6Η Betty Davis, η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και μουσικός, γνωστή ως η «νονά» της funk, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 77 ετών. Η Davis, εισήγαγε στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα, ένα νέο είδος funk, με άκρως ερωτικούς στίχους, το οποίο έμελε να εμπνεύσει αρκετούς μεταγενέστερους καλλιτέχνες, όπως τον Prince και την Madonna.

Το νέο του θανάτου της, επιβεβαιώθηκε από την ιστοσελίδα της προσωπικής της φίλης Constance Portis.

Αμέσως, έσπευσαν να εκφράσουν τη λύπη τους, μεγάλοι σταρ, όπως ο Lenny Kravitz και η φίρμα που εκπροσωπεί τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών του Prince, η οποία μεταξύ άλλων, ανέφεραν την επιρροή που η ίδια άσκησε στην μουσική του θρυλικού πρίγκιπα του Purple Rain.

Η Betty Davis, γεννήθηκα και μεγάλωσε στην βόρεια Καρολίνα και αποτέλεσα ορόσημο για την μουσική σκηνή της Νέας Υόρκης την δεκαετία των ’60s, με κομμάτια όπως το Get Ready for Betty. Η μεγάλη επιτυχία της,Uptown (to Harlem), το 1967, την οποία συνέθεσε με τους Chambers Brothers, πρόσφατα αναβιώθηκε στο υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ Summer of Soul.

«Έγραψα για τον έρωτα, αλήθεια, για όλα τα επίπεδα του έρωτα», είχε δηλώσει στους The New York Times, το 2018, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις της, ύστερα από την διανομή του ντοκιμαντέρ που πραγματευόταν τη ζωή της, Betty – They Say I’m Different. «Όταν έγραφα για τον έρωτα, δεν το έκανε κανένας άλλος. Τώρα, όλοι θέλουν να γράψουν για αυτόν. Είναι ακόμη ένα κλισέ».

Υπήρξε η δεύτερη σύζυγος του θρύλου της jazz, Miles Davis και παρότι ήταν παντρεμένοι μόνο για έναν χρόνο περίπου, θεωρείται πως επηρέασε σημαντικά τον Davis στην στροφή του προς την ροκ σκηνή, συστήνοντας τον σε προσωπικότητες όπως ο Jimi Hendrix και ο Sly Stone.

H ίδια, είχε δηλώσει στο παρελθόν για τον θρυλικό τρομπεντίστα: «Κάθε μέρα που περνούσα μαζί του, ήταν σαν να κέρδιζα ολοένα και περισσότερο το επίθετο Davis», αναφερόμενη στην ταραχώδη σχέση τους.

Μαζί, είχαν ηχογραφήσει κάποια κομμάτια που έμειναν στο ράφι μετά τον χωρισμό τους, τα οποία η ίδια κυκλοφόρησε αργότερα, το 1973 σε προσωπικό της άλμπουμ.

Η Betty Davis ήταν μια από τις πρώτες μαύρες γυναίκες που αναγνωρίστηκαν για την συγγραφή, επιμέλεια και παραγωγή των δικών τους άλμπουμ, ωστόσο εξαφανίστηκε από την μουσική βιομηχανία, στα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Αν και η μουσική της δεν ήταν ιδιαίτερα εμπορική, θεωρείται πως άσκησε μεγάλη επιρροή στις γενιές που ακολούθησαν.