Ο Βρετανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός στην κατάθεσή του είχε αρνηθεί ότι έκλεψε στοιχεία του τραγουδιού για την παγκόσμια επιτυχία του το 2014. Οι κληρονόμοι του συνεργάτη του Gaye, ωστόσο, υποστήριξαν ότι ο Sheeran, η Warner Music Group και η Sony Music Publishing τους χρωστούν χρήματα για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο Sheeran μάλιστα φέρεται να είπε στη δίκη στη Νέα Υόρκη, ότι αν κριθεί ένοχος θα εγκαταλείψει τη μουσική του καριέρα. «Αν συμβεί αυτό, τελείωσα. Σταματάω», είπε όταν ρωτήθηκε για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν εις βάρος του στη δίκη στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μανχάταν.
Ο Σίραν φέρεται ότι σηκώθηκε όρθιος και αγκάλιασε την ομάδα του, τη στιγμή που οι ένορκοι αποφάνθηκαν ότι δημιούργησε «ανεξάρτητα» το τραγούδι του.

Κατά τη διάρκεια της πολιτικής δίκης ο Sheeran τραγούδησε και έπαιξε μέρη του «Thinking Out Loud» στην κιθάρα. Εξήγησε ότι έγραψε το τραγούδι στο σπίτι του στην Αγγλία με τη φίλη του Amy Wadge και ότι έμπνευση για τη δημιουργία του ήταν ο παππούς και η γιαγιά του, αλλά και μια νέα ρομαντική σχέση του που μόλις είχε ξεκινήσει.


Η δικηγόρος του Sheeran, Ilene Farkas, είπε στους ενόρκους ότι οι ομοιότητες στην εξέλιξη των συγχορδιών και στους ρυθμούς των δύο τραγουδιών ήταν «τα γράμματα του αλφαβήτου της μουσικής». «Αυτά είναι βασικά μουσικά δομικά στοιχεία που δεν ανήκουν σε κανέναν και οι μουσικοί θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να τα χρησιμοποιούν», είπε.


Πόσο μοιάζουν τα τραγούδια του Ed Sheeran και του Marvin Gaye;

Η Keisha Rice, η οποία εκπροσωπούσε τους κληρονόμους του συνεργάτη του Gaye, Ed Townsend, είπε ότι οι πελάτες της δεν ισχυρίζονταν ότι κατέχουν βασικά μουσικά στοιχεία, αλλά μάλλον «τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα κοινά στοιχεία συνδυάζονταν μοναδικά».

«Ο κ. Sheeran βασίζεται στο γεγονός ότι θα είστε πολύ, πολύ συγκλονισμένοι από την εμπορική του επιτυχία», είπε προτρέποντας τους κριτές να χρησιμοποιήσουν την «κοινή λογική» τους για να αποφασίσουν εάν τα τραγούδια είναι παρόμοια.

Πέρυσι ο Sheeran κέρδισε ακόμη μια μάχη πνευματικών δικαιωμάτων στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου για το «Shape of You» που κυκλοφόρησε το 2017. Ο Sheeran αντιμετωπίζει επίσης αξιώσεις για το «Thinking Out Loud» από μια εταιρεία που ανήκει στον επενδυτικό τραπεζίτη Ντέιβιντ Πούλμαν που κατέχει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο τραγούδι του Gaye.


Το 2015 οι κληρονόμοι του Gaye κέρδισαν μια δικαστική απόφαση 5,3 εκατομμυρίων δολαρίων από μια μήνυση, σύμφωνα με την οποία το τραγούδι «Blurred Lines»των Robin Thick και Pharrell Williams, ήταν αντιγραφή του «Got to Give It Up» του Marvin Gaye.