Αλήθεια, τι σχέση έχει το δικαστήριο με το stage; Στα δικά μου μάτια καμία, αλλά η Μιρέλα Πάχου διαφωνεί καθέτως. Η κοπέλα που γνωρίσαμε να δίνει με το ακορντεόν και την υπέροχη φωνή της ένα ιδιαίτερο χρώμα στις συναυλίες του Μίλτου Πασχαλίδη πριν από αρκετά χρόνια, ακολουθεί πλέον δύο ξεχωριστούς δρόμους.

Από τη μία δηλώνει δικηγόρος, Δρ. Νομικής ΕΚΠΑ, LLM Ιστορίας και Θεωρίας του Δικαίου. Από την άλλη η πορεία της στον χώρο του τραγουδιού είναι μονάχα ανοδική με τους θαυμαστές της να ανυπομονούν για την παράσταση της Μιρέλας με τον Αδάμ Τσαρούχη το βράδυ της 30ής Ιουνίου στο Roof Stage του Gazarte.

«Διαχωρίζω καθημερινά τις δύο ιδιότητές μου»

Μιρέλα, ας ξεκινήσουμε με τα προφανή. Καλό είναι να συστηθούμε λοιπόν. Επειδή θα ήθελα να ξέρω ποια είναι η Μιρέλα που στέκεται απέναντί μου, ποια από τις παρακάτω ιδιότητες σε αντιπροσωπεύει;

Ερμηνεύτρια, μουσικός, τραγουδοποιός, Δρ. Νομικής ΕΚΠΑ, LLM Ιστορίας και Θεωρίας του Δικαίου, δικηγόρος;

Αφήνοντας κατά μέρος ό,τι έχει να κάνει με τίτλους σπουδών, άδειες άσκησης επαγγέλματος κλπ., θα συστηθώ με τη διπλή ιδιότητα της νομικού και της τραγουδοποιού, που αποτελεί, ανάμεσα σε πολλά άλλα, κομμάτι της προσωπικής μου ταυτότητας.

Μέσα μου δεν μπορώ να ιεραρχήσω τις δύο ιδιότητες, αλλά προφανώς τις διαχωρίζω καθημερινά, ανάλογα με τις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις και δραστηριότητες.

Το όνειρό σου, κατά την παιδική σου ηλικία, ήταν να ασχοληθείς παράλληλα με τη νομική επιστήμη και το τραγούδι ή κάτι άλλαξε στην πορεία; Ποιο ήταν δηλαδή το σημείο στο οποίο αποφάσισες ότι «μπορώ να πάρω ταυτόχρονα δύο δρόμους»;

Παρόλο που η νομική καριέρα δεν ήταν οικογενειακή παράδοση, στη Β’ Λυκείου επέλεξα συνειδητά τη θεωρητική κατεύθυνση, με στόχο τη συγκεκριμένη σχολή. Παράλληλα, η μουσική υπήρχε πάντα στη ζωή μου από μικρή ηλικία, αλλά μέχρι εκεί.

Σίγουρα δεν υπήρξε ένα σημείο καμπής όπου αποφάσισα ότι θέλω και μπορώ να ακολουθήσω και τους δύο δρόμους. Η επαγγελματική μου ενασχόληση με τη μουσική προέκυψε όταν βρέθηκα στη σκηνή δίπλα στο Βασίλη Καζούλη.

Ακολούθησαν άλλες προτάσεις για καλλιτεχνικές συνεργασίες, και όσο το ένα έφερνε το άλλο, άρχισα να συνειδητοποιώ ότι αυτή η διπλή πορεία ήταν κάτι που το θέλω και το αγαπάω πολύ, οπότε άρχισα να προσαρμόζω τη δουλειά μου, ώστε να το καταφέρω.

Μιας και μιλάμε για νομική και μουσική, θα ήθελα να μου πεις το μεγαλύτερο μάθημα που πήρες από τον κάθε χώρο.

Ανάμεσα σε μεγάλες χαρές και μικρές στεναχώριες, στιγμές συγκίνησης και πίεσης, αλλά και πολλή – πολλή εργασία, το μάθημα που πήρα και από τους δύο χώρους είναι, μεταξύ άλλων, το ότι χρειάζεται συνεχώς να εξελισσόμαστε και να αποκτούμε νέες γνώσεις και δεξιότητες.

Να ξεμαθαίνουμε και να ξαναμαθαίνουμε, όχι επειδή δεν είμαστε αρκετά καλοί, αλλά επειδή έχουμε πάντα ευκαιρίες να γίνουμε καλύτεροι.

«Είμαι η ίδια Μιρέλα»

Ας αφήσουμε όμως τον δρόμο της νομικής και ας εστιάσουμε σε αυτόν της μουσικής. Πόσο έχει αλλάξει η Μιρέλα από τον ομώνυμο δίσκο του 2014 μέχρι σήμερα;

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Άραγε τι θα έλεγαν πάνω σ΄ αυτό οι άνθρωποι που με γνωρίζουν από τότε μέχρι σήμερα; Σίγουρα έχω μεγαλύτερη βιωμένη εμπειρία και περισσότερες μουσικές επιρροές. Ελπίζω και εύχομαι όλο αυτό να αποτυπώνεται ως δημιουργική φαντασία και ευαισθησία.

