Οι Swedish House Mafia είναι εξαιρετικά επιτυχημένο συγκρότημα και βρίσκεται στην κορυφή της μουσική σκηνής που δραστηροποιείται. Σε διάστημα τεσσάρων ετών, έχουν καθιερώσει ένα νέο «βιβλίο κανόνων» για την dance μουσική, ξεπουλώντας το Madison Square Garden της Νέας Υόρκης σε 11 λεπτά και μετρώντας εμφανίσεις σε κορυφαία στάδια σε όλη την Ευρώπη.

Αποτελείται από τους Σουηδούς DJ Sebastian Ingrosso, Steve Angello και Axel “Axwell” Hedfors, οι οποίοι έχουν κυκλοφορήσει επιτυχίες που επιταχύνουν τους παλμούς, όπως το Save The World και το Don’t You Worry Child, που έφτασαν στην κορυφή των charts.

Οι Swedish House Mafia μετά από ένα συναρπαστικό σετ στο Hackney Weekend του Radio 1, το 2012, ανακοίνωσαν ότι ήταν και η τελευταία τους περιοδεία. «Σήμερα θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας ότι η περιοδεία που πρόκειται να πραγματοποιήσουμε θα είναι η τελευταία μας», ανέφεραν.

Κανείς δεν πίστεψε ότι θα τα παρατούσαν, ούτε καν οι ίδιοι. «Απλώς αποφασίσαμε επί τόπου ότι ήταν η ώρα να δημοσιεύσουμε αυτή τη δήλωση», λέει ο Axwell εννέα χρόνια αργότερα.

«Δεν μπορείς να επιλέξεις την κατάλληλη στιγμή για να πεις τα άσχημα νέα», λέει ο Ingrosso. «Είχαμε κάποιες συζητήσεις για αυτό, αλλά μετά την συναυλία το αποφασίσαμε».

Η απόφαση πάρθηκε γιατί δεν ήθελαν να επαναλαμβάνονται, καθώς πάντα προσπαθούσαν να καινοτομούν. Ένα ντοκιμαντέρ για την αποχαιρετιστήρια περιοδεία τους, κατά την οποία μια εικόνα απογοήτευσης και εσωτερικής έντασης βγήκε στο προσκήνιο. Κάποια στιγμή ο Ingrosso είπε στην κάμερα: «Δεν είμαστε πια καλύτεροι φίλοι και αυτή είναι η αλήθεια».

Το ίδιο υποστηρίζει και σήμερα. «Ήμασταν κουρασμένοι. Οπότε φυσικά υπήρχε ένταση και εκνευρισμός. Αν μετακομίσεις μαζί με τον καλύτερό σου φίλο, θα έχεις ένταση και μαζί του, έτσι γίνεται. Τώρα που είμαστε λίγο μεγαλύτεροι και σοφότεροι, κοιτάμε πίσω και συνειδητοποιούμε ότι χρειαζόμασταν ένα διάλειμμα. Έπρεπε να λείψει ο ένας στον άλλο. Έπρεπε να μας λείψει να κάνουμε μουσική ξανά μαζί».

Η επανένωση των Swedish House Mafia

Η επανένωση κατά τη διάρκεια δείπνου στη Στοκχόλμη έσκασε από το πουθενά το 2017. Έχοντας επίγνωση ότι μια δημόσια εμφάνιση θα προκαλούσε φρενίτιδα στα ταμπλόιντ, συναντήθηκαν σε μια ιδιωτική σουίτα ξενοδοχείου με την τότε manager τους Amy Thomson όπου, μετά από ένα γεύμα έμειναν ξύπνιοι μέχρι τις τέσσερις το πρωί, αναπολώντας τα παλιά.

Μέχρι να φύγουν, είχαν συμφωνήσει να εμφανιστούν μόνο στο Ultra Music Festival του Μαϊάμι το 2018. Τρεις μήνες αργότερα, ο Thomson “ήταν στη σκηνή στις 6 το πρωί με ένα δερμάτινο μπουφάν, δοκιμάζοντας τα λέιζερ».

Το σετ έπρεπε να είναι μυστικό. Τα τρία μέλη μάλιστα έμειναν σε ξεχωριστά ξενοδοχεία για να μην τους δουν μαζί. Αλλά οι φήμες άρχισαν να φουντώνουν αφού ο Angello ακύρωσε μια ασιατική περιοδεία και πέταξε στο Μαϊάμι.

Μέχρι τη στιγμή που το πρώτο μπάσο του Miami 2 Ibiza έσκασε μέσα από το στάδιο, δεκάδες χιλιάδες fans συγκεντρώθηκαν μπροστά στη σκηνή, όταν ένας τεράστιος δίσκος με καθρέφτη γύρισε για να αποκαλύψει το συγκρότημα. Αν και υπήρξαν τεχνικά προβλήματα, το ωριαίο σετ ήταν μια τεράστια, συναισθηματική κάθαρση για το συγκρότημα, που κατέληξε σε δάκρυα συγκίνησης.

«Συναντήσαμε πολύ κόσμο στα παρασκήνια που έκλαιγαν επίσης», προσθέτει ο Angello. Τότε κατάλαβαν ότι έπρεπε να συνεχίσουν και για εκείνους και για το κοινό τους. Το ερώτημα ήταν ποια θα ήταν η συνέχεια.

Κατά την διάρκεια του «διαλείμματος», ο ήχος χορού “big room” που είχαν πρωτοπορήσει είχε χάσει σε δημοτικότητα και το συγκρότημα ήταν αντίθετο στο να επαναφέρει παλιές δόξες.

