Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 80 ετών άφησε ο Charlie Watts, ο ντράμερ των Rolling Stones. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έβγαλε ο εκπρόσωπός του, Bernard Doherty, ο Watts βρισκόταν στο νοσοκομείο τις τελευταίες ημέρες και απεβίωσε το μεσημέρι της Τρίτης, με την οικογένεια του να βρίσκεται μαζί του.

«Με μεγάλη μου λύπη σας ανακοινώνω ότι ο αγαπημένος μας Charlie Watts απεβίωσε πριν από λίγη ώρα σε νοσοκομείο του Λονδίνου, περιτριγυρισμένος από την οικογένεια του.

Ο Charlie ήταν ένας αγαπητός σύζυγος, πατέρας, παππούς και μέλος των Rolling Stones, ένας από τους σπουδαιότερους ντράμερ της γενιάς του. Σας παρακαλούμε να σεβαστείτε τη θλίψη των συγγενών, των φίλων και των μελών του συγκροτήματος αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Ο Charlie Watts ήταν από τα πολύ παλιά μέλη των Stones, από το 1963 στη μπάντα, όταν ήταν ακόμα 22 ετών. Πριν από λίγους μήνες, είχε ανακοινωθεί ότι θα απουσιάσει από το τουρ της μπάντας στις ΗΠΑ, καθώς έπρεπε να αναρρώσει ύστερα από μια ιατρική επέμβαση, χωρίς να διευκρινίστηκε ποτέ περί τίνος επρόκειτο.

«Η ζωή μου στους Rolling Stones ήταν 5 χρόνια δουλειά και 40 χρόνια διασκέδαση»

Γεννημένος το 1961 στο Λονδίνο και μεγαλωμένος στο Kingsbury, όπου μετακόμισε η οικογένεια του μετά τον βομβαρδισμό της περιοχής του από τους Ναζί, ο Watts ήταν από μικρός παθιασμένος με τη jazz. Κι αν δεν υπήρχαν οι Mick Jagger και Keith Richards, δε θα είχε μπει ποτέ στον χώρο της rock ‘n’ roll.

Στο δωμάτιο του υπήρχαν δίσκοι των Jelly Roll Morton, Miles Davis, Duke Ellington, Charles Mingus και Charlie Parker και σε περίοπτη θέση τα ντραμς που του είχαν αγοράσει οι γονείς του σε ηλικία 13 ετών. Το πρώτο του όργανο βέβαια ήταν ένα μπάντζο, που τον ενοχλούσε το λουρί στο λαιμό και το μετέτρεψε σε ντραμ.

Charlie Watts

Η αγάπη του για τη μουσική τον οδήγησε στο Harrow Art School για σπουδές, όμως στη συνέχεια ασχολήθηκε επαγγελματικά για μικρό χρονικό διάστημα με το graphic design και δούλεψε σε μια διαφημιστική. Μάλιστα, τα όσα έμαθε, δεν τα παράτησε. Ήταν μια τέχνη που συνδύασε με τη μουσική.

Ο Charlie Watts σχεδίασε το εξώφυλλο του άλμπουμ Behind the Buttons (1967) και επιμελήθηκε από τότε και μέχρι αρκετά πρόσφατα, τα σκηνικά στις συναυλίες των Rolling Stones που ήταν σημαντικό μέρος του act.

Το πρώτο του live το έδωσε με τους Jo Jones Seven σε παμπ στο Βόρειο Λονδίνο. Ήταν ένα jazz live. Στη συνέχεια βρέθηκε το 1961 στη μπάντα Blues Incorporated, μια περίοδος όπου έμαθε να παίζει ως rock drummer. Στη μπάντα ήταν και ο Brian Jones, ο οποίος σύστησε τον Charlie Watts στους Rollin Stones. Εκείνη την περίοδο η μπάντα έψαχνε για ντράμερ, καθώς είχε αποχωρήσει ο Tony Chapman.

Δεν χρειάστηκε πάνω από μία συνάντηση. «Το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης ήταν να βλέπω για τις επόμενες 4 δεκαετίες να βλέπω τον πισινό του Mick Jagger να κουνιέται ασταμάτητα μπροστά μου», θα πει σε μια συνέντευξή του στις αρχές του 2010 ο Watts.

Για τα επόμενα 16-17 χρόνια ο Watts θα ζήσει όλα όσα σήμαινε τότε το να είσαι ροκστάρ, αλλά σε αντίθεση με τα άλλα 4 μέλη της μπάντας, δεν ενέδωσε ποτέ σε groupies και έμεινε πιστός στη γυναίκα του, Shirley, την οποία παντρεύτηκε μάλιστα το 1964. Το 1968 γεννήθηκε μάλιστα η κόρη τους Seraphina, αλλά στα επόμενα χρόνια έμελλε να μπουν οικογενειακώς σε μια σκοτεινή περίοδο.

