Το να φτάνεις μουσικά στο σημείο να σε συνοδεύει επί σκηνής ο Μπάμπης Στόκας, αντί να γίνεται το ανάποδο, λέει πολλά. Η Γιάννα Βασιλείου είναι μια τραγούδιστρια που έχει εισάγει καινά δαιμόνια στα ελληνικά μουσικά δρώμενα και φέρνει στο προσκήνιο μια πλευρά της μουσικής που δεν τη συναντάμε συχνά.

Με αποσκευή τις πολίτικες ρίζες της, η Γιάννα Βασιλείου παντρεύει όργανα, μελωδίες, νότες, στίχους και δημιουργεί ένα ψυχικό ταξίδι με τα τραγούδια της, αλλά και με τη φωνή της, με τον τρόπο που διαχειρίζεται και τραγούδια άλλων καλλιτεχνών που λέει στα live της.

Σε αυτό το live που θα κάνει την Πέμπτη 25/11 στο Σταυρό του Νότου, η Γιάννα Βασιλείου θα παρουσιάσει νέα της τραγούδια, θα διασκευάσει γνωστά έντεχνα και θα βρεθεί με τον Μπάμπη Στόκα.

Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή, η Γιάννα Βασιλείου μίλησε στο intronews.gr για το συναίσθημα αυτής της πρώτης φοράς μετά από σχεδόν δύο χρόνια. Μια νέα πρώτη φορά που σηματοδοτεί και τη μετάβαση της σε μια διαφορετική περίοδο μουσικά.

– Μετά από έναν ανενεργό και περίεργο χρόνο, επιστρέφεις στη σκηνή και σε τι σκηνή, αυτή του Σταυρού του Νότου. Ποια είναι τα συναισθήματα σου;

Θέλω να φωνάξω δυνατά “επιτέλους”. Έχω τόση χαρά και ανυπομονησία. Κλείστηκα πολύ τόσον καιρό. Ακόμα και το καλοκαίρι που άρχισαν να ανοίγουν οι μουσικές συναντήσεις, ο φόβος με κράτησε μακριά. Επανερχόμαστε όμως στο Σταυρό, όπου εκεί ήταν και το τελευταίο μας live πριν την εμφάνιση του κορονοϊού, έτοιμοι να προχωρήσουμε και να παίξουμε πάλι μουσική.

– Τι να περιμένει το κοινό να ακούσει και να δει από σένα; Σε τι μουσικά μονοπάτια θα κινηθείς;

Θα είναι μια μουσική διαδρομή με πολλές εικόνες που έχουν περάσει στη μέχρι τώρα δισκογραφία μου και με έχουν πια οδηγήσει σε αυτό που είμαι σήμερα μουσικά. Με το Δημήτρη Μπαρμπαγάλα στις ενορχηστρώσεις, έχουμε ανανεώσει το σχήμα της μπάντας, και για πρώτη φορά θα συνδυάσουμε δυναμικά ηχοχρώματα του σήμερα με  παραδοσιακά όργανα, όπως μπουζούκι, λαούτο και κλαρίνο.

Γιάννα Βασιλείου

– Ποιους τρόπους έχεις για να αποφορτιστείς από καταστάσεις όπως αυτή ενός υποχρεωτικού εγκλεισμού; Αν κατάλαβα καλά πέρασες ένα διάστημα εκτός Αθηνών.

Ο χρόνος μου το προηγούμενο διάστημα μοιράστηκε μεταξύ Παλαιού Φαλήρου και Σπετσών. Στο νησί είναι η αλήθεια πως δε βίωσα τον υποχρεωτικό εγκλεισμό όπως οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων. Κοντά στη φύση και τη θάλασσα πήρα πολλές επιρροές και εικόνες που καθρεφτίζονται στη μουσική μου εξέλιξη. Ένιωσα ότι με αυτό τον τρόπο διέσωσα και κράτησα ζωντανή την έμπνευσή μου.

Γιάννα Βασιλείου: «Δε θέλω να είμαι πια “εκμεταλλεύσιμο” παιδί»

– Τι ανακάλυψες για την καλλιτεχνική σου υπόσταση σε αυτό το διάστημα; Τι έμαθες για σένα που θες να το διεκδικήσεις καλλιτεχνικά από δω και πέρα;

Συνειδητοποίησα ότι έχω υπάρξει πολύ καλό και “εκμεταλλεύσιμο” παιδί. Καλό θέλω να παραμείνω, αλλά μαζί να μη διστάζω να διεκδικώ αυτά που θέλω. Και πάνω από όλα θέλω η μουσική να μου δίνει χαρά και να είναι ένα παιχνίδι μέσα από το οποίο θα εκφράζω αυτό που είμαι.

– Στο live στον Σταυρό θα έχεις μαζί σου τον Μπάμπη Στόκα. Τι σημαίνει για σένα αυτή η σύμπραξη;

Είναι η πρώτη φορά που θα βρεθούμε με το Μπάμπη επί σκηνής. Είναι ένας άνθρωπος τον οποίο θαυμάζω και ακολουθώ όχι μόνο για το εύρος του ρεπερτορίου που έχει τραγουδήσει, αλλά και για τη συνολική ανιδιοτελή του στάση μέσα στο μουσικό στερέωμα. Υπηρετεί τα καλά ελληνικά τραγούδια μακριά από ταμπέλες και παρωπίδες.

