Περιεχόμενα
Χωρίς ευτράπελα, με ωραίες φωνές και έντονη συγκίνηση διεξήχθη ο 66ος διαγωνισμός της Eurovision. Η Ουκρανία, με το συγκρότημα Kalush Orchestra, αναδείχθηκε η μεγάλη νικήτρια, χωρίς να αποτελεί έκπληξη σε κανέναν. Ήταν κάτι που το ήθελαν όλοι. Για την ιστορία, δεύτερο αναδείχθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο, σπάζοντας την περσινή κατάρα με τους 0 βαθμούς, ενώ τρίτη βρέθηκε η Ισπανία, με τη Chanel να βάζει φωτιά στην σκηνή.
Όσον αφορά το πού θα διεξαχθεί ο επόμενος διαγωνισμός τραγουδιού, είναι κάτι που κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει. Υπάρχουν χώρες που έχουν προθυμοποιηθεί να διοργανώσουν για την Ουκρανία την Eurovision, του χρόνου, αλλά είναι πολύ νωρίς για να βγει μια ξεκάθαρη απόφαση.
The winner of the #Eurovision Song Contest 2022 is Ukraine 🇺🇦 pic.twitter.com/vPbOdfzKx9
— Eurovision Song Contest (@Eurovision) May 14, 2022
Ποιο είναι όμως το συγκρότημα Kalush Orchestra που κέρδισε με το Stefania;
Το συγκρότημα αποτελείται από έξι μέλη, τους Oleh Psiuk, Ihor Didenchuk, Tymofii Muzychuk, Vitalii Duzhyk, Oleksandr Slobodianyk και MC KylymMen (CarpetMan). Ο Oleh είναι ο ράπερ που σε πρόσφατη συνέντευξη είπε ότι έκανε ραπ στα ουκρανικά για να αποδείξει ότι οι άνθρωποι έκαναν λάθος που είπαν ότι η γλώσσα δεν λειτουργεί για το ραπ. Από το 2019, η ομάδα του, συμπεριλαμβανομένου του μυστηριώδους MC Carpetman, ντυμένο με κορμάκι από το κεφάλι μέχρι τα νύχια με μοτίβο σαν ένα παραδοσιακό χαλί, είχε πολλές επιτυχίες στην Ουκρανία.
Το συγκρότημα είναι γνωστό για το πάντρεμα του hip hop με παραδοσιακά στοιχεία της Ουκρανίας. Ο ήχος που δημιουργεί είναι που το κάνει μοναδικό, αφού «συνδυάζει παλιούς αρχαίους λαϊκούς, ακόμη και ξεχασμένους ήχους, με σούπερ μοντέρνα και κατανοητά για όλους στοιχεία hiphop ραπ».
Το «Stefania» επιλέχθηκε για τη Eurovision πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο, αλλά μετά τον πόλεμο έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία. Το τραγούδι είναι για τη μητέρα του Psiuk και περιλαμβάνει στίχους που εκφράζουν τη λαχτάρα του για το σπίτι. Ένας στίχος λέει: «Θα βρίσκω πάντα τον δρόμο για το σπίτι μου, ακόμα κι αν καταστραφούν όλοι οι δρόμοι», το οποίο, χάρη στον πόλεμο, είναι πλέον πολύ επίκαιρο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πώς πήραν άδεια για την Eurovision;
Είναι γεγονός πως όλοι οι άντρες στην Ουκρανία, συμμετέχουν στον πόλεμο και δεν μπορούν να φύγουν από την χώρα. Πώς γίνεται, λοιπόν, το συγκρότημα να πήρε άδεια για να συμμετάσχει στη Eurovision; Για να λάβει μέρος στην Eurovision 2022, ο Psiuk έπρεπε να αποσυρθεί από μια εθελοντική οργάνωση που ίδρυσε για να δώσει στους πρόσφυγες πρόσβαση σε ασφαλή καταλύματα, φάρμακα και μεταφορά.
Ωστόσο, δεν ήταν όλα τα μέλη του Kalush Orchestra στο Τορίνο. Ο Slavik Hnatenko, ο οποίος διευθύνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ομάδας, βρίσκεται στην Ουκρανία και πολεμά. Σε μια συνέντευξη βίντεο από το Κίεβο, ο Hnatenko είπε ότι ένιωθε ότι η εμφάνιση του συγκροτήματος στη Eurovision ήταν «εξίσου σημαντική». «Είναι μια ευκαιρία να δείξουμε στον κόσμο ότι το πνεύμα μας είναι δύσκολο να σπάσει», είπε.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Psiuk πριν τον μεγάλο τελικό, δήλωσε πως μετά από τη Eurovision θα επιστέψει στον οργανισμό για την παροχή φαρμάκων και πως ήταν έτοιμος να πολεμήσει αν του ζητηθεί.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Βοηθήστε την Ουκρανία, βοηθήστε τη Μαριούπολη»
Μετά το τέλος του τραγουδιού, ο τραγουδιστής του συγκροτήματος φώναξε «Βοηθήστε την Ουκρανία, την Μαριούπολη, το Azovstal, τώρα!», σκορπώντας τη συγκίνηση στους παρευρισκόμενους και τους τηλεθεατές.
Σημειώνεται πως ο σχολιαστής της Eurovision στην Ουκρανία, στον α’ ημιτελικό, μετέδιδε από καταφύγιο. Βρισκόταν σε κάποιο υπόγειο και στις φωτογραφίες τον έδειχναν να κάθεται σε ένα μικρό γραφεί περιτριγυρισμένο από κάμερα, φώτα και μια πολλά καλώδια.
Με πληροφορίες από New York Times
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
K-drill: Το νέο είδος μουσικής από τη Νότια Κορέα που θα «εκτοπίσει» την K-pop