Είναι εκείνη η στιγμή του καλοκαιριού που η ραστώνη έχει βαρέσει κόκκινο. Είναι τέλος Ιουλίου και ακόμα κι αν έχεις πάρει καμιά βδομάδα άδεια ήδη, νιώθεις σαν το περιοδικό Πίστα κατά το ήμισυ: εξαντλήθηκες, αλλά δε σε βλέπεις να επανακυκλοφορείς. Μόνη σου παρηγοριά που κάπου στην πρώτη βδομάδα του Αυγούστου, άντε εκεί γύρω στις 10 του μήνα, θα πάρεις τη βαλίτσα σου και θα μπεις σε ένα καράβι παλιό σαπιοκάραβο, για να πας στο νησί. Έχει πάρτυ στο νησί, είσα καλεσμένη με τις φίλες σου μαζί και ευτυχώς εκεί που πας δεν έχει ούτε FY ούτε Daddy, γιατί καλύτερα να πνιγόσουν.

Και το αυθεντικό, το πατροπαράδοτο πάρτυ, αυτό που σηματοδοτεί την Birckenstock παντόφλα στο πλοίο, τη βερμουδίτσα και το ξεπλυμένο πουκάμισο, απαιτεί Χατζηφραγκέτα.

Οι Χατζηφραγκέτα είναι γεννημένοι για το καλοκαίρι. Όχι όμως για ταξίδια με αεροπλάνο. Πλοίο και μόνο πλοίο. Αγούδημος. Δημητρούλα. Ροδάνθη. Μαρίνα. Θεόφιλος Βιτσέντζος Κορνάρος. Αυτοί οι σκυλοπνίχτες που έμπαινες και δεν ήξερες αν θα βγεις και πού ακριβώς θα βγεις. Σε τέτοια σκηνικά ταιριάζουν οι Χατζηφραγκέτα. Τέτοια σκηνικά είναι η δική τους Έχιδνα.

Γι΄αυτό, καθώς ετοιμάζεσαι να μπεις στο πλοίο και να φωνάξεις Αριβεντέρτσι Ρόμα στους άγνωστους στο λιμάνι, σου φτιάξαμε την απόλυτη playlist. 10 τραγούδια των Χατζηφραγκέτα. 10 καλοκαιρινοί ύμνοι. Θα τους βάλεις από το πρώτο λεπτό που θα κάτσεις στο σαλόνι του πλοίου και θα σου στέλνει την Αλάσκα και την Ανταρκτική το ερκοντίσιον. Θα βλέπεις δίπλα σου κάποια θεία να έχει απλώσει τα βρωμοπόδαρα της στον καναπέ και τις μαυρισμένες από τα τσόκαρα πατούσες να σου χαμογελάνε.

Εκεί είναι που θες τους Χατζηφραγκέτα να σου δώσουν μια άλλη ματιά σε αυτή τη θλίψη που είναι το ταξίδι με πλοίο, με το αργό, που είσαι αναγκασμένος να καταναλώσεις 4 τυρόπιτες και σπανακόπιτες από το πλοίο, που είναι κατεψυγμένες και κοστίζουν 4 ευρώ η κάθε μία. Που κάθε μία σε στέλνει τουαλέτα, οι 4 μαζί αλληλεπιδρούν και μέσα σου βρυχάται το θηρίο.

Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως το πλοίο είναι ο δικός μας Vecna και οι Χατζηφραγκέτα η δικιά μας Kate Bush.

1. Λιώνω

Αυτό το τραγούδι μπορεί και να το ξεκινάς από πριν μπεις στο πλοίο. Γιατί μες στο πλοίο με το ερκοντίσιον στους 10 βαθμούς, ψοφάς. Σαν τον Κυριαζή κι εσύ θα επιμένεις όμως…

2. Πατητές και Μακροβούτια

Οι τραβελότσαρκες και οι περούκες με σουβλάκι και κοακόλα στα χέρια, ήταν κάποτε must για τους μένοντες στην Αθήνα, που έβγαιναν τα βράδια στην Αθηνάς και στη Συγγρού για να συνομιλήσουν με τις κοπέλες της πιάτσας.