– Δεδομένου ότι έχεις δώσει ως τώρα ένα στίγμα που συνδυάζει την Ανατολή με το λαϊκό και το νησιώτικο ενδεχομένως, τι περιμένεις εσύ από τη Γιάννα στα επόμενα βήματα της;

Θέλω να μπορέσω να συνδυάσω δισκογραφικά όλα αυτά που είμαι.Έχω κυκλοφορήσει διάφορα τραγούδια μέχρι σήμερα, βαλσάκια ρομαντικά, μπαλάντες, χασάπικα. Αλλά  οι ενορχηστρώσεις μου δεν ήταν πάντα αυτές ακριβώς που ήθελα. Δεν ήταν ο δικός μου συνδυασμός, αλλά αυτό που ως μουσικός έκρινα ότι θα εξυπηρετούσε καλύτερα το κάθε είδος. Αυτό πλέον το βρίσκω λάθος. Περιμένω λοιπόν πια να μη σκέφτομαι τι πρέπει και τι χαρακτηρίζει το κάθε είδος, αλλά αποκλειστικά τι θέλω.

– Ένας καλλιτέχνης υπάρχει έξω από την τέχνη του θεωρείς ή από ένα σημείο και μετά, ζει μόνο μέσω αυτής και τα συνδέει όλα με αυτή;

Από τη μία αυθορμήτως θέλω να σου πω πως ναι, η τέχνη μου είναι όλη μου η ζωή και συνδέονται όλα με αυτήν. Από την άλλη, ζω τόσες στιγμές ευτυχίας που είναι μακριά της, επομένως καταλήγω πως η ισορροπία είναι υγεία.

– Ως καλλιτέχνιδα έχεις ένα χαρακτηριστικό χαμόγελο, πλατύ και βαθύ. Είναι αυτό που βγάζεις στη σκηνή κάτι που έχεις και εκτός σκηνής; Είσαι δηλαδή τόσο χαμογελαστή;

Δεν το είχα συνειδητοποιήσει ποτέ αυτό που λες. Σίγουρα όταν είμαι σε περιβάλλον που νιώθω όμορφα, αυτό φαίνεται στο πρόσωπό μου. Όπως φαίνεται και το αντίθετο, δεν μπορώ να κρυφτώ με τίποτα.

– Υπάρχει μια αντίληψη πως οι τραγουδιστές επιλέγουν να διασκεδάσουν πάντοτε με πράγματα κοντινά σε αυτό που κάνουν, άρα θεωρητικά εσύ θα έπρεπε να είσαι μόνιμα σε μουσικές σκηνές. Υποθέτω πως δεν ισχύει. Πώς επιλέγει να διασκεδάσει ένα κορίτσι νέο όπως εσύ;

Διασκεδάζω οπουδήποτε αρκεί η ενέργεια της παρέας και του χώρου να είναι φωτεινή. Μπορώ να βρεθώ από το Μέγαρο Μουσικής και ένα underground μπαράκι στο κέντρο της Αθήνας, μέχρι σε πανηγύρι ορεινού χωριού της Κρήτης. Με χαλαρώνουν φυσικά και πράγματα εκτός μουσικής, το μπιλιάρδο, τα επιτραπέζια, το καλό φαγητό. Η μεγαλύτερή μου όμως απόλαυση είναι να περνάω χρόνο με τα τρία σκυλιά μου.

– Για το τέλος, η ερώτηση κρίσεως. Είναι ένας λογικός κανόνας πως οτιδήποτε φωτίζεται επί σκηνής, σκοταδιάζει όταν κατεβαίνει; Βιώνεις δηλαδή τα σκοτάδια σου πιο έντονα λόγω αυτής της αντίθεσης με τα πολλά φώτα;

Δεν το έχω νιώσει ποτέ αυτό. Είμαι πάντα αληθινή και πάνω και κάτω από τη σκηνή και δεν έχω χτίσει καμία καλλιτεχνική περσόνα που δείχνει ένα προφίλ το οποίο μεταλλάσσεται όταν σβήνουν τα φώτα. Θέλω να πιστεύω για όλα τα πράγματα στη ζωή πως η δουλειά που έχεις κάνει, είτε στην ψυχή σου είτε στο επάγγελμά σου, σε ακολουθεί και σε προστατεύει σε όλες της τις εκφάνσεις.

* Βρες πληροφορίες για τη Γιάννα και το αυριανό live της στον Σταυρό του Νότου εδώ.

Στο πλευρό της, η Γιάννα Βασιλείου θα έχει μερικούς εξαίρετους μουσικούς:ο Vahan Galstyan στα παραδοσιακά πνευστά, ο Μανώλης Καλπάκης στα τρίχορδο, λαούτο, ακουστική κιθάρα, ο Κωστής Πυρένης στις κιθάρες και τα φωνητικά, ο Δημήτρης Σεβδαλής στο πιάνο, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος στο μπάσο και ο Σωτήρης Μαυρονάσιος στα τύμπανα. Ο Θωμάς Κωνσταντίνου θα συνοδεύσει τη Γιάννα στη σκηνή για επιλεγμένα τραγούδια.

** Φωτογραφίες: Κώστας Αυγούλης