Σε 8 μέρες το Primer Music Festival επιστρέφει για 5η χρονιά, για να αποτελέσει το κλείσιμο της θερινής σεζόν στην Αθήνα σε φεστιβαλικό επίπεδο. Και φέτος, μας περιμένει ένα διήμερο γεμάτο μουσική με σπουδαία ονόματα της ηλεκτρονικής μουσικής, όπως ο Martin Garrix και ο Eric Prydz, που είναι τα μεγάλα ονόματα του Primer Music Festival, headliners ο πρώτος στις 8 και ο δεύτερος στις 7 Σεπτεμβρίου.

Πώς όμως στήνεται ένα τέτοιο φεστιβάλ; Πώς προσεγγίζεις και κλείνεις αυτούς τους καλλιτέχνες να έρθουν στην Ελλάδα, η οποία δεν έχει φήμη στο εξωτερικό ακόμα για διοργάνωση σε ηλεκτρονική μουσική;

Ο CEO της Candy Cane Events, της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από τη διοργάνωση του Primer Music Festival (αλλά και άλλων events στην Ελλάδα), ο κ. Ανδρέας Πανάγος, μας μιλάει για τη διαδρομή του φεστιβάλ, την εξέλιξη του και τα μεγάλα ονόματα που έχει φέρει, αλλά και για το όραμα πίσω από το πιο ιδιαίτερο φεστιβάλ στην Αθήνα, αφού γίνεται σε ένα διήμερο, στο τέλος του καλοκαιριού και έχει ένα πολύ πιο πιστό κοινό.

Primer Music Festival: Θες να μάθεις πώς γίνεται το μεγαλύτερο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα;

Όσα θες να μάθεις για το Primer Music Festival

-Αυτή είναι η 5η χρονιά για τη διοργάνωση. Ποια είναι τα βήματα εξέλιξης που έχεις δει να κάνει σε αυτά τα χρόνια;

Το Primer Music Festival, αν και βρίσκεται μόλις στον 5ο χρόνο διεξαγωγής του, παρουσιάζει αλματώδη εξέλιξη. Από τα πρώτα φεστιβάλ, ξεκινώντας το 2018, είχε πολύ μεγάλα ονόματα, όπως ο Lil Pump, ο J Balvin, o DJ Snake και ο Steve Aoki. Μετά την πανδημία, το Primer έγινε διήμερο, με headliner το superstar της ηλεκτρονικής μουσικής Tiesto μαζί με τον Tyga, ενώ το 2023 επέστρεψε στην Αθήνα μετά από 12 χρόνια ο διασημότερος DJ όλων των εποχών David Guetta. Μαζί του εμφανίστηκαν οι Steve Angello, Lost Frequencies, James Hype, Acraze, Korolova και άλλοι.

Κάθε χρόνο το line-up μεγαλώνει ακόμα περισσότερο και οι επισκέπτες του φεστιβάλ διπλασιάζονται ή τριπλασιάζονται. Φέτος, έχουμε για πρώτη φορά πέρα από το MainStage στην Πλατεία Νερού και το Afterhours Stage στο κλειστό του Tae Kwon Do.

-Όταν κάτι είναι στο ξεκίνημα, εικάζω πως πρέπει πρώτα να έχει κάτι καλό να δείξει για να πείσει τους μεγάλους καλλιτέχνες. Υπήρξαν δυσκολίες προσέγγισης ονομάτων στην πρώτη χρονιά; Υπήρξαν, αν θες, ονόματα που έχεις κυνηγήσει και για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν έρθει ακόμα;

Πράγματι, τα πρώτα χρόνια, ήταν πιο δύσκολο να έρθουν τα μεγάλα ονόματα στην Αθήνα. Οι καλλιτέχνες, όπως ήταν λογικό, δεν γνώριζαν για το φεστιβάλ και δύσκολα ρισκάρουν να εμφανιστούν σε κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Σκέψου ότι όταν ζητηθεί από έναν καλλιτέχνη να παίξει σε οποιοδήποτε φεστιβάλ, το πρώτο πράγμα που ρωτάει, είναι τι έχει γίνει στο φεστιβάλ τα προηγούμενα χρόνια και ποιοι άλλοι έχουν παίξει.

Χρόνο με το χρόνο, λοιπόν, καταφέραμε να φέρουμε όλο και περισσότερα ονόματα και το 2022 είχαμε τον Tiësto. Μετά από αυτό, θεωρώ ότι στο Primer Music Festival θα μπορούσε να έρθει οποιοδήποτε μεγάλο όνομα, καθώς όλα τα agencies του εξωτερικού έμαθαν για αυτό.

