Οι Village People πρόκειται να συμμετάσχουν σε αρκετές εκδηλώσεις κατά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ. Τι είναι αυτό που καθιστά τα τραγούδια του αμερικανικού συγκροτήματος τόσο δημοφιλή στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ;
Το τραγούδι «YMCA» των Village People είναι ένα γεμάτο ενέργεια ντίσκο κομμάτι που προτρέπει τους νέους της εργατικής τάξης να συναντούν άτομα με παρόμοιες απόψεις σε ξενώνες της Χριστιανικής Ένωσης Νέων Ανδρών (Young Men’s Christian Association).
Το τραγούδι έχει ερμηνευτεί ως ένας ύμνος στη διασκέδαση της αναζήτησης ερωτικών συντρόφων στους ξενώνες, κάτι που ενισχύεται από το γεγονός ότι εμφανίζεται σε άλμπουμ με τίτλο «Cruisin».
Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από μια ομάδα χορευτών με γυμνασμένα σώματα, μουστάκια και στενά, εντυπωσιακά κοστούμια. Όπως είναι φυσικό, συνδέθηκε στενά με την γκέι κουλτούρα από τη στιγμή που κυκλοφόρησε το 1978.
Αυτό που ίσως προκαλεί έκπληξη είναι το γεγονός ότι σήμερα το τραγούδι συνδέεται τόσο έντονα με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Το «YMCA» ακούγεται επανειλημμένα σε συγκεντρώσεις του κινήματος «Make America Great Again» και σε εκδηλώσεις συγκέντρωσης χρημάτων στο Μαρ α Λάγκο, με τον Τραμπ να χορεύει συχνά καθώς οι υποστηρικτές του το τραγουδούν.
Η σχέση του τραγουδιού «YMCA» με τον Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να γίνει ακόμα πιο έντονη. Αυτή την εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι οι Village People θα συμμετάσχουν σε διάφορες εκδηλώσεις για την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Ο Τραμπ είναι επίσης θαυμαστής και ενός άλλου γνωστού τραγουδιού τους, του «Macho Man». Σε μια πολιτική καριέρα γεμάτη αντιφάσεις και ειρωνείες, αυτή η σύνδεση ίσως να είναι η πιο παράξενη απ’ όλες.
Το «YMCA» γράφτηκε από τον Γάλλο παραγωγό Ζακ Μοράλι και τον τραγουδιστή Βίκτορ Γουίλις. Με την αψεγάδιαστη σύνθεσή του, που συνδυάζει δυναμικά πνευστά, περιστρεφόμενα βιολιά και επίμονους φανκ ρυθμούς, το τραγούδι είναι τόσο εκρηκτικό και πιασάρικο που σχεδόν υποχρεώνει τον ακροατή να συμμετάσχει.
Οι χαρακτηριστικές κινήσεις των χεριών, που προστέθηκαν για μια εμφάνιση στην εκπομπή «American Bandstand» το 1979, το κάνουν ακόμα πιο ελκυστικό – αν και ο Τραμπ δεν τις έχει μιμηθεί ποτέ. Το «YMCA» είναι το τραγούδι που μπορεί να ακουστεί παντού, από γαμήλιες δεξιώσεις και αποκριάτικα πάρτι, μέχρι γυμναστήρια.
Το τραγούδι απέκτησε πολιτική διάσταση όταν, τον Μάρτιο του 2020, αναγνωρίστηκε από το Εθνικό Μητρώο Ηχογραφήσεων της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντικό». Έναν μήνα αργότερα, ακούστηκε σε διαδηλώσεις κατά των λοκντάουν λόγω της πανδημίας Covid-19, με κάποιους διαδηλωτές να αντικαθιστούν τα γράμματα YMCA με MAGA. Σύντομα, το τραγούδι έγινε αναπόσπαστο στοιχείο στις συγκεντρώσεις του Τραμπ.
