Έχουμε δει πολλές φορές καλλιτέχνες που να ήταν πιο underground και μόλις έσκασε η μεγάλη επιτυχία στη ζωή τους και γλυκάθηκαν από το πολύ χρήμα, να ξέχασαν ότι έχουν κι έναν κοινωνικό ρόλο. Η Μαρίνα Σάττι έστειλε το πρώτο μήνυμα με ένα χασμουρητό και στέλνει το δεύτερο με κάτι πιο δυνατό, μέσα από την ίδια της την τέχνη, τον βασικό της τρόπο έκφρασης που είναι το τραγούδι κι ένα videoclip.
Στο άλμπουμ της που κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάιο, η Μαρίνα Σάττι έχει ένα τραγούδι που λέγεται «Αχ Θάλασσα» και το μεσημέρι της Τετάρτης κυκλοφόρησε το σχετικό videoclip.
Ακούγοντας το τραγούδι, έχει μια μελαγχολία, έναν πόνο, αλλά βλέποντας στην αρχή το videoclip, νιώθεις πως είναι απλά ένα τραγούδι για το summertime sadness. Βλέπεις μια ωραία, μικρή παραλία, βλέπεις ανθρώπους να πλατσουρίζουν, να κάνουν ηλιοθεραπεία, βλέπεις μια εικόνα ευτυχίας.
Μέχρι που η κάμερα βυθίζεται και στο νερό μέσα βλέπεις να επιπλέουν ρούχα. Σχεδόν 30.000 άνθρωποι έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο την τελευταία 10ετία. Εκεί που εμείς κολυμπάμε, από κάτω μας δεν περνάνε καρχαρίες ή άλλα ψάρια, περνάει η ψυχή των ανθρώπων που με τον φόβο στην πλάτη, αναζήτησαν στο νερό μια ελπίδα για καλύτερη ζωή. Και κάποιοι άλλοι, είτε λαθρέμποροι είτε τα κράτη (είδαμε όλοι μας πριν μερικές εβδομάδες το ρεπορτάζ του BBC όπου οι ελληνικές αρχές ομολογούσαν παράνομα pushbacks) επέλεξαν να τους τελειώσουν τον φόβο, μα και την ελπίδα, στέλνοντάς τους στον πνιγμό.
Είναι βεβαίο πως αυτή η απλότητα της αντίθεσης των δύο εικόνων που ντύνει η Μαρίνα Σάττι με τη φωνή της, καθώς κάθεται σε μια τράτα στη μέση του πελάγους, θα χειροκροτηθεί-επαινεθεί από πολλούς.
Και θα κάνει όλους όσοι στηρίζουν τη Μαρίνα Σάττι από το 2017, να νιώσουν όμορφα με τον άνθρωπο που η στήριξή τους τον έφερε κάμποσα σκαλιά πιο πάνω στην εγχώρια και ευρωπαϊκή μουσική.
Ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση για το διαμαντένιο Zari, η Μαρίνα Σάττι παίρνει όλους τους πολύτιμους λίθους των συναισθημάτων μας με αυτό το videoclip, μα και με το ότι στην ιστοσελίδα της κάτω από το τραγούδι, έχει κουμπί δωρεάς στην Επιτροπή Προσφύγων του ΟΗΕ.