζοντας λοιπόν το όνομα Tolis, ήταν ήδη έτοιμο το νέο μου όνομα, γιατί είναι η άλλη μου πλευρά.
Πώς ήταν η εμπειρία του Xfactor και τι συμβολίζει το τραγούδι Toxic για σένα;
Συνολικά, ήταν μια όμορφη εμπειρία. Κουραστική μεν, αλλά δεν μετανιώνω που το έκανα. Όσον αφορά το “Toxic” συμβολίζει για εμένα τα εφηβικά μου χρόνια και είναι ένα από τα αγαπημένα τραγούδια των 00s. Για εμένα γενικώς η ποπ είναι παρεξηγημένη. Το τραγούδι αυτό αναφέρεται σε έναν τοξικό άνθρωπο και πως αυτό λειτουργεί εθιστικά σε μια σχέση. Όλοι έχουμε υπάρξει σε τοξικές σχέσεις. Εγώ το μήνυμα που θέλω να μεταφέρω είναι ότι δεν πρέπει να αφήνουμε τίποτα τοξικό να μας δηλητηριάζει, πρέπει να το «δηλητηριάζουμε» εμείς πρώτα.
Θα ξαναδιαγωνιζόσουν σε άλλο reality και γιατί;
Δεν νομίζω ότι θα ξανασυμμετείχα σε talent show, αυτό που κάνω είναι πιο πολύ ένα σύνολο performance. Παίζει σημαντικό ρόλο η εικόνα. Δεν βάζω τον εαυτό μου στην κατηγορία τραγουδιστής. Επίσης δεν ξέρω αν πλέον τα talent shows βοηθούν τόσο τα νέα παιδιά. Πιο πολύ τα μπερδεύουν. Ακόμα και εγώ μπερδεύτηκα λίγο!
Δίνεις ιδιαίτερη βάση και στα videoclip σου. Υπάρχει μια ομάδα από σκηνοθέτη, στιλίστα, make up artist…Όπως λες κι εσύ, είσαι ένας περφόρμερ, στήνεις ένα πρότζεκτ και περνάς από εκεί την αισθητική και την φιλοσοφία σου. Συμφωνείς με αυτό ή το βλέπεις τελείως αλλιώς;
Όχι συμφωνώ. Είναι ακριβώς αυτό που περιγράφεις. Είναι παρεξηγήσιμο αυτό ξέρεις… Στην Ελλάδα έχουμε μάθει να βάζουμε ταμπέλες. Αν κάποιος δεν έχει εκτόπισμα στην φωνη τον βάζουμε στην κατηγορία «ατάλαντος». Έχω πολλά παραδείγματα μετρίων τραγουδιστριών που έχουν κάνει μεγάλη καριέρα. Βλέπε Madonna, βλέπε Britney. Και ναι, παίρνω πολύ σοβαρά αυτό που κάνω, δεν είναι απλώς αυτό που λέμε η τρέλα μου. Έχω μια ομάδα από πίσω που συζητάμε πάντα αυτά που έχω στο μυαλό μου, εκφραζόμαστε και τολμάμε μαζί.
Έρχεται αύριο το πρωί ένας μεγάλος, γνωστός καλλιτέχνης από την Ελλάδα και σου προτείνει συνεργασία. Να ανοίγεις το πρόγραμμά του σε μεγάλο, νυχτερινό κέντρο, με καλή αμοιβή και με προοπτικές ανέλιξης κα, φυσικά, φήμης. Λες ναι ή όχι;
Δεν ξέρω. Εξαρτάται από το πλαίσιο της συνεργασίας. Δεν θέλω απλά να υπάρχω. Θέλω να υπάρχω μουσικά με τους όρους και την αισθητική μου. Ακούγεται ίσως περίεργο, αλλά δεν μου αρκεί απλά να υπάρχω δίπλα σε έναν γνωστό καλλιτέχνη. Πρέπει να υπάρχει και μια χημεία. Κι δεν έχει να κάνει με το είδος της μουσικής. Είμαι ανοιχτός σε αυτό. Έχει να κάνει με το πώς εγώ θα παρουσίαζα την δουλειά μου.
Πώς σε βλέπεις ως Silot σε δέκα χρόνια;
Εύχομαι να έχω καταφέρει να κάνω μουσικές που να είμαι περήφανος και 10 χρόνια μετά. Να στέκουν κάποια από αυτά και στον χρόνο. Να έχω εξελιχθεί και σαν άνθρωπος και σαν καλλιτέχνης. Να έχει διαμορφωθεί ένα κοινό, να συνεχίζω να αγαπάω και να μην ρουτινιάσω.
Πότε θα κάνεις, επιτέλους, ένα live; Πώς το σκέφτεσαι αυτό το κομμάτι;
Μου έχουν λείψει τα lives. Ακόμα όμως δεν έχω αποφασίσει πώς θα παρουσιάσω τις μουσικές μου. Ηλεκτρονικά; Ή με live μπάντα; Με ψηφιακή εικόνα μήπως; Κάνω συνέχεια αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό μου, ακόμα δεν έχω καταλήξει.
Ο πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος σου έχει κυκλοφορήσει και ακουστεί τους τελευταίους μήνες. Ποιο είναι το καλύτερο και ποιο το χειρότερο σχόλιο που έχεις ακούσει σχετικά με την δουλειά σου;
Ναι είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος για αυτόν τον δίσκο. Το «Οι καρδιές μας που πάνε;» Σηματοδοτεί μια ολοκληρωμένη εικόνα αυτού που θέλω να κάνω μουσικά. Το καλύτερο σχόλιο που έχω ακούσει είναι ότι έχει ροή ο δίσκος και είναι κάτι καινούργιο, με δίκη του ταυτότητα. Το χειρότερο μάλλον είναι ότι έχει πολύ auto tune που κάποιους τους ενοχλεί, παρόλο τους αρέσουν οι μελωδίες.
Τι ετοιμάζεις και τι σχεδιάζεις αυτή την εποχή;
Αυτήν την περίοδο δουλεύω κάποιες διασκευές σε γνωστά ποπ κομμάτια και ελληνικά και ξένα με μια ακόμα πιο ηλεκτρονική προσέγγιση. Ένα από αυτά είναι και το Toxic!
Τελικά, το Xfactor βοήθησε τα τραγούδια σου να ταξιδέψουν λιγάκι πιο μακριά;
Bασικός λόγος που πήγα στο show ήταν αυτός. Ας ελπίσουμε πως θα ακούσουν περισσότερα αυτιά τα τραγούδια μου. Πάντως αν κρίνω ήδη από τα trailers υπάρχει κόσμος που με αναγνωρίζει.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Άννα-Μαρία Ηλιάδου: Το όνειρο του εξωτερικού, ο Μπετόβεν και το φλερτ που δεν δέχεται εύκολα
Ο Γιώργος Λέντζας είναι το μέλλον της εναλλακτικής τηλεόρασης
Η Αναστασία έφερε τις «Αμαρτίες» της στην ελληνική μουσική και αποκαλύπτεται στο Nitro