Το 2021 ήταν μία δύσκολη χρονιά. Σχεδόν οι πέντε μήνες πέρασαν με εγκλεισμό στο σπίτι, ενώ τώρα προς το τέλος, νέα μέτρα έχουν επιβληθεί. Ο κινηματογράφος είναι αναμφίβολα μία ψυχαγωγική δραστηριότητα που μας έλειψε αρκετά αυτή τη χρονιά, γι’αυτό και τι καλύτερο από το να οδηγηθούμε προς τις αίθουσες με την μεγάλη οθόνη τις ημέρες των γιορτών;

Αφήστε, δε, που οι ταινίες που προβάλλονται τώρα είναι η μία καλύτερη από την άλλη. Ειδικά το Spider-Man: No Way Home θα σπάσει τα ταμεία και θα φέρει λίγη ανάσα ανακούφισης στους κινηματογράφους. Άλλες τέσσερις ταινίες είναι εξίσου εξαιρετικές για ένα ποιοτικό δύωρο αυτές τις ημέρες. Αναλυτικά:

Spider-Man: No Way Home

Στο One More Day ο Peter δε μπορούσε να δεχτεί ότι η Θεία May θα πέθαινε εξαιτίας του και έτσι έκανε μία συμφωνία με τον διάβολο που του κόστισε τον γάμο του. Στο No Way Home, αφού ζητά από τον Doctor Strange να κάνει ένα μαγικό που θα έσβηνε τη δημοσιοποίηση της ταυτότητάς του από τη συλλογική μνήμη και που τελικά προκαλεί την άφιξη των διάσημων κακών του Spider-Man από τα σύμπαντα του Maguire και του Garfield, δε μπορεί να δεχτεί ότι αυτοί οι άνθρωποι δε μπορούν κάπως να εξιλεωθούν.

Δεν είναι τυχαίο που υπάρχει διάχυτος ενθουσιασμός για την ταινία, που θυμίζει αυτή την αίγλη των κινηματογράφων πριν την πανδημία.

Madres Paralelas

Η καλύτερη ταινία του Pedro Almodóvar εδώ και 15 χρόνια. Οικογενειακό δράμα πλούσιο σε ανατροπές, με την ιστορία δύο γυναικών που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τη χαρά και τον πόνο της μητρότητας. Συνδέεται με τις ιστορικές δολοφονίες αμάχων από τον Franco, γιατί οι Παράλληλες Μητέρες είναι στην πραγματικότητα για το πώς το κίνητρο που μας ωθεί να συντηρούμε τις οικογένειές μας, δεν είναι τίποτα λιγότερο από την ίδια τη δύναμη της ζωής που αντλείται μέσα από γενιές.

Το ελπιδοφόρο μήνυμα στο φινάλε είναι πως ο κόσμος μπορεί να προχωρήσει μόνο αν αντιμετωπίσουν τα εγκλήματα που χώνονται κάτω από το χαλί.

C’Mon C’Mon

Ο Joaquin Phoenix στον ρόλο του Johnny, έναν δημοσιογράφο ραδιοφώνου που ενδιαφέρεται για τα όνειρα και τις απόψεις της νεότερης γενιάς και ταξιδεύει σε όλη τη χώρα για να μιλήσει μαζί τους. Μετά από έναν άσχημο χωρισμό, την απώλεια της μητέρας του και την τεταμένη σχέση με την αδερφή του, ο Johnny έχει απομακρυνθεί από όλους και όλα εκτός από τη δουλειά του. Και αυτή τη στιγμή η δουλειά του είναι να μιλάει σε παιδιά.

Σύντομα θα αποκτήσει το δικό του, τον ανιψιό του, Jesse, που θα χρειαστεί να προσέχει για κάποιες εβδομάδες, ρίχνοντας φως γύρω στη σχέση τους, τη σχέση τους με τη μνήμη και τον χρόνο, το άγχος των ανθρώπων να αποκτούν σημασία και το πώς νιώθουν ότι την εξασφαλίζουν απαθανατίζοντας τις στιγμές τους στο μικρόφωνο και στον φακό.

The Matrix Resurrections

Η υπόθεση εξελίσσεται σχεδόν 20 χρόνια αργότερα από τα γεγονότα της τελευταίας ταινίας και επικεντρώνεται στον Thomas Anderson, έναν πολυβραβευμένο προγραμματιστή παιχνιδιών. Ο Anderson έχει δημιουργήσει την επιτυχημένη τριλογία παιχνιδιών The Matrix, η οποία είναι βασισμένη στα όνειρα του και με αυτή έχει κερδίσει αμέτρητες διακρίσεις και βραβεία, κάνοντάς τον να θεωρείται ένας θρύλος του χώρου. Αυτά συμβαίνουν στον έναν κόσμο, στον ψεύτικο, διότι στον αληθινό κόσμο, ο Anderson συνεχίζει να είναι ο Neo, ο άνθρωπος που θυσιάστηκε, ο εκλεκτός, παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος δεν θυμάται τίποτα από αυτά και συνεχίζει να ζει την ανιαρή ζωή του στον κόσμο του Matrix. Μέχρι την στιγμή που η Bugs, η καπετάνιος του Mnemosyne τον βρίσκει και θέλει να τον κάνει να θυμηθεί τα πάντα και να του δείξει την αλήθεια.

Το Resurrections γίνεται ένας ύμνος στην αγάπη και στην κοινότητα που χρειάζεται για να της επιτρέψει να γίνει αντίσταση. Γιατί τα συναισθήματα, όπως σημειώνουν οι μηχανές που καταπιέζουν την ανθρωπότητα στο Matrix, είναι πολύ πιο εύκολο να ελεγχθούν από τα γεγονότα, γιατί είναι αυτά που επηρεάζουν.

West Side Story

Λίγο μιούζικαλ για τις γιορτές επιβάλλεται και το West Side Story είναι ιδανικό. Η απαγορευμένη σχέση της Πορτορικανής Maria και του Ιταλοαμερικανού Toni φέρνει σε σύγκρουση τις δύο συμμορίες των Jets και Sharks στο West Side της Νέας Υόρκης των 60s.

Το θρυλικό μιούζικαλ που τιμήθηκε το 1961 με 10 Όσκαρ επέλεξε ο Steven Spielberg για να διηγηθεί μια ιστορία που πατάει στη νοσταλγία (η ανοικοδόμηση της Νέας Υόρκης στα 50s, οι συμμορίες, το αμερικανικό όνειρο) αλλά μιλά κυρίως για το σήμερα. Με όχημα το διαχρονικό love story Ρωμαίος και Ιουλιέτα ο παραμυθάς του Χόλιγουντ οραματίζεται μια εντυπωσιακή παράσταση με θέμα το μεταναστευτικό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.