Το νέο single της Beyonce, Break My Soul, που δίνει μια γεύση του επόμενου άλμπουμ της, Renaissance, έχει προκαλέσει χαμό στα μέσα. Πέρα από το ότι αποθεώθηκε για τον house dance ήχο του, που θυμίζει κάτι από τα 90s, περνάει ένα μήνυμα που ενόχλησε. Μεταξύ άλλων αναφέρει να παρατήσετε την δουλειά σας, να ανακαλύψετε ξανά τον εαυτό σας και να είστε έτσι ξανά ευτυχισμένοι.

Ουσιαστικά κάνει μια νύξη στη «Μεγάλη Παραίτηση», το κοινωνικό φαινόμενο που προέκυψε ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Περίπου 47 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν οικειοθελώς τις δουλειές τους από την άνοιξη του 2020 μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Business Insider.

Στην ουσία οι στίχοι της: «Μόλις ερωτεύτηκα, μόλις παράτησα τη δουλειά μου, πάω να βρω ένα νέο κίνητρο» υπονοούν ότι για να αλλάξει κανείς τη ζωή του δεν χρειάζεται να υπάρχει μια καταναγκαστική συνθήκη. Στην συνέχεια, ο Big Freedia ακούγεται να λέει «παράτησε τη δουλειά σου, δώσε χρόνο στον εαυτό σου και πέτα το στρες». Το κομμάτι θεωρείται από μερικούς remake του κλασικού house της δεκαετίας του 1990, Show Me Love από τον Robin S, το οποίο παίζεται σε διάφορες παραλλαγές μέχρι και σήμερα.

Στο τραγούδι της, κάνει αναφορά σε έναν άλλο εργατικό ύμνο, το «9 to 5» που συνέθεσε η Dolly Parton το 1980, με το οποίο κέρδισε ένα Grammy το 1982. H Parton εξιστορούσε την ταλαιπωρία μιας αγανακτισμένης υπαλλήλου γραφείου που δούλευε «από τις εννιά έως τις πέντε αφοσιωμένη». Τώρα και η Beyonce αναφέρεται στα εξαντλητικά ωράρια, που σε αφήνουν άγρυπνο το βράδυ. Μιλάει για την κούραση στη δουλειά και το άγχος που αυτό προκαλεί. Σίγουρα είναι ένα θέμα πολύ παρόν στις καθημερινές συζητήσεις.

Προφανώς και η Beyonce δεν παροτρύνει κανέναν να αφήσει τη δουλειά του για να κάνει μια πιο ξέγνοιαστη ζωή. Περισσότερο σχολιάζει το κοινωνικό φαινόμενο που προέκυψε από μια κρίση. Το μήνυμα που θέλει να περάσει είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που κατάλαβαν οι περισσότεροι. Κατά έναν ειρωνικό τρόπο τονίζει ότι η αλλαγή σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι προϊόν εξαναγκασμού. Όταν κάποιος είναι βολεμένος σε μια κατάσταση, δύσκολα θα την αλλάξει για αυτό και συνεχίζει να στρεσάρετε και να προκαλεί προβλήματα μόνος στον εαυτό του.

Ο ήχος της house είναι αυτός που «σώζει» το κομμάτι της Beyonce

Η Beyonce θα μπορούσε να παραιτηθεί από την δουλειά της, χωρίς κανένα οικονομικό πρόβλημα, αφού σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία της το 2022 ανέρχεται στα 450 εκατομμύρια δολάρια.

Πάντως το νέο της single δείχνει μια στροφή στη house μουσική, που γεννήθηκε στα Gay clubs, στο Σικάγο τη δεκαετία του 1980. Με τον ήχο που επέλεξε δείχνει ότι τοποθετείται πολιτικά και κοινωνικά. Άρα θα ήταν άκυρο να πούμε ότι προτείνει σε κάποιον να χάσει τη δουλειά του. Επίσης, γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι η πολιτιστική σημασία της house μουσικής, η οποία γεννήθηκε από τις στάχτες των club του Μανχάταν και κέρδισε τεράστια απήχηση στο Σικάγο.

Ήταν ένας πιο χαρούμενος ήχος, με στοιχεία από την funk και την soul, που συνοδεύονταν από μαγευτικές φωνές μαύρων τραγουδιστών. Το «Renaissance» της Beyonce και το «Honestly, Nevermind» του Drake σηματοδοτούν την αναγέννηση της house μουσικής. Αν και για τον Drake αυτή μοιάζει να είναι η στιγμή του, το άλμπουμ της Beyonce ενδέχεται να μην της βγει σε καλό.

Μια καλλιτέχνης σύμβολο της ποπ/ r’n’b, που έβγαζε την μια επιτυχία μετά την άλλη, επέστρεψε μετά από πολύ καιρό με μια ιδέα που είχαν ήδη οι άλλοι. Μάλιστα, προκαλεί αρνητικό ντόρο για κάτι που έχει ειπωθεί ήδη στο παρελθόν. Έχει σταματήσει να καινοτομεί σε αντίθεση με τραγουδίστριες όπως η Madonna, που υιοθέτησε μουσικές τάσεις, όπως το voguing.

Κατά πόσο θα «βγει» σε καλό στην Beyonce το να ακολουθεί ένα θεωρητικά ξεπερασμένο trend, όπως η house, θα το ανακύψουμε στις 29 Ιουλίου, με την κυκλοφορία όλου του δίσκου της.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Mad Awards 2022: Μια φορά, η βία αναπαράχθηκε απείρως περισσότερο από τη μη βία

Mad Awards 2022: Ξαφνικά όλοι αγάπησαν το έντεχνο και το ελληνικό λαϊκό-pop έγινε trash

Ξύλο Light – Snik: Μήπως οι καλλιτέχνες που σοκάρονται να τσεκάρουν σε ποιες δισκογραφικές βρίσκονται;