Από την άλλη μεριά, σίγουρα συνειδητοποιώ τις αλλαγές στον τρόπο που αντιλαμβάνομαι κάποια πράγματα (ενώ για διάφορα άλλα, δεν θυμάμαι καν αν μου περνούσαν από το μυαλό), στο πώς κάνω επιλογές και πώς τις επικοινωνώ. Κατά βάση όμως, είμαι η ίδια Μιρέλα. Υπάρχει μια συνέχεια μέσα στο χρόνο.

Πόσο δύσκολο είναι να πάψεις να θεωρείσαι «το κορίτσι δίπλα στον Μίλτο Πασχαλίδη» και να ακολουθήσεις τη δική σου αυτόφωτη πορεία; Ένιωσες αμφισβήτηση από συναδέλφους ή από τον κόσμο;

Η μετάβαση έγινε πάρα πολύ ομαλά, γιατί ήταν ώριμη η στιγμή. Μετά από 7 χρόνια μιας πολύτιμης για μένα συνεργασίας, ήταν καιρός να ανοίξω τα δικά μου φτερά.

Μιρέλα Πάχου

Και όχι μόνο δεν εισέπραξα αμφισβήτηση, αντίθετα, πάντα ένιωθα και νιώθω να περιβάλλομαι από θετικά συναισθήματα αγάπης και αποδοχής.

Πόσο εύκολος είναι ο καλλιτεχνικός χώρος και δη αυτός της μουσικής για μια γυναίκα στις μέρες μας;

Θεωρώ πως είναι τόσο εύκολος ή δύσκολος όσο και για έναν άντρα. Και αυτό ισχύει λίγο πολύ σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους. Οι νέοι άνθρωποι έχουν πολλές δυσκολίες να αντιμετωπίσουν.

Το γεγονός πως προέρχεσαι από οικογένεια με έντονη μουσική παρουσία, σε έκανε ποτέ να νιώσεις μια υποχρέωση ενασχόλησης με τον χώρο;

Όχι, δεν ένιωσα ποτέ μια τέτοια υποχρέωση. Πράγματι, γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον με πολλά μουσικά ερεθίσματα, τα οποία σίγουρα με καθόρισαν καλλιτεχνικά.

Ωστόσο ο μπαμπάς, τραγουδιστής ο ίδιος, ο οποίος και με παρότρυνε να εξερευνήσω τον κόσμο της μουσικής, νομίζω θα προτιμούσε να παραμείνω ερασιτέχνης στο χώρο!

Τελικά η Μιρέλα έχει σκοπό να μείνει εδώ;

«Εδώ θα μείνω» είναι ο τίτλος του πρώτου τραγουδιού από τον ομώνυμο δίσκο, που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο από το Ogdoo Music Group. Όσο για μένα… Ναι, εδώ θα μείνω, ταυτόχρονα όμως «γίνομαι άνεμος που αλλάζει, γίνομαι άλογο που καλπάζει»!

Ραντεβού στο Gazarte την Παρασκευή!

Πριν ολοκληρώσουμε την πολύ όμορφη συζήτησή μας, θα ήθελα να μου πεις πού θα έχει την ευκαιρία ο κόσμος να σε δει το καλοκαίρι και αν υπάρχουν σχέδια για τον ερχόμενο χειμώνα.

Η καλοκαιρινή περιοδεία έχει ήδη ξεκινήσει και περιλαμβάνει σταθμούς σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

Πέρα από τις προσωπικές μου παραστάσεις, φέτος το καλοκαίρι, παρέα με τον Αδάμ Τσαρούχη παρουσιάζουμε την παράσταση «τα Κινηματογραφικά Ντουέτα», που περιλαμβάνει αγαπημένα τραγούδια της μεγάλης οθόνης καθώς και τραγούδια από την προσωπική μας δισκογραφία, με επόμενο σταθμό το Roof Stage του Gazarte, την Παρασκευή 30 Ιουνίου!

Κλείνοντας, θα ήθελα να συνεχίσω την παράδοση που έχουμε στο Intronews να ζητάμε από τους συνεντευξιαζόμενους να μας απαντήσουν σε τουλάχιστον ένα δίλημμα.

Το σημερινό είναι το εξής: Είναι πιο δύσκολη η διαχείριση μιας δύσκολης δίκης ή η διαχείριση μιας συναυλίας με δύσκολο κοινό; Ή ακόμα και καθόλου κοινό;

Θα ήταν επιπόλαιο να καταλήξω σε ένα τελικό «δια ταύτα». Εξαρτάται από τον βαθμό δυσκολίας της κάθε περίπτωσης.

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι σε επίπεδο διαχείρισης είναι πολλά τα κοινά: η ερμηνεία, ο αυτοσχεδιασμός, η έμφαση στη λεπτομέρεια, το χάρισμα της πειθούς, η ακρίβεια, η ευαισθησία, η ικανότητα σύνθεσης και η εφευρετικότητα.

Μιρέλα Πάχου