Στα τέλη των 70’s και στις αρχές του ’80, ο Charlie Watts εθίστηκε στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά, η Shirley επίσης είχε πρόβλημα αλκοολισμού και η μικρή τους κόρη είχε γίνει ένα ατίθασο πλάσμα που το απέβαλλαν από το σχολείο Millfield γιατί κάπνιζε κάνναβη.

«Ήταν τόσο άσχημα τα πράγματα που μέχρι και ο Keith Richards – ο θεός να τον ευλογεί – μου είπε να συνέλθω».

Εκείνη την περίοδο, κάπου στα 1984, η σχέση του με τον Mick Jagger πήρε κι αυτή την κάτω βόλτα. Μάλιστα, σε ένα τουρ στην Ολλανδία, λέγεται ότι ο Jagger πήγε μεθυσμένος και χτυπούσε το δωμάτιο του και του φώναζε «πού είναι ο ντράμερ μου;», με τον Watts να τον κυνηγάει, να πηγαίνει ξυρισμένος και με ένα κοστούμι Savile Row, να του δίνει μια γροθιά με το δεξί και να του απαντάει «δεν είμαι ο ντράμερ σου, εσύ είσαι ο τραγουδιστής μου».

Ήταν τόσο δυνατή η γροθιά που ο Jagger παραλίγο να πέσει από το παράθυρο στο κανάλι του Άμστερνταμ. Ο Keith Richards ήταν εκεί να τον κρατήσει.

Πέρασαν δύο πολύ ψυχρά χρόνια, μέχρι που η Shirley τους έφερε ξανά κοντά. «Δεν είναι κάτι για το οποίο είμαι περήφανος και αν δεν έπινα, δεν θα το είχα κάνει. Μη με ενοχλείτε με αυτό το περιστατικό» θα απαντήσει εκνευρισμός σε μεταγενέστερη φάση ο Charlie Watts, σύμφωνα με τους New York Times.

Ο Watts ήταν οι Rolling Stones, με τον Bruce Springsteen να αναφέρει κάποτε ότι ο Charlie είναι ο ήχος του συγκροτήματος, ενώ ο Lars Ulrich των Metallica είχε πει ότι «πάντα έχω ως πρότυπο τον Charlie Watts και αν θέλω να παίζω ως τα 70 μου, θα τον έχω ως οδηγό».

Τα επόμενα χρόνια κύλησαν μάλλον ήρεμα για τον Charlie Watts που στα διαλείμματα από τις περιοδείες και τις ηχογραφήσεις με τους Rolling Stones, ζούσε με την οικογένεια του στη φάρμα του στο Ντέβον, όπου συνέλεγε ασημικά και αντίκες από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι το οτιδήποτε. Παράλληλα, με τη γυναίκα του εξέθρεφαν αραβικές φοράδες.

Η αγάπη του για τη jazz δεν σταμάτησε ποτέ. Όποτε έβρισκε χρόνο, οργάνωνε συναυλίες όπου έπαιζε κυρίως τον Charlie Parker, τον Bird της jazz μουσικής, με τα Charlie Watts Quintet, Charlie Watts Tentet και Charlie Watts Orchestra.

«Υποτίθεται ότι είναι σεξ, ναρκωτικά και rock ‘n’ roll. Για μένα δεν ήταν ποτέ κάτι τέτοιο και δεν είδα τους Rolling Stones έτσι».

Το 2004 ο Charlie Watts ανιχνεύθηκε με καρκίνο στο λαιμό, αλλά έκανε επέμβαση και από τότε δεν παρουσιάστηκε άλλο πρόβλημα στην υγεία του.

Σύσσωμη η παγκόσμια μουσική σκηνή αποχαιρετά τον Charlie Watts

Ο θάνατος του Charlie Watts δεν άφησε ασυγκίνητο τον κόσμο της μουσικής. Ο Lol Tolhurst, ντράμερ των Cure, αποχαιρέτησε τον ομόσταβλο του με τρόπο που έδειχνε ότι τον αναγνωρίζει ως τον κορυφαίο της γενιάς του.

Ο Paul McCartney ανάρτησε ένα βίντεο όπου αποχαιρετά τον Charlie Watts.

Ο Elton John στάθηκε στο στυλ του Watts, κάτι που του αναγνώριζαν όλοι, ότι ήταν δηλαδή ο πιο καλοντυμένος της ροκ σκηνής.

Σε αυτό συμφώνησε και η Joan Jett με το δικό της farewell.

Ο Ringo Starr και ο Liam Gallagher έδωσαν τα συλληπητήρια τους επίσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Nile Rodgers που ευχαρίστησε τον Charlie Watts για τη μουσική του.

Οι Garbage έκαναν λόγο για έναν ήρωα, έναν θρύλο.

Τέλος, ο Bryan Adams χαρακτήρισε τον Charlie Watts έναν από τους κορυφαίους όλων των εποχών και έναν τζέντλεμαν.