Ταινίες που περιμέναμε πώς και πώς, αλλά ήγγικεν η ώρα.

Σε μια αρκετά ζόρικη χρονιά για την βιομηχανία του κινηματογράφου, μέχρι στιγμής, στο Χόλιγουντ, με την απεργία των σεναριογράφων και των ηθοποιών να βρίσκεται σε εξέλιξη, οι ταινίες Barbie και Oppenheimer ήταν οι αφανείς ήρωες, σημειώνοντας ρεκόρ εσόδων.

Κινηματογραφικά δεν υπήρχαν πολλά διαμάντια για το α’ μισό του 2023, ωστόσο αναμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία όσες ταινίες έρχονται από ‘δω και στο εξής, για να γράψουν το φινάλε τούτης της χρονιάς. «The Marvels», «Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes» και «Ferrari», είναι ορισμένα εξ αυτών που έρχονται.

Αναλυτικά όλες οι ταινίες που θα προσγειωθούν στις κινηματογραφικές αίθουσες:

The Nun 2 (8 Σεπτεμβρίου)

ταινίες

Η συνέχεια της ταινίας «The Nun», που κυκλοφόρησε το 2018, παρακολουθεί την Τάισα Φαρμίγκα να βρίσκεται ξανά στον ρόλο της ως αδερφή Ιρένε, μαζί με την Άννα Πόπλγουελ και την Μπόνι Άαρονς. 

Η υπόθεση της ταινίας πραγματεύεται τη μυστηριώδη δολοφονία ενός Γάλλου ιερέα, το 1956, κάτι που οδηγεί την αδελφή Ιρένε να ξανασμίξει με τη δαιμονική δύναμη Βαλάκ. Πρόκειται για μια γοτθική ταινία υπερφυσικού τρόμου σε σκηνοθεσία του Μίχαελ Τσάβες και σενάριο των Ίαν Γκόλντμπεργκ, Ρίτσαρντ Ναΐνγκ και Ακέλα Κούπερ.

Είναι προγραμματισμένη στην Αμερική να κυκλοφορήσει στις 8 Σεπτεμβρίου, ωστόσο οι ταινίες στην χώρα μας βγαίνουν μία μέρα νωρίτερα, επομένως ίσως και να το δούμε στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 7 Σεπτεμβρίου. 

Expend4bles (22 Σεπτεμβρίου)

ταινίες

Με ένα καστ σπουδαίων ηθοποιών, η ταινία Expend4bles έρχεται ξανά στους κινηματογράφους, μαζί με άρωμα Ελλάδας, αφού ένα μέρος της γυρίστηκε στην Θεσσαλονίκη. Οι Σιλβέστερ Σταλόνε, Τζέισον Στέιθαμ, Ντολφ Λούντγκρεν και Ράντι Κουτούρ έρχονται μαζί με τους Μέγκαν Φοξ, 50 Cent, Τόνι Τζα, Τζέικομπ Σκίπιο, Λέβαϊ Τραν, Εντι Χολ, Ικο Ουγάις και Αντι Γκαρσία.

Έχουν περάσει 9 χρόνια από την τελευταία φορά που είδαμε την ομάδα του Μπάρνεϊ Ρος στη μεγάλη οθόνη. Αλλά μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα για ξεκούραση, είναι πλέον έτοιμοι για μια ακόμα αποστολή. Επιστρέφουν για να έρθουν αντιμέτωποι με έναν έμπορο όπλων που διοικεί τη δύναμη ενός τεράστιου ιδιωτικού στρατού.

Το τέταρτο μέρος του franchise « Expend4bles» θα έχει μπόλικη δράση, όπως μας έχει συνηθίσει. Από τις ταινίες που σίγουρα ανυπομονούμε να δούμε.

A Haunting in Venice (15 Σεπτεμβρίου)

ταινίες Σεπτέμβριος

Στην τρίτη ταινία του Κένεθ Μπράνα, το θρίλερ «A Haunting in Venice» ακολουθεί ένα νέο μυστήριο εμπνευσμένο από το «Hallowe’en Party» της Άγκαθα Κρίστι.

Χρονικά βρισκόμαστε μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, με τον Ηρακλή Πουαρό να βρίσκεται στην Βιέννη. Μία ημέρα αποφασίζει να παρακολουθήσει μια σεάνς, αλλά δεν θα πάει καθόλου καλά. Κι αυτό γιατί ένας από τους παρευρισκόμενους, δολοφονείται. Ο Πουαρό αναλαμβάνει δράση για να εντοπίσει τον δολοφόνο.