Primer Music Festival: Θες να μάθεις πώς γίνεται το μεγαλύτερο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα;

-Σε αυτές τις διοργανώσεις, έχουμε δει πολύ μεγάλα ονόματα, όπως πέρσι ο Guetta και φέτος ο Garrix. Είναι πάντοτε ένα πράγμα να λες «θα φέρω το Χ μεγάλο όνομα» και άλλο πράγμα να τον φέρνεις τελικά. Το να έρθουν, είναι κάτι τόσο απλό όσο φαίνεται σε εμάς που απλά διαβάζουμε τις ανακοινώσεις;

Δεν είναι καθόλου απλό από την θεωρία στην πράξη. Ταυτόχρονα με εμάς, επιδιώκουν και άλλοι διοργανωτές από το εξωτερικό να κλείσουν τους ίδιους καλλιτέχνες, κάτι που γίνεται ακόμα πιο δύσκολο όταν πρόκειται για ημερομηνίες που αφορούν Σαββατοκύριακα. Είναι πρόκληση να προγραμματίσουμε μέσα σε ένα διήμερο, ονόματα καλλιτεχνών τέτοιο επιπέδου, καθώς η ζήτησή τους παγκοσμίως είναι τεράστια και ο ανταγωνισμός μας για το booking των καλλιτεχνών είναι διεθνής.

Επιπλέον, οι managers των καλλιτεχνών δεν βλέπουν την Αθήνα σαν μια ιδανική αγορά, σε σχέση με άλλες πρωτεύουσες, καθώς δεν έχουν γίνει εδώ τόσες μεγάλες παραγωγές σε επίπεδο φεστιβάλ, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα γνωρίζουν οι περισσότεροι την Μύκονο, η οποία θεωρείται top party destination, χωρίς όμως να έχει κάποιο καθιερωμένο φεστιβάλ.

-Δεν έχω εικόνες από τις πρώτες 3 χρονιές, αλλά η περσινή χρονιά καθιέρωσε, θαρρώ, το Primer στα μεγάλα φεστιβάλ της Ευρώπης, τολμώ να πω, ως προς την ηλεκτρονική μουσική. Αν η εκτίμησή μου δεν είναι άτοπη, πόσο εφικτό είναι να εξελίσσεται συνεχώς η διοργάνωση;

Αυτό είναι το δύσκολο με τους καλλιτέχνες, γιατί κάθε χρόνο πρέπει να φέρνεις μεγαλύτερο όνομα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Καταφέραμε μετά τον Tiësto να φέρουμε τον David Guetta. Και μετά; Τι θα κάνουμε την επόμενη χρονιά; Το αν το Primer Music Festival εξελίσσεται συνεχώς, αποδεικνύεται από το θετικό feedback που παίρνουμε από τους καλλιτέχνες και το κοινό μας.

Έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε τις εντυπώσεις στα agencies του εξωτερικού που πλέον μας εμπιστεύονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Tiësto, που επέστρεψε το 2023, μετά από 13 ολόκληρα χρόνια στην Αθήνα για το Primer Music Festival, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ηλεκτρονική μουσική σκηνή στη πόλη μας έχει αναβαθμιστεί.

Primer Music Festival: Θες να μάθεις πώς γίνεται το μεγαλύτερο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα;

-Καθότι εμείς στην ουσία βλέπουμε απλά τις ανακοινώσεις για τα ονόματα και μετά όσα γίνονται στο 2ήμερο, συνήθως πιστεύουμε ότι το να ασχολείσαι με τέτοια φεστιβάλ είναι εποχική δουλειά. Περίγραψέ μας πόσος κόπος και πόσος κόσμος απαιτείται για να βγει μια τέτοια διοργάνωση με τον τρόπο που βγήκε πέρσι για παράδειγμα;

Αυτή η απορία υπάρχει όχι μόνο στο ευρύ κοινό, αλλά ακόμα και σε δικούς μας φίλους που απορούν πώς γίνεται να δουλεύουμε όλο το χρόνο για το Primer Music Festival. Μια παραγωγή τέτοιου μεγέθους, δεν μπορεί να υποστηριχθεί με λίγους μήνες εργασίας, όσο κι αν φαίνεται εποχική. Μερικά μόνο κομμάτια της προετοιμασίας αφορούν τις επικοινωνίες, τα bookings, τα operations, τα supplies and logistics, το χορηγικό κομμάτι, το stage setup, τις αδειοδοτήσεις. Γενικά, δεν σταματάμε ποτέ να δουλεύουμε για το Primer Music Festival.

Πέραν τούτου, η εταιρία μας, Candy Cane Events, έχει κι άλλα μικρότερα projects, όπως είναι τα La Luz parties και το Pazuzu Beach Club στην Κέρκυρα, με events όλο το καλοκαίρι.

