Ο Ed Sheeran κέρδισε μια διαμάχη για αντιγραφή τραγουδιού άλλου καλλιτέχνη στο «Shape of You», μια υπόθεση που έφτασε στο ανώτατο δικαστήριο. Το single του μάλιστα κατέγραψε τα περισσότερα streams στην ιστορία του Spotify, οπότε αν έχανε, το πλήγμα θα ήταν τεράστιο. Τελικά, ο δικαστής Zacaroli κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Sheeran «ούτε εσκεμμένα ούτε υποσυνείδητα» αντέγραψε μια φράση από το «Oh Why», όταν έγραφε το Shape of You.

Ο Sheeran και οι John McDaid των Snow Patrol και ο παραγωγός Steven McCutcheon, που βοήθησαν στο να γραφτεί το τραγούδι, αρνήθηκαν ότι αντέγραψαν το τραγούδι του Sami Chokri, το οποίο κυκλοφόρησε το 2015.

Ο Chokri, ένας καλλιτέχνης που είναι γνωστό με το καλλιτεχνικό του όνομα, Sami Switch, και ο συνεργάτης του, Ross O’Donoghue, ισχυρίστηκαν ότι ένα «Oh I» στο Shape Of You ήταν ίδιο με ένα ρεφρέν, που λέει «Oh Why» στο κομμάτι τους. Οι νομικές διαδικασίες ξεκίνησαν τον Μάιο του 2018, με τον Sheeran και τους συνεργάτες του να ζητούν από το ανώτατο δικαστήριο να δηλώσει ότι δεν είχαν παραβιάσει τα πνευματικά δικαιώματα των Chokri και O’Donoghue. Ο Sheeran αναφέρει ότι η φήμη του είχε αμαυρωθεί από τους ισχυρισμούς.

Δύο μήνες αργότερα, οι Chokri και O’Donoghue εξέδωσαν τη δική τους αξίωση για «παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, αποζημίωση κα κέρδη σε σχέση με την εικαζόμενη παραβίαση». Οι δύο πλευρές υπολόγιζαν κόστος της τάξης των 3 εκατομμυρίων λιρών.

Ο Sheeran υποστήριξε ότι δεν «δανειζόταν» ιδέες από άγνωστους τραγουδοποιούς και επέμεινε ότι «προσπαθούσε πάντα να είναι δίκαιος», δίνοντας credits στους ανθρώπους που συνέβαλαν στα άλμπουμ του. Ακόμα, αρνήθηκε ότι τρέχει τον Chokri στα δικαστήρια για να τον πιέσει να εγκαταλείψει την υπόθεση.

https://www.youtube.com/watch?v=VF0UbqRw-es

Ο Chokri με τον Sheeran γνωρίζονταν

Κατά τη διάρκεια των διαδικασιών, ο σούπερ σταρ τραγούδησε, για να αποδείξει ότι μουσικές κλίμακες και μελωδίες από το No Diggity του Blackstreet και το Feeling Good της Nina Simone δημιουργούν μια μελωδία, που χρησιμοποιεί το Shape of You. Είπε ότι χρησιμοποιεί «ένα βασικό μικρό πεντατονικό μοτίβο» το οποίο είναι συνηθισμένο. Και οι δυο που συνεργάστηκαν για το τραγούδι είπαν ότι δεν είχαν ακούσει ποτέ πριν το Oh Why.

Ο Ian Mill QC, που εκπροσωπεί τους τρεις άνδρες, είπε ότι η δικαστική μάχη ήταν «τραυματική», υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση δεν θα έπρεπε ποτέ να εκδικαστεί, καθώς το Shape of You είναι μια ανεξάρτητη δημιουργία του Sheeran. Από την άλλη, ο δικηγόρος των μουσικών του Oh Why, Andrew Sutcliffe QC, χαρακτήρισε τον Sheeran «εμμονικό σκίουρο μουσικής» που «αντιγράφει συνήθως» άλλους καλλιτέχνες.

Ακόμα, υποστηρίζει ότι οι δικηγόροι του Sheeran άσκησαν τη νομική διαδικασία επειδή το PRS – φορέας της βιομηχανίας που συλλέγει και διανέμει δικαιώματα- είχε «παγώσει» περίπου 20 εκατομμύρια σε δικαιώματα από τις παραστάσεις ή τα broadcasts του Shape of You.

Ο Sheeran, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, στοχοποιήθηκε με ένα «συντονισμένο σχέδιο» από την πρώην μάνατζερ του Chokri για να εξασφαλίσει το ενδιαφέρον του για τον τραγουδιστή. Το Oh Why στάλθηκε σε όσους βρίσκονται γύρω του. Ακόμα, οι δυο τους γνωρίζονταν επειδή εμφανίστηκαν στο SBTV την ίδια περίπου στιγμή, είχαν κοινούς φίλους, ο Chokri του είχε στείλει μηνύματα στο Twitter και ο Sheeran φέρεται να φώναξε το όνομά του σε μια παράσταση.

Οι ειδικοί στη μουσικολογία είχαν αντικρουόμενες απόψεις στη δίκη. Από τη μια ο Αμερικανός δικαστικός μουσικολόγος, Anthony Ricigliano, είπε ότι δεν υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των δύο κομματιών, ενώ ο Christian Siddell, άλλος μουσικολόγος, είπε ότι βρήκε ότι οι μελωδικές ομοιότητες ήταν «τόσο πολλές που είναι απίθανο να μην υπήρξαν επιρροές».

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Britney Spears: Κατηγόρησε δημόσια τον Justin Timberlake σε ανάρτησή της στο Instagram

Kanye West: Δε θα εμφανιστεί τελικά στο φεστιβάλ Coachella – Ποιος ο λόγος

Grammy 2022: Γεμάτη εκπλήξεις η απονομή – Ποιος είναι ο Jon Batiste που κέρδισε 5 βραβεία