Η Beyoncé θα ηχογραφήσει ξανά ένα από τα τραγούδια του νέου της άλμπουμ, αφού δέχτηκε κριτική από ακτιβιστές. Το τραγούδι Heated, το οποίο κυκλοφόρησε την Παρασκευή, περιείχε έναν υποτιμητικό όρο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ableist slur), που έχει χρησιμοποιηθεί συχνά για να υποτιμήσει εκείνα με σπαστική μορφή εγκεφαλικής παράλυσης.

H Beyoncé τραγουδά: « Sp***in’ on that ass, sp** on that ass », προς το τέλος του τραγουδιού. Ενώ οι εκφράσεις χρησιμοποιούνται στην καθομιλουμένη στην Αμερική με παρόμοιο νόημα ως «φρικάρω» ή «τρελαίνομαι», ο όρος προέρχεται από τη λέξη «σπαστικός», η οποία χρησιμοποιείται ιατρικά για να περιγράψει τους σπασμούς που μπορεί να βιώσει κάποιος από μια κατάσταση όπως η εγκεφαλική παράλυση. Ο όρος χρησιμοποιείται συχνά με υποτιμητικό τρόπο για να περιγράψει άτομα με αναπηρίες, ειδικά με εγκεφαλική παράλυση.

Όταν οι θαυμαστές άκουσαν το κομμάτι της Beyoncé την Παρασκευή, ένιωσαν «σαν να τους χαστουκίζουν στο πρόσωπο», είπε στο BBC η Hannah Diviney, που μάχεται για τα άτομα με αναπηρία. «Είμαι κουρασμένη και απογοητευμένη που κάνουμε αυτή τη συζήτηση ξανά τόσο σύντομα αφού λάβαμε μια τόσο ουσιαστική και προοδευτική απάντηση από τη Lizzo».

Οι εκπρόσωποί της σχολίασαν στο BBC ότι η λέξη, η οποία μπορεί να έχει διαφορετική σημασία στις ΗΠΑ, «δεν χρησιμοποιήθηκε σκόπιμα για να βλάψει. Θα αλλάξουμε τους στίχους», πρόσθεσαν, χωρίς να πουν πότε θα γίνει αυτό. Η αντίδραση ήρθε μερικές εβδομάδες αφότου η Αμερικανίδα σταρ Lizzo ζήτησε συγγνώμη που χρησιμοποίησε την ίδια λέξη στο τραγούδι της GRRRLS.

Ξανακυκλοφόρησε το τραγούδι με αλλαγές, παραλείποντας τον προσβλητικό στίχο. «Επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα: δεν ήθελα ποτέ να προωθήσω υποτιμητικές λέξεις», έγραψε σε δήλωση που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ως χοντρή μαύρη γυναίκα στην Αμερική, έχουν χρησιμοποιήσει πολλές βλαβερές λέξεις εναντίον μου, οπότε καταλαβαίνω τη δύναμη που μπορούν να έχουν οι λέξεις (είτε ηθελημένα είτε στην περίπτωσή μου, ακούσια).

Παρά τη διαμάχη, το έβδομο στούντιο άλμπουμ της Beyoncé, Renaissance, αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή των charts σε όλο τον κόσμο αυτή την εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Beyoncé: Αν και «έξω από τα νερά της», το νέο της άλμπουμ ανταμείβει την δημιουργικότητά της

10 τραγούδια των Χατζηφραγκέτα για να ακούς στο repeat στο πλοίο το αργό που σε πάει στην Αμοργό

Το νέο ζευγάρι; Χρήστος Μάστορας και Γαρυφαλλιά Καληφώνη μαζί στη Χαλκιδική