Οι Coldplay συνεχίζουν με την παγκόσμια περιοδεία τους «Music of the Spheres» τον Μάιο και τον Ιούνιο, ανεβαίνουν στη σκηνή στο The Etihad Stadium στο Μάντσεστερ και στη συνέχεια στο The Principality Stadium στο Κάρντιφ.

Το θρυλικό συγκρότημα υπάρχει εδώ και δεκαετίες μετά τη δημιουργία του στο Λονδίνο το 1996. Ας ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία του διάσημου συγκροτήματος και τι τους έκανε να ανέλθουν σε αυτή την θρυλική θέση.

Οι Coldplay αποτελούνται από τον τραγουδιστή και πιανίστα Chris Martin, τον κιθαρίστα Jonny Buckland, τον μπασίστα Guy Berryman και τον ντράμερ Will Champion. Έχουν κυκλοφορήσει συνολικά εννέα στούντιο άλμπουμ και έχουν πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.

Η ιστορία των Coldplay

Ενώ σπούδαζαν στο University College του Λονδίνου, ο Chris Martin και ο Jonny Buckland δημιούργησαν ένα συγκρότημα με το όνομα «Pectoralz», το οποίο περιλάμβανε επίσης τους Guy and Will. Το 1998, άλλαξαν το όνομά τους σε «Starfish» και ηχογράφησαν το πρώτο τους EP, με τίτλο «Safety». Ο δίσκος τράβηξε την προσοχή των δισκογραφικών και αργότερα υπογράφηκε από την Parlophone Records το 1999.

Το ντεμπούτο σινγκλ του συγκροτήματος, «Shiver» κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2000. Το πρώτο τους πλήρες άλμπουμ, Parachutes κυκλοφόρησε αργότερα εκείνο το έτος και έγινε γρήγορα μια τεράστια επιτυχία. Το άλμπουμ έφτασε στο νούμερο ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο και πούλησε πάνω από 8 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Η επιτυχία του άλμπουμ οφείλεται σε διάσημες πλέον επιτυχίες όπως τα «Yellow», «Trouble» και «Don’t Panic». Κάθε τραγούδι προβάλλει τον μελωδικό ήχο και τους συγκινητικούς στίχους της μπάντας.

Το δεύτερο άλμπουμ των Coldplay, με τίτλο «A Rush of Blood to the Head», που κυκλοφόρησε το 2002, ενίσχυσε τη θέση της μπάντας ως παγκόσμιο φαινόμενο. Κέρδισε πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Grammy για το καλύτερο άλμπουμ εναλλακτικής μουσικής, περιλάμβανε επιτυχίες όπως το «Clocks», και το «The Scientist». Με μια ακόμη επιτυχία, το «Speed ​​of Sound», το τρίτο άλμπουμ των Coldplay «X&Y» έφτασε στο νούμερο ένα σε 22 χώρες το 2005.

Την επόμενη δεκαετία, οι Coldplay θα κυκλοφόρησαν μια πληθώρα επιτυχημένων άλμπουμ και σινγκλ, συμπεριλαμβανομένων των «Viva la Vida» το 2008, «Mylo Xyloto» το 2011 και «Everyday Life» το 2019. Κατάφεραν να εξελιχθούν με τα χρόνια, το καθένα άλμπουμ έφερε έναν διαφορετικό ήχο και στυλ, αλλά ποτέ δεν έχασαν την μουσική τους ταυτότητα.

Η μουσική τους περιγράφεται συχνά ως ηλεκτρονική pop με πιασάρικα ρεφρέν. Έχουν μιλήσει για μια σειρά από επιρροές στη μουσική τους, συμπεριλαμβανομένων των Radiohead, των U2 και των Oasis. Οι Coldplay είναι επίσης γνωστοί για το ότι μπορούν να συνδεθούν με το κοινό τους σε συναισθηματικό επίπεδο, χρησιμοποιώντας συγκινητικούς στίχους. Πολλά από τα τραγούδια τους ασχολούνται με θέματα που είναι κοντά στην καρδιά των ανθρώπων, όπως η αγάπη, η απώλεια και η ελπίδα.

Οι Coldplay είναι γνωστοί για τις απίστευτες ζωντανές εμφανίσεις τους, οι οποίες συχνά περιλαμβάνουν περίτεχνα σκηνικά, συμμετοχή κοινού και οπτικά εφέ. Το συγκρότημα έχει παίξει αμέτρητα σόου σε όλο τον κόσμο, έχει κάνει πρωτοσέλιδα από μεγάλα φεστιβάλ που συμμετείχε όπως το Glastonbury και το Coachella. Δεν είναι γνωστοί μόνο για τις συνεισφορές τους στη μουσική, αλλά συμμετέχουν σε πολλές φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες όπως, Human Rights First, Cancer Active και 21st Century Leaders για να αναφέρουμε μερικές.

Οι Coldplay είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα και ανθεκτικά συγκροτήματα του 21ου αιώνα που κέρδισαν το στοίχημα με τον χρόνο, με καριέρα που εκτείνεται σε πάνω από δύο δεκαετίες. Από τις πρώτες μέρες που έπαιζαν μικρές συναυλίες στο Λονδίνο, μέχρι τους τίτλους στα μεγαλύτερα φεστιβάλ και χώρους στον κόσμο, δεν έχασαν ποτέ την ικανότητά τους να εμπνέουν τους θαυμαστές τους και να αναπτύσσουν νέα και συγκινητική μουσική, με αποτέλεσμα να παραμένουν στην κορυφή της μουσικής βιομηχανίας.

12 τραγούδια των Coldplay που όλοι αγαπήσαμε