To «Brown Sugar» είναι ένα από τα πιο γνωστά και επιτυχημένα hits των Rolling Stones. Όλοι το έχουμε ακούσει, το έχουμε τραγουδήσει και το έχουμε χορέψει όλα αυτά τα χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι σκαρφάλωσε στο νούμερο ένα των charts στις ΗΠΑ το 1971.

Ωστόσο, 50 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του, ο Mick Jagger και ο Keith Richard, ανακοίνωσαν ότι οι Rolling Stones θα σταματήσουν να παίζουν το τραγούδι λόγω των αναφορών των στίχων του στη δουλεία.

Η ανησυχία γύρω από το τραγούδι έχει να κάνει με τις απεικονίσεις μαύρων γυναικών και τις αναφορές στη δουλεία, με τον Richards να ξεκαθαρίζει ότι το νόημα στους στίχους είναι ο τρόμος και η φρίκη της δουλείας, κάτι που πολλοί αδυνατούν να καταλάβουν.

Ο 77χρονος ελπίζει ότι κάποια μέρα το τραγούδι θα κερδίσει ξανά την δόξα του και θα «αναστηθεί» στην πίστα. Ο τραγουδιστής, Mick Jagger, εν τω μεταξύ, είπε στην εφημερίδα ότι ο λόγος για τον οποίο δεν έπαιξε το τραγούδι ήταν ότι ήταν “δύσκολο” να συντάξει μια καθορισμένη λίστα για τις παραστάσεις.

«Παίζουμε Brown Sugar κάθε βράδυ από το 1970, οπότε θα το βγάλουμε προς το παρόν και θα δούμε πώς θα πάει», είπε. «Μπορεί να το ξαναβάλουμε». Τελευταία φορά που έπαιξαν το τραγούδι ήταν στο Μαϊάμι στην Φλόριντα το 2019.

Με τα χρόνια, το Brown Sugar ήταν το δεύτερο πιο δημοφιλές τραγούδι της μπάντας μετά το Jumpin ‘Jack Flash, σύμφωνα με το Setlist.fm.

Το αμφιλεγόμενο Brown Sugar

Το πιασάρικο εναρκτήριο riff και η μελωδία οδήγησαν το τραγούδι σε επιτυχίες και επισκίασε τις προβληματικές αναφορές του τραγουδιού στη δουλεία, το σεξ, τον σαδομαζοχισμό και την ηρωίνη.

Το 1995 ο Jagger σε συνέντευξη είχε αποκαλύψει ότι δεν θα έγραφε αυτό το τραγούδι σε εκείνη την περίοδο (του 90), λόγω των νέων συνθηκών και καταστάσεων, λέγοντας ότι θα λογόκρινε τον εαυτό του.

Η κριτική στους στίχους του, που φημολογείται ότι είναι εμπνευσμένοι από μία από πρώην του τραγουδιστή, έχει ενταθεί τον τελευταίο καιρό.

Πέρυσι ο παραγωγός, Ian Brennan, επέκρινε την απόφαση του συγκροτήματος να συνεχίσει να “παίζει και να κερδίζει” από το τραγούδι, το οποίο είπε ότι δοξάζει τη δουλεία, τον βιασμό, τα βασανιστήρια και την παιδοφιλία. Με τα λόγια αυτά ζήτησε περισσότερη ευσυνειδησία και ευαισθησία από τους Rolling Stones.