3. Το καλοκαίρι εκείνο

Ένα από τα πιο λιτά και δωρικά καλοκαιρινά τραγούδια των Χατζηφραγκέτα. Το καλοκαίρι εκείνο, τα μάτια μου κλείνω, για να σε σκεφτώ.

4. Αμοργός Χ2

Όταν γράφτηκε ο τίτλος, η Αμοργός επιλέχθηκε απλά επειδή κάνει ρίμα με το «αργός». Στην πορεία θυμηθήκαμε πως έχουν βγάλει δύο τραγούδια, σε μορφή sequel, οι Χατζηφραγκέτα. Το πρώτο μιλά για ένα καλοκαίρι στα 19, που γνώρισε κάποιος τη Μαίρη, η οποία σε ένα μακροβούτι πήγε και στούκαρε σε ύφαλο το ζώον.

Οι Χατζηφραγκέτα πάνε ξανά στην Αμοργό. Ή, για την ακρίβεια, δεν πάνε, γιατί πια είναι διάσημοι. Να πάει μόνη της η Μαίρη αυτή τη φορά. Και το τρελό μωράκι του ουρανού κάποτε τελειώνει.

5. Χωρίς Φραπέ

Πάλι μια Μαίρη, χωρίς περούκα αυτή τη φορά, χωρίς μαλλιά, αφού της τα πήρε ο αέρας.

6. Σέριφος

Πάμε στον τελευταίο δίσκο που έβγαλαν οι Χατζηφραγκέτα που είναι όλος καλοκαιρινός. Πρώτη και καλύτερη η Σέριφος, που φέτο την έχουν μπουκώσει λες κι είναι η Πάρος και η Νάξος.

Κάθεσαι στο κατάστρωμα, βγαίνεις στο μπαλκόνι και κοζάρεις μια παρέα 5-6 κοριτσιών που είναι 2 έτος στη Φιλοσοφική Αθηνών και πάνε τις πρώτες τους διακοπές μαζί. Μία στρίβει τσιγάρο, μία κοιμάται, μία λύνει σταυρόλεξο. Και πας να πιάσεις κουβέντα. Και τελικά, πάτε και οι δύο στη Σέριφο.

7. Έλα για μπανάκι

Με ήχο που μοιάζει να είναι νόθο παιδί του Δεληβοριά με τον Μανώλη Χιώτη, το Έλα Για Μπανάκι είναι ένα λαϊκό, μποέμικο, τίμιο τραγούδι για να παίζει στο κατάστρωμα και να αποτελεί ερωτικό κάλεσμα.

8. Να θυμηθούμε τα παλιά

Μπορεί η θεματική του τραγουδιού να μην είναι τόσο καλοκαιρινή, αλλά η μελωδία σε ξεσηκώνει να χορέψεις χασάπικο ή shake στο κατάστρωμα, κάτω από το φουγάρο, καθώς εισπνέεις όλον τον άνθρακα. Την ίδια στιγμή κάποιος τραβάει βίντεο για να το στείλει στη σελίδα Rizesmas στο Instagram με λεζάντα «Τα καλοκαίρια μας».

9. Ξέρω τι θέλω

Αν πιστεύεις ότι δεν έχει βαθύ καλοκαιρινό νόημα αυτό το κομμάτι, λαθεύεις. Είναι το τραγούδι που περιγράφει το καλοκαίρι του μπατίρη, που δεν έχει να πάει διακοπές και ζει λίγο σαν Τσίου. Ρδέλο κυκλοθυμικό από τα λίγα, αναβλητικός, μία έτσι, μια γιουβέτσι, τρελαίνομαι, μια παγώνω μια ζεσταίνομαι, μια κλαίω μια γελάω. Αύγουστος.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

5 άχαστα tips για να αντιμετωπίσεις τον καύσωνα χωρίς να ξοδέψεις ρεύμα

Ιόνιο: 4 λόγοι για να μην το επισκεφθείς φέτος το καλοκαίρι

Tips για να επιβιώσεις στα φετινά καλοκαιρινά πανηγύρια