Το καστ απαρτίζεται από την Τίνα Φέι, τον Τζέιμι Ντόρναν, την Μισέλ Γιο, τον Κάιλ Άλεν, την Καμίλ Κοτέν, την Έμα Λερντ, Κέλι Ράιλι και τον Ρικάρντο Σκαμάρτσιο. Από τις must see ταινίες.

Saw X (27 Σεπτεμβρίου)

ταινίες

Η γνωστή κούκλα Jigsaw επιστρέφει και είναι έτοιμη να ηγηθεί μιας νέας σειράς θανατηφόρων, αινιγματικών παγίδων στο «Saw X». Αυτό είναι το 10ο μέρος τους franchise «Saw», με τον Τόμπιν Μπελ ξανά στον εμβληματικό ρόλο του Τζον Κράμερ (Jigsaw), του serial killer. 

Η υπόθεση της ταινίας ακολουθεί τον Κράμερ στο Μεξικό, όπου συμμετέχει σε μια πειραματική θεραπεία για τον καρκίνο. Εκεί ανακαλύπτει ότι είναι θύμα απάτης, με αποτέλεσμα να εξαπολύσει την οργή τιμωρώντας τους απατεώνες του.

Ο σκηνοθέτης Κέβιν Γκρότερτ, που ήταν και στις ταινίες «Saw VI» (2009) και «Saw: The Final Chapter» (2010), φέρνει ξανά τον τρόμο στις κινηματογραφικές αίθουσες, ενόψει Halloween. 

The Kill Room (29 Σεπτεμβρίου)

ταινίες

Μία μαύρη κωμωδία με πρωταγωνιστές την Ούμα Θέρμαν και τον Σάμιουελ Λ. Τζάκσον. Την τελευταία φορά που αυτό το δίδυμο συμπρωταγωνίστησε, ήταν το 1994, στην ταινία «Pulp Fiction», όπου μάλιστα η ερμηνεία τους ήταν υποψήφια για Όσκαρ.

Αυτή τη φορά, δε, η Ούμα Θέρμαν παίζει για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη με την κόρη της, Μάγια Θέρμαν-Χωκ (Stranger Things).

Η υπόθεση της ταινίας ακολουθεί έναν δολοφόνο, το αφεντικό του μία έμπορο έργων τέχνης, οι οποίοι βρίσκονται μπλεγμένοι στο απόλυτο σχέδιο ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Στο καστ με Θέρμαν και Σάμιουελ Λ. Τζάκσον βρίσκεται και ο Τζο Μανγκανιέλο.

Killers of the Flower Moon (20 Οκτωβρίου)

ταινίες

Ο Μάρτιν Σκορσέζε επιστρέφει άμεσα στη μεγάλη οθόνη μετά τον «Ιρλανδό» και ενώνει τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο στο επερχόμενο γουέστερν, «Flower Moon».

Η υπόθεση ακολουθεί μια σειρά δολοφονιών των πλούσιων ανθρώπων του Osage και την έρευνα του FBI για τους θανάτους τους. Πρωταγωνιστούν επίσης οι Τζέσι Πλίμονς, Λίλι Γκλάντστοουν και ηθοποιοί από το Osage Nation.

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη και στο Apple Tv+.

The Exorcist: Believer (13 Οκτωβρίου)

ταινίες

Η νέα ταινία «Εξορκιστής» θα στοιχειώσει τους κινηματογράφους τον Οκτώβριο, επομένως προετοιμαστείτε για πολύ τρόμο. 

Η βραβευμένη με Όσκαρ, Έλεν Μπέρστιν, θα βρίσκεται ξανά στον ρόλο της ως Κρις ΜακΝίλ, τη μητέρα της Μέγκαν που είχε δαιμονιστεί στην πρώτη ταινία του 1973, η οποία βοηθά ένα νέο πατέρα με το παιδί του που έχει δαιμονιστεί. 

Ο Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν σκηνοθετεί την πρώτη ταινία μιας προγραμματισμένης τριλογίας με σενάριο που έγραψε μαζί με τον Πίτερ Σάτλερ. Από τις ταινίες που έχουν την προσοχή μας.

Foe (6 Οκτωβρίου)

ταινίες

Από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Iain Reid που κυκλοφόρησε το 2018, το Foe είναι από τις ταινίες που δεν θα χάσουμε. Ένα δυστοπικό θρίλερ με πρωταγωνιστές τους σπουδαίους Σίρσα Ρόναν και Πολ Μέσκαλ.