-Ποια είναι τα milestones του φεστιβάλ ως τώρα και ποια αυτά που έχετε θέσει για το μέλλον;

Κατά τη γνώμη μου τα milestones ήταν το 2022 και το 2023. Το 2022 καταφέραμε εν μέσω βροχής, ο Tiësto να παίξει με πάρα πολύ κόσμο και το 2023 ο David Guetta να παρουσιάσει το Monolith, στο μεγαλύτερο show μέχρι τώρα στα πλαίσια του Primer Music Festival. Όσον αφορά στα μελλοντικά μας σχέδια, θέλουμε να μεγαλώσουμε ακόμα περισσότερο το line-up και να αυξήσουμε τα stages. Στόχος για το μέλλον είναι να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερο κόσμο, τόσο από εγχώριο τουρισμό και άλλα είδη μουσικής, όσο και από το εξωτερικό. Ειδικά ο εισερχόμενος τουρισμός, θεωρούμε είναι το κλειδί για την εξέλιξη του φεστιβάλ.

Primer Music Festival

-Ποια μουσικά φεστιβάλ του εξωτερικού έχεις επισκεφθεί και θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα έχεις ζηλέψει και αντλείς έμπνευση από αυτά;

Προσωπικά, το απόλυτο φεστιβάλ για μένα είναι η Tomorrowland, τόσο το winter edition στις Γαλλικές Άλπεις όσο και το summer edition στο Βέλγιο. Θεωρώ ότι κανένα festival στον κόσμο δεν μπορεί να την ξεπεράσει. Επόμενο ανάμεσα σε αυτά που έχω επισκεφτεί, θα έλεγα το Ultra στο Μαϊάμι και μετά το Neversea στην Ρουμανία. Ταξιδεύουμε αρκετά, τόσο με την εταιρία όσο και ατομικά, σε μεγάλα events & conferences του εξωτερικού. Είναι πολύ χρήσιμο να παρακολουθούμε εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, σε επίπεδο business και διοργάνωσης. Μέσα από τα ταξίδια, επιδιώκουμε να συλλέξουμε γνώση αλλά και να διευρύνουμε το δίκτυο των συνεργατών μας.

-Εσένα ποιο είναι το top-5 από τους καλλιτέχνες που έχουν έρθει στο φεστιβάλ και ποιο είναι το εγχώριο top-5 σου στην ηλεκτρονική σκηνή;

Για μένα σίγουρα ο νούμερο ένα είναι ο David Guetta, μετά θα έλεγα Martin Garrix και Eric Prydz, που έρχονται φέτος στο Primer Music Festival. Επόμενος αγαπημένος ο Tiësto και ο Steve Angello, με τα άκρως ξεσηκωτικά τους sets, το 2022 και το 2023, αντίστοιχα. Δεν χορεύω κατά την διάρκεια του Primer Music Festival, γιατί είμαι on top of everything, στον Steve Angello όμως, θυμάμαι για 10 λεπτά που τα κατάφερα, τα έσπασα, ήταν τέλειος. Νομίζω θα προσθέσω και ένα έκτο αγαπημένο μου, τον James Hype, γιατί η εμφάνισή του είχε φοβερή ενέργεια.

Στην Ελλάδα, οι καλλιτέχνες έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ. Πάντα υπήρχαν πολύ μεγάλα ταλέντα, αλλά τελευταία χρόνια, κάποιοι Έλληνες έχουν καταφέρει να αναδειχθούν και στο εξωτερικό και να γίνουν headliners σε πολύ μεγάλα φεστιβάλ. Ένας από αυτούς είναι ο Argy, τον οποίο έχουμε φέτος στο Primer Music Festival, στις 7 Σεπτεμβρίου, στο Main Stage.

Ο Liva K είναι ένα επιπλέον δυνατό όνομα με σημαντική παρουσία στο εξωτερικό. Ο Nick Jojo, επίσης πάρα πολύ καλός, τον οποίο και θα ακούσετε στο Primer Music Festival, στο Afterhours Stage. Την λίστα μου θα ολοκληρώσω με τον Valeron και τον Chris IDH. Όλοι τους είναι πολύ δυνατοί και μαζί με πολλούς ακόμα ταλαντούχους Έλληνες Djs και μουσικούς παραγωγούς, ανεβάζουν τον πήχη και τη συγκεκριμένη μουσική σκηνή στην Ελλάδα.

Primer Music Festival

-Πώς πιστεύεις ότι εξηγείται που το κοινό της Αθήνας, της Ελλάδας, δείχνει τόση στήριξη και αγάπη σε όλα τα μουσικά φεστιβάλ; Αρκετές φορές με εκπλήσσει η τόση δίψα, τόσο ως προς τη διάθεση όσο και ως προς το οικονομικό.

Μετά το lockdown, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως το κοινό επιλέγει ακόμα περισσότερο τα μουσικά φεστιβάλ. Τα μηνύματα και το feedback που παίρνουμε από το κοινό του Primer Music Festival, αλλά και ο πυρήνας που έχει δημιουργηθεί είναι πραγματικά πάρα πολύ συγκινητικά για τα ελληνικά δεδομένα.

Είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση για αυτό που κάνουμε, το οποίο απαιτεί πολλές θυσίες, χρόνο, χρήμα και συνεχείς υπερβάσεις. Θυσιάζουμε πάρα πολλά πράγματα από την προσωπική μας ζωή, η οποία οριακά έχει εκμηδενιστεί, προκειμένου να φέρουμε εις πέρας κάτι τόσο μεγάλο. Η επιβράβευση του κόσμου και το γεγονός ότι περιμένει όλο το χρόνο να έρθει το Primer Music Festival, είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε.

-Τι θεωρείς ότι λείπει από την εγχώρια ηλεκτρονική σκηνή, είτε σε επίπεδο μουσικών δομών είτε σε επίπεδο χώρων για το φανατικό της κοινό;

Το νούμερο ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην ηλεκτρονική μουσική σκηνή στην Ελλάδα, είναι η έλλειψη χώρων. Δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι, κλειστοί και ανοιχτοί χώροι, για να πραγματοποιηθούν τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Επιπλέον η στήριξη της πολιτείας θα μπορούσε να είναι λίγο μεγαλύτερη. Βέβαια, φέτος στο Primer Music Festival έχουμε την αιγίδα και την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ, αλλά χρειαζόμαστε στήριξη και από άλλους φορείς.

Θεωρώ ότι οι δημόσιοι φορείς και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχουν συνειδητοποιήσει την δυναμική αυτής της σκηνής και την δημιουργίας ενός ενδεχόμενου νέου revenue stream από τουρίστες που θα επισκέπτονται την χώρας μας για μεγάλα φεστιβάλ. Οι πρόσφατες συναυλίες των Coldplay, που έγιναν κατευθείαν sold out στο ΟΑΚΑ, θεωρώ ότι λειτούργησαν θετικά προς αυτή την κατεύθυνση. Η Ελλάδα έχει μόνο να κερδίσει από αυτό, καθώς είμαστε ένας τουριστικός προορισμός, by default.

Primer Music Festival

-Για το φινάλε, αν μπορείς να μας παραθέσεις τα στατιστικά, τους αριθμούς του Primer σε αυτά τα 4 προς 5 χρόνια της ύπαρξής του, για να τα χρησιμοποιήσω στην πλαισίωση της συνέντευξης.

Τα νούμερα δείχνουν την πρόοδο του Primer Music Festival. Το πρώτο είχε περίπου 2.000 επισκέπτες, το περσινό είχε 27.000. Στο φετινό edition αναμένουμε περισσότερους με την προσθήκη του Afterhours Stage (Faliro Sports Pavilion). Για πρώτη φορά φέτος το line up του Primer περιλαμβάνει 11 international artists και 20 ώρες μουσικής σε δύο stages. Martin Garrix, Eric Prydz, Royksopp, ARGY, Tujamo, Kolsch, Agents of Time, Morten, Miss Monique, Gordo, JuicyM.

Ποτέ στην Ελλάδα δεν έχουν υπάρξει stages με 800τμ LED οθόνες, κάτι που θα έχουμε για πρώτη φορά φέτος στο MainStage και το Afterhours stage του Primer Music Festival, πρωτοποριακό γεγονός για τα ελληνικά δεδομένα.

Μαζί με τα φωτιζόμενα βραχιόλια που είχαμε και πέρσι στο Primer, θα δημιουργήσουν μια μοναδική φεστιβαλική εμπειρία. Καινοτομία αποτελεί επίσης και το βραχιόλι ανέπαφων συναλλαγών, το οποίο μπορείς να το φορτίσεις από το σπίτι, ολοκληρώνοντας όλες τις συναλλαγές πολύ πιο γρήγορα, χωρίς να περιμένεις σε ουρές στο φεστιβάλ. Με το βραχιόλι μπορείς να προμηθευτείς τα πάντα μέσα στους χώρους του Primer Music Festival, από φαγητό, ποτό μέχρι και merch, ενώ τα χρήματα που περισσεύουν μετά το τέλος της εκδήλωσης, σου επιστρέφονται στο ακέραιο.

Σας περιμένουμε όλους στο Primer Music Festival στις 7 & 8 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Νερού και στο κλειστό του Tae Kwon Do, για να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία.

* Για να βρεθείς στο φετινό Primer Music Festival, μπορείς να κλείσεις το εισιτήριό σου εδώ ή να κάνεις κράτηση τραπεζιού μέσω του Techno Greece.

Στο Techno Greece τρέχει και διαγωνισμός για VIP πάσο, αν θες να λάβεις μέρος.