«Οι Λατίνες είμαστε έτοιμες να κατακτήσουμε την κορυφή» δηλώνει η Βραζιλιάνα superstar Anitta, μετά την 1η θέση στα Global Charts του Spotify για το τραγούδι ‘Envolver’. Η 29χρονη τραγουδίστρια ήξερε πολύ καλά πως αν και έγινε το πιο hot όνομα στην χώρα της, η επιτυχία της μπορούσε να ξεπεράσει τα σύνορα της λατινικής Αμερικής. Και είχε δίκιο, αφού Λατίνοι καλλιτέχνες, άντρες και γυναίκες, είτε τραγουδούν στα αγγλικά είτε όχι, κυριαρχούν στην σημερινή παγκόσμια μουσική σκηνή. 

Ακόμη και στα παραδοσιακά «λευκοκρατούμενα» μουσικά βραβεία Grammys, οι Λατίνοι καλλιτέχνες ήταν παρόντες σε κάθε κατηγορία. Camilo, Karol G, Nathy Peluso, C. Tangana και Selena Gomez συγκέντρωσαν τις περισσότερες υποψηφιότητες στις πιο σημαντικές κατηγορίες.

Στα αμερικανικά αλλά και παγκόσμια charts, «σαρώνουν» τα ισπανόφωνα τραγούδια. Με την reggaeton μουσική να ακούγεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη, δεν είναι έκπληξη που οι Λατίνοι stars απολαμβάνουν τέτοια αναγνωσιμότητα.

Την αρχή έκαναν Λατίνες όπως η Selena Quintanilla, η Jennifer Lopez, η Shakira, o Marc Anthony, η Thalia και άλλοι. Οι ίδιες αποτέλεσαν τις πρώτες stars που διατήρησαν στοιχεία της λατινικής τους κληρονομίας κάνοντας καριέρα εκτός συνόρων, με αγγλόφωνο και μη στίχο.

Το 2021, ο Πορτορικανός Bad Bunny ήταν ο καλλιτέχνης του Spotify με τα περισσότερα streams παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, «έσπασε» το ρεκόρ της Gloria Estefan από το 1993 για περισσότερες εβδομάδες στο Νο.1 του Latin Billboard Chart για το τραγούδι YHLQMDLG. Ακόμη, η συνεργασία του με την Μεξικάνα Becky G ‘Mayores’ συγκεντρώνει περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια προβολές στο YouTube.

Άλλη απόδειξη είναι το φαινόμενο του Maluma, ο οποίος κάνει τις fans να λιποθυμούν σε κάθε γωνιά του κόσμου. Δεν είναι τυχαία και η συνεργασία του με ηχηρά ονόματα της λατινόφωνης μουσικής όπως Jennifer Lopez, Ozuna, Shakira, Anitta, Marc Anthony αλλά και με

Οφείλεται όμως, η αναγνωσιμότητα αυτή μόνο στο ταλέντο των Λατίνων καλλιτεχνών, ή και στην μανία της Δύσης να φετιχοποιεί οτιδήποτε εξωτικό; Ειδικά σε μία εποχή που η ανάγκη για diversity πρωταγωνιστεί στην δημόσια σφαίρα, το κάθε τι «μη λευκό» αποθεώνεται ως μία μορφή statement.

Ειδικά στις Η.Π.Α., όπου η ρατσιστική αντιμετώπιση των Μεξικανών, Πορτορικανών, Κολομβιανών κ.ά συνεχίζει να υφίσταται μέχρι και σήμερα, η «ευγενική» αυτή στάση της μουσικής βιομηχανίας παρά φαίνεται καλή για να είναι αθώα, χωρίς να «ζητά» ανταλλάγματα.

Μία από τις μεγαλύτερες αμερικάνικες επιτυχίες του 2021, το ‘SG’ είναι ένα team-up από all-diverse καλλιτέχνες. Ο Dj Snake είναι Γάλλος, o Ozuna Πορτορικανός, η Megan Thee Stallion μαύρη και η LISA Ταϊλάνδη με βάση την Νότιο Κορέα. 

Ή μήπως πρόκειται απλώς για μία προσπάθεια της αμερικανικής pop να εμπλουτιστεί ώστε να καλύψει τα χαμένα της κέρδη, ενσωματώνοντας εξωτικά στοιχεία σε αντάλλαγμα με λίγο stardom για τους εκπροσώπους της;

Η βασίλισσα του νεοφλαμένκο (φλαμένκο με στοιχεία σύγχρονου pop που φέρνει σε reggaeton), Rosalia, είναι αυτήν την στιγμή ένα από τα πιο περιζήτητα πρόσωπα στην αμερικανική μουσική σκηνή, με κάθε της τραγούδι να μπαίνει αμέσως στα trends της χώρας.

Άλλα ονόματα Λατίνων καλλιτεχνών που ήδη σημειώνουν το ένα Top 1# κομμάτι μετά το άλλο και θα μας απασχολήσουν πολύ τα επόμενα χρόνια: Kali Uchis, Carol G, Paulo Londra,

To Plan A του Paulo Londra είναι αυτήν την στιγμή 1# στις Παγκόσμιες Τάσεις του YouTube. Ένας ιδιαίτερος συνδυασμός reggeaton με rock στοιχεία σε μία προσπάθεια της αμερικανικής μουσικής να εξελιχθεί. 

*Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Getty Images

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr: 

BTS: Νέο άλμπουμ ανακοίνωσαν οι Κορεάτες Superstars – «Φρενίτιδα» προκαλούν στους fans τους

Harry Styles: Στην κορυφή τεσσάρων charts με το νέο του τραγούδι «As It Was»

Unlimited Love: Κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος των Red Hot Chili Peppers – «Ηχηρή» η επιστροφή Frusciante