Τους πήρε άλλα τέσσερα χρόνια, και αρκετές λανθασμένες εκκινήσεις, για να φτιάξουν το επόμενο βήμα τους. Περιλάμβανε την υπογραφή  ενός συμβολαίου 5 εκατομμυρίων δολαρίων με την Columbia Records.  Όλο αυτό το διάστημα, ήταν στο στούντιο και ονειρευόταν μεγάλα σχέδια για το ντεμπούτο τους άλμπουμ.

«Παλιά, όλοι είχαμε ατομικές καριέρες και ταιριάζαμε στο Swedish House Mafia όποτε είχαμε χρόνο. Αν θέλαμε να γράψουμε ένα νέο τραγούδι για να ερμηνεύσουμε, το κάναμε σε μια ελεύθερη εβδομάδα στο Δουβλίνο ή στο Λονδίνο ή Νέα Υόρκη», λέει ο Angello. «Αλλά αυτή τη φορά, θέλαμε να επικεντρωθούμε σε ένα άλμπουμ».

Κυκλοφόρησαν μόλις 6 singles και δύο άλμπουμ. Οι συνεδρίες για την επιστροφή τους ήταν εξίσου κουραστικές. Συνθέτουν διαφορετικά moods σε «περίεργα, καλλιτεχνικά πράγματα», συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών, ρούχων και εμπνευσμένων φράσεων, ενώ ασχολούνται με vintage synths και εμβαθύνουν ο ένας στη συλλογή δίσκων του άλλου.

Αρκετά τραγούδια υποβλήθηκαν σε demo’d, πέρασαν από οντισιόν σε περιοδεία και στη συνέχεια διαγράφηκαν. Δεν μοιάζουν με κανένα  pop συγκρότημα, που έχει στιχουργούς και ανθρώπους γύρω τους να συνθέτουν έναν ήχο. Μάλιστα, αντιστάθηκαν στις συμβουλές των δισκογραφικών που τους ήθελαν να κάνουν «άλλες 12 εκδοχές του Don’t You Worry Child».

Τo δυναμικό comeback

«Είναι πολύ δύσκολο να συνεργαστούμε με κάποιον», αναγνωρίζει ο Ingrosso. «Μπορεί να είναι ειδικοί, αλλά είμαστε σαν τρία σκυλιά Ντόμπερμαν που γαβγίζουν. Είναι καλύτερο για εμάς να κάνουμε λιγότερη μουσική και να τους την παρουσιάσουμε».

Τα πράγματα καθυστέρησαν τον Μάρτιο του 2020, όταν ο Ingrosso κόλλησε τον κορωνοϊό, καθιστώντας τον ανίκανο για τρεις μήνες. To συγκρότημα επιτέλους έκανε comeback στις αρχές του 2021, με το τραγούδι «It Gets Better» και έγινε το πρώτο του ντεμπούτου άλμπουμ Paradise Again, τον Ιούλιο.

Τα επόμενα singles είδαν το συγκρότημα να εξερευνά νέους ορίζοντες, που εκτείνεται από τον χαλαρό καλοκαιρινό Lifetime και φτάνει μέχρι την αργή pop των Moth To A Flame.

Το τελευταίο single είναι μια συνεργασία με τον  The Weeknd, με τον οποίο οι Swedish House Mafia μοιράζονται τον ίδιο μάνατζερ. Ωστόσο,  η εμπλοκή του δεν ήταν τόσο απλή.

«Όταν επιλέγαμε ανθρώπους με τους οποίους θέλαμε να συνεργαστούμε, το πρώτο όνομα που γράψαμε ο The Weeknd. Αγαπάμε τη σκοτεινή του πλευρά, τη φωνή του, τη νοοτροπία του, τα πάντα. Ήθελε να δει το όραμά μας, τις ιδέες μας, να ακούσει ολόκληρο το άλμπουμ. Και έτσι πετάξαμε στο Λος Άντζελες και περάσαμε δύο μέρες απλώς για να κάνουμε παρέα, να πιούμε, να διασκεδάσουμε – και μετά πήγαμε στο στούντιο» είπε ο Ingrosso.

Οι λεπτομέρειες του ντεμπούτου άλμπουμ και η ημερομηνία της κυκλοφορίας του δεν είναι ακόμα γνωστές. Την ίδια στιγμή που το συγκρότημα τελείωνε το δίσκο τον περασμένο χειμώνα, οι Daft Punk ανακοίνωσαν ότι σταματάνε τους σε ένα βίντεο στο YouTube.

«Τους πήραμε τηλέφωνο αμέσως, γιατί συνεργαζόμαστε με πολλούς ίδιους ανθρώπους με αυτούς και θέλαμε να το επιβεβαιώσουμε», λέει ο Ingrosso. «Αλλά την ίδια στιγμή, το έχουμε περάσει και ξέρουμε… ότι είναι απλώς άνθρωποι, όπως εμείς. Μας χάρισαν δύο δεκαετίες απίστευτης μουσικής. Ήταν ο λόγος που ασχολήθηκα με την ηλεκτρονική μουσική και θα συνεχίσουν να με εμπνέουν».

Το ίδιο τους ενέπνευσαν και οι Abba, που επανενώθηκαν μετά από χρόνια. Δεδομένου ότι οι περιοδείες διέλυσαν το Swedish House Mafia πριν από 10 χρόνια, θα μπορούσαν να ανέβουν στη σκηνή ως avatars, όπως έκαναν οι Abba;

Μάλλον όχι. «Υποθέτω ότι όταν είσαι στην ηλικία τους, αυτό είναι κάτι ελκυστικό, αλλά η αντίδραση του πλήθους βρίσκεται στο DNA μας», καταλήγει ο Ingrosso. Οπότε περιμένουμε πολλά ακόμα.