Η υπόθεση ακολουθεί ένα παντρεμένο ζευγάρι που ζει σε μια φάρμα, το 2065. Έχοντας ήδη προβλήματα στον γάμο τους, τα πράγματα δυσκολεύουν όταν ένας μυστηριώδης τύπος εισβάλλει στη ζωή τους, αναγκάζοντας τους να πάρουν σημαντικές αποφάσεις, που στο παρόν δεν μπορούμε να διανοηθούμε.

Είναι από τις ταινίες που τις περιμέναμε πώς και πώς και πλέον δεν απέχουμε πολύ από την πρεμιέρα.

Dune: Part Two (3 Νοεμβρίου)

Dune

Η συνέχεια της ιστορίας του «Dune», που απέσπασε έξι βραβεία Όσκαρ, έρχεται τον Νοέμβριο, με τον Τιμοτέ Σαλαμέ και την Ζεντάγια.

Ο Πολ Ατρείδης ξεκινά ένα πόλεμο για να εκδικηθεί εναντίον όσων κατέστρεψαν την οικογένειά του, ενώ παράλληλα προσπαθεί να αποτρέψει το τραγικό μέλλον που μόνο εκείνος μπορεί να προβλέπει. Θα έρθει αντιμέτωπος με μία δύσκολη απόφαση, επιλέγοντας ανάμεσα στην αγάπη της ζωής του και τη μοίρα του σύμπαντος. 

Είναι από τις ταινίες που, μάλλον, θα βρίσκεται σε εκείνες που θα πάρουν παραπάνω από ένα Όσκαρ.

The Marvels (10 Νοεμβρίου)

ταινίες

Στο The Marvels της  Νία Ντακόστα, η Μπρι Λάρσον επιστρέφει στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel και ενσαρκώνει ξανά την Κάρολ Ντάνβερς. Μαζί της θα βρίσκονται η Τεγιόνα Πάρις ως Μόνικα Ραμπώ και η Ιμάν Βελλάνι ως Καμάλα Καν.

Η υπόθεση της ταινίας ακολουθεί την Κάρολ Ντάνβερς να έχει ανακτήσει την ταυτότητα της, αλλά επωμίζεται το βάρος ενός αποσταθεροποιημένου σύμπαντος. Όταν τα καθήκοντά της την στέλνουν σε μια ανώμαλη σκουληκότρυπα, οι δυνάμεις της μπλέκονται με εκείνες της Καμάλα Καν και της Μόνικα Ραμπώ. Η τριάδα θα πρέπει να συνεργαστεί για να σώσει το σύμπαν.

Αναμφίβολα μια διαφορετική ιστορία υπερηρώων από αυτές τις ταινίες που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε.

The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes (17 Νοεμβρίου)

ταινίες

Η επιστροφή στον κόσμο των The Hunger Games είναι γεγονός. Το «The Ballad of Songbirds and Snakes» υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Φράνσις Λόρενς, που έχει σκηνοθετήσει τις τρεις από τις τέσσερις ταινίες, είναι τοποθετημένο δεκαετίες πριν από τα γεγονότα που συνέβησαν στο franchise.

Το prequel ακολουθεί τον Τομ Μπλάιθ ως τον 18χρονο Coriolanus Snow, ο οποίος επιλέγεται να γίνεται μέντορας της Lucy Gray Baird ενός κοριτσιού από τη φτωχική District 12, κατά τη διάρκεια των 10ων Αγώνων Πείνας.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν επίσης οι Χάντερ Σέιφερ, Πίτερ Ντίνκλατζ, Βαϊόλα Ντέιβις, Τζέισον Σουόρτσμαν, Άσλεϊ Λιάο, Kjell Brutscheudt και Τζος Αντρές Ριβέρα.

Napoleon (22 Νοεμβρίου)

ταινίες

Το σενάριο είναι του Ντέιβιντ Σκάρπα και αφηγείται την ασταθή σχέση του οραματιστή αυτοκράτορα με τη σύζυγό του, Ιωσηφίνα, την οποία υποδύεται η Βανέσα Κέρμπι. Πρωταγωνιστούν επίσης μεταξύ άλλων οι Τζόντι Κόμερ, Ταχάρ Ραχίμ, Μπεν Μάιλς και Λουντιβίν Σανιέ.

Ο Χοακίν Φίνιξ υποδύεται τον διαβόητο Γάλλο διοικητή, Ναπολέοντα Βοναπάρτη με την ιστορία να ακολουθεί την σχέση του με την Ιωσηφίνα, όσο εκείνος ανεβαίνει σε βαθμούς. Η ταινία της Apple θα κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους και θα κάνει το ντεμπούτο της σε streaming μια εβδομάδα μετά.

Από τις ταινίