«Σάρωσε» η Adele στα Brit Awards 2022, επιβεβαιώνοντας μας ότι το comeback της στη μουσική βιομηχανία θα γράψει ιστορία. Η τραγουδίστρια «φαινόμενο» εξέπληξε το κοινό, καθώς πέρα από την εκθαμβωτική της εμφάνιση, κέρδισε το βραβείο του καλύτερου καλλιτέχνη, άλμπουμ και τραγουδιού της χρονιάς για το Easy on Me. Επίσης ερμήνευσε το I Drink Wine σε μια εξαιρετική εμφάνιση.

Ο Ed Sheeran ανακηρύχθηκε κορυφαίος μουσικός συνθέτης της χρονιάς στο O2 Arena του Λονδίνου και ερμήνευσε την επιτυχία του Bad Habits μαζί με τους rockers Bring Me the Horizon. Η Dua Lipa κέρδισε ένα άλλο μεγάλο βραβείο της βραδιάς, καθώς οι χρήστες του TikTok την ψήφισαν ως την καλύτερη pop/R&B ηθοποιό. Ο Robbie Williams παραμένει, όμως, ο καλλιτέχνης με τα περισσότερα βραβεία στην Βρετανία, έχοντας κερδίσει 13.

Το λεγόμενο «άλμπουμ διαζυγίου» της Adele, το «30», έφτασε στην κορυφή των πωλήσεων για το 2021, με περισσότερα από 600.000 αντίτυπα να αγοράζονται σε μόλις έξι εβδομάδες. Η σταρ, λοιπόν, αφιέρωσε το βραβείο της στον γιο και τον πρώην σύζυγό της, που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης.

Επίσης, δεν αναφέρθηκε στις ακυρώσεις συναυλιών της πριν από λίγες εβδομάδες και στο ξέσπασμά της, κατά τη διάρκεια της τελετής. Τα ταμπλόιντ, πάντως, φάνηκαν να ενδιαφέρονται περισσότερο για το αν φορούσε ένα νέο διαμαντένιο δαχτυλίδι, ως πειστήριο του αρραβώνα της.

Τέλος, η νικήτρια του πρώτου «βραβείου χωρίς φύλο» των Βρετανών για τον καλλιτέχνη της χρονιάς έκανε μια αμφιλεγόμενη για πολλούς δήλωση, η οποία αφορά την αλλαγή στην ονομασία του βραβείου. «Καταλαβαίνω γιατί έχει αλλάξει το όνομα αυτού του βραβείου, αλλά μου αρέσει πολύ να είμαι γυναίκα και γυναίκα καλλιτέχνης. Είμαι πραγματικά περήφανη για εμάς».

Τα λόγια της έγιναν αιτία για να ξεσπάσει κάποια κριτική από πρόσωπα, όπως ο Piers Morgan και η Γραμματέας Πολιτισμού, Nadine Dorries, η οποία ανησυχούσε για το πώς το νέο σύστημα «θα λειτουργούσε όσον αφορά τη δίκαιη εκπροσώπηση των φύλων».

Οι νικητές των Brit Awards 2022

Η τελετή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον κωμικό Mo Gilligan, ο οποίος δεν έχασε ευκαιρία να την πει στον πρωθυπουργό της χώρας, Boris Johnson, μετά το σκάνδαλο partygate. «Boris, ξέρω ότι παρακολουθείς», είπε στην κάμερα. «Ξέρω ότι αγαπάς ένα πάρτι».

Η Little Simz, κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου νέου καλλιτέχνη και βρέθηκε επί σκηνής με την ηθοποιό του The Crown, Emma Corrin, τραγουδώντας μερικά από τα τραγούδια της από το άλμπουμ, Some I Might Be Introvert. Ο έξυπνος, funky δίσκος της τράβηξε το ενδιαφέρον των κριτικών μουσικής για το 2021 και πριν από τους Βρετανούς ο παραγωγός της, Inflo ανακηρύχθηκε παραγωγός της χρονιάς.

Μία από τις καλύτερες ερμηνείες κρατιόταν για το τέλος από τον καλύτερο hip-hop/grime/rap-νικητή, Dave, επιδεικνύοντας τη μουσική του ικανότητα για άλλη μια φορά. Πετάχτηκαν κυριολεκτικά φλόγες σε μια διασκευή του In the Fire, από τους ράπερ Fredo, Ghetts, Meekz, Giggs και μια χορωδία γκόσπελ.

Επίσης, ο κιθαρίστας των Rolling Stones, Ronnie Wood, έδωσε το βραβείο καλύτερου ροκ/εναλλακτικού στον Sam Fender. Οι Abba, που προτάθηκαν για τελευταία φορά για ένα Brit Award το 1977, έχασαν από τους Simon & Garfunkel. Επίσης, οι Silk Sonic κέρδισαν το βραβείο για το καλύτερο διεθνές γκρουπ.

Η Billie Eilish κερδίσει τον τίτλο για τον καλύτερο διεθνή καλλιτέχνη, αφήνοντας πίσω την Olivia Rodrigo. H 18χρονη Rodrigo, που έκανε το ντεμπούτο στα περσινά βραβεία, ωστόσο, κέρδισε το καλύτερο διεθνές τραγούδι για το Good 4U. Μια σου και μια μου που λέμε.

Στους νικητές ήταν και οι Wolf Alice για το καλύτερο γκρουπ και Becky Hill για τον καλύτερο χορό. Η Holly Humberstone επίσης ήθελε πολύ το βραβείο ανερχόμενου star και το πήρε.  «Αισθάνομαι σαν να βρίσκομαι σε κάποιο είδος εναλλακτικού σύμπαντος, αλλά νιώθω τόσο τυχερή», είπε.