Νόελ και Λίαμ Γκάλαχερ έγραψαν μουσική ιστορία με τους Oasis πίσω στα 90s, όταν και μεσουρανούσαν, αλλά τα μεταξύ τους ζητήματα έτρωγαν σαν σαράκι το συγκρότημα, με αποτέλεσμα να διαλυθούν ακριβώς πριν 15 χρόνια, στις 28 Αυγούστου του 2009. Και πολύ είχε κρατήσει η διαδρομή τους, αν σκεφτούμε τι ειπώθηκε κι από τους δύο στα χρόνια που ακολούθησαν, για τη σχέση τους.
Δεν ξέρουμε τι διαμείφθηκε και αποφάσισαν να αποδεχτούν ο ένας τον άλλον και να ενωθούν για μια περιοδεία Oasis, φαίνεται πάντως πως η προοπτική του τεράστιου κέρδους έπαιξε τον ρόλο της. Ο ενθουσιασμός από την ανακοίνωση της επανένωσης και της περιοδείας που θα κάνουν στην Ευρώπη, ήταν τέτοιος που υποδήλωνε ότι θα δούμε πολλά sold out στις συναυλίες τους, ιδίως στη Βρετανία, μα και εκτός αυτής.
Σκεφτείτε πως υπάρχουν προορισμοί όπου μεγάλη μερίδα κοινού τους περιμένει. Κι αν δεν ανακοινώσουν συναυλία σε κάποιον από αυτούς, τότε αυτός ο κόσμος θα ταξιδέψει στην κοντινότερη πόλη για να τους δει. Να, μόνο την Ελλάδα να δούμε, ένα ΟΑΚΑ το γέμιζαν σαν τους Coldplay. Ε, φανταστείτε οι μισοί μόνο από αυτούς που θα γέμιζαν το ΟΑΚΑ, να ψάξουν συναυλίες των Oasis σε άλλες πόλεις και να πάνε εκεί. Κοσμοσυρροή.
Συνολικά 14 ημερομηνίες ανακοίνωσαν οι Oasis πως θα περιλαμβάνει η περιοδεία τους εντός Βρετανίας, με 4 συναυλίες στο Γουέμπλεϊ. Για αυτά τα 14 σόου, η εκτίμηση είναι πως θα έχουν κέρδος, όχι μόνο η μπάντα, αλλά συνολικά η παραγωγή, κοντά στα 400 εκατομμύρια λίρες. Κι αυτά είναι μόνο από τα εισιτήρια, χωρίς να υπολογίζονται χορηγοί και τα σχετικά.
Αυτή την εκτίμηση κάνει βάσει προσομοίωσης ο καθηγητής Ματ Γκράιμς από το Birmingham City University και αν ισχύσει, τότε ο Λίαμ και ο Νόελ θα βάλουν από 50 εκατομμύρια λίρες έκαστος στον λογαριασμό τους.
Αν τα ποσά αυτά ισχύσουν, μαζί με τις συναυλίες εκτός Βρετανίας, συν τα διαφημιστικά, τότε οι Oasis θα βγάλουν τόσα χρήματα όσα δεν έβγαλαν όλη τη δεκαετία του ’90 και μέχρι το 2009, μάλλον. Μόνο να σκεφτεί κανείς πως το 1995 ένα εισιτήριο σε συναυλία τους κόστιζε 14 λίρες και τώρα το μίνιμουμ είναι 50 λίρες, καταλαβαίνει για τι διαφορά μιλάμε.
Αυτό υποστηρίζει και ο συγγραφέας Ίμον Φορντ, που ανέφερε στη Guardian ότι «Δεν έχουν κεφαλαιοποιήσει ακόμα τη νοσταλγία για εκείνη την εποχή. Πιθανότατα θα βγάλουν περισσότερα λεφτά σε αυτές τις συναυλίες απ’ όσα έβγαλαν σε όλα τα 90s».
* Photo credits: Christopher Furlong/Getty Images