Η σύνδεση μεταξύ MAGA και «YMCA» δεν αφορά μόνο τη διασκέδαση. Όπως εξηγεί στο BBC ο Δρ Τζέιμι Σάρις, Αναπληρωτής Καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Μέινουθ: «Δεν μπορείς να αποσυνδέσεις τον Τραμπ και τη βάση του από τη νοσταλγία. Θέλουν μια επανεκκίνηση, να ξαναζήσουν τις στιγμές που θεωρούν ότι η Αμερική ήταν μεγάλη».
Ο καθηγητής παρατηρεί επίσης ότι η νοσταλγία του κινήματος MAGA αγγίζει τα όρια της υπερβολής, με τους οπαδούς του Τραμπ να ντύνονται σαν βετεράνοι πολέμου ή εργάτες – κάτι που, με ειρωνεία, θυμίζει τις μεταμφιέσεις των Village People.
Εκτός αυτού, λέει o Δρ Σάρις, η νοσταλγία που ενυπάρχει στο κίνημα MAGA περνάει στην έννοια του καμπ. «Βλέπεις αυτόν τον κόσμο στις συγκεντρώσεις του Τραμπ ντυμένους σαν βετεράνους του πολέμου και εργάτες της μεσαίας τάξης».
Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, η εμφάνισή τους δεν διαφέρει και πολύ από εκείνη των Village People, οι οποίοι εξιδανικεύουν υποτίθεται έναν αγνό και τίμιο τρόπο ζωής, ντύνοντάς τους σαν αστυνομικούς, στρατιώτες, καουμπόηδες, αρχηγούς Ινδιάνων, εργάτες και μοτοσικλετιστές με δερμάτινα: αυτό που ο Δρ Σάρις αποκαλεί «εικόνες της αμερικανικής αρρενωπότητας που εξακολουθούν να εκτιμώνται».
Όλα αυτά δεν κάνουν τη σύνδεση μεταξύ του τραγουδιού και του πολιτικού λιγότερο απορητική: τα τραγούδια εκστρατείας συνήθως αφορούν τον πατριωτισμό, την ελευθερία και την ελπίδα για το μέλλον και όχι το να σπαταλάς τον χρόνο σου με άλλα αγόρια όταν δεν έχεις λεφτά.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιλογές μουσικής του Τραμπ είναι περιορισμένες. Η λίστα με τους καλλιτέχνες που έχουν απαγορεύσει στη χρήση των κομματιών τους στις συγκεντρώσεις του ή που έχουν στείλει επιστολές διακοπής και απαγόρευσης είναι εξαιρετικά μεγάλη, περιλαμβάνοντας τους Beyoncé, Rihanna, Celine Dion, REM και Aerosmith.
Όταν το τραγούδι «Seven Nation Army» των The White Stripes παίχτηκε σε μια συγκέντρωση, ο Τζακ Γουάιτ αντέδρασε στο Instagram: «Μην τολμήσετε να χρησιμοποιήσετε τη μουσική μου, φασίστες. Μηνύσεις έρχονται από τους δικηγόρους μου γι’ αυτό». Η μπάντα στη συνέχεια απέσυρε τη μήνυση.
Τον Ιούνιο του 2020, o Βίκτορ Γουίλις των Village People ανακοίνωσε ότι δεν ήθελε ο Τραμπ να παίζει τα τραγούδια του πια, και το 2023 έστειλε επιστολή διακοπής και απαγόρευσης μετά από μια εμφάνιση μιας ομάδας ντυμένης σαν τους Village People στο Μαρ α Λάγκο.
Παρόλα αυτά, πολλοί από αυτούς που τάχθηκαν κατά του Τραμπ τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει γνώμη, και ο Γουίλις είναι ένας από αυτούς. «Τα οικονομικά οφέλη ήταν μεγάλα» επισήμανε στο Facebook τον Δεκέμβριο. «Το YMCA υπολογίζεται ότι έχει αποφέρει αρκετά εκατομμύρια δολάρια από τη συνεχιζόμενη χρήση του τραγουδιού από τον εκλεγμένο πρόεδρο. Επομένως, είμαι χαρούμενος που επέτρεψα τη συνεχιζόμενη χρήση του YMCA από τον εκλεγμένο πρόεδρο. Και τον ευχαριστώ που επέλεξε να χρησιμοποιήσει το τραγούδι μου».
Παρεμπιπτόντως, ο Γουίλις ανακοίνωσε επίσης σε εκείνη την ανάρτηση ότι ποτέ δεν ήθελε να υπάρχει οποιοδήποτε υπονοούμενο στους στίχους όπως «Είμαι σίγουρος ότι θα βρεις πολλούς τρόπους να περάσεις καλά.» Η σύζυγός του, είπε, θα μηνύσει οποιονδήποτε ειδησεογραφικό οργανισμό περιέγραφε το YMCA ως ύμνο για τους γκέι.
«Όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, αυτή είναι μια λανθασμένη υπόθεση που βασίζεται στο γεγονός ότι ο συνεργάτης μου που έγραφε το τραγούδι ήταν ομοφυλόφιλος, και κάποιοι (όχι όλοι) από τους Village People ήταν ομοφυλόφιλοι, και ότι το πρώτο άλμπουμ των Village People αφορούσε απόλυτα τη ζωή των ομοφυλοφίλων».
«Αυτή η υπόθεση βασίζεται επίσης στο γεγονός ότι το YMCA προφανώς χρησιμοποιούνταν ως ένα είδος γκέι αναφοράς στη διασκέδαση και αφού ένας από τους μουσικούς ήταν γκέι και κάποιοι από τους Village People είναι γκέι, το τραγούδι πρέπει να είναι ένα μήνυμα προς τους γκέι», εξήγησε ο Willis.
«Σε αυτό απαντάω για άλλη μια φορά, βγάλτε το μυαλό σας από το βούρκο. Δεν είναι».
«Οι μουσικές επιλογές του Τραμπ (και πάντα φαίνεται ότι είναι προσωπικές του επιλογές) μας λένε πολλά γι’ αυτόν,» λέει ο καθηγητής Τζέιμς Γκάρατ, συγγραφέας του βιβλίου Music and Politics: A Critical Introduction, στην BBC, «επειδή σε αντίθεση με άλλους πολιτικούς, δεν φαίνεται να τον νοιάζει αν οι επιλογές του φαίνονται χαοτικές, τυχαίες ή ιδεολογικά ασυνεπείς. Άλλωστε, πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει αλλάξει πολλές φορές τις πολιτικές του πεποιθήσεις, και η λίστα των τραγουδιών του ακολουθεί μια παρόμοια εκκεντρική πορεία. Δεν νομίζω ότι προσπαθεί να προκαλέσει τους φιλελεύθερους χρησιμοποιώντας τραγούδια όπως το YMCA. Αντίθετα, βλέπουμε τον αυθεντικό Τραμπ σε όλη του τη μπερδεμένη μεγαλοπρέπεια».
Οι Village People δεν είναι οι μόνοι μουσικοί που έχουν δεχτεί πυρά για την απόφασή τους να εμφανιστούν στις εκδηλώσεις για την ορκωμοσία του Τραμπ. Η σταρ της κάντρι Κάρι Άντεργουντ, 41 ετών, δέχτηκε επικρίσεις αφού ανακοινώθηκε ότι θα τραγουδήσει το «America the Beautiful».
Εκτός από τους Village People και την Άντεργουντ, άλλοι μουσικοί καλλιτέχνες που θα λάβουν μέρος στην ορκωμοσίας είναι οι Κιντ Ροκ, Μπίλι Ρέι Σάιρους, Γκάβιν Ντεγκρό και Τζέισον Άλντιν.
Ο Τραμπ γίνεται επίσημα ο 47ος πρόεδρος στις 20 Ιανουρίου. Προηγουμένως διετέλεσε ο 45ος πρόεδρος από το 2017 έως το 2021.
*Πηγή: BBC
*Photo Credit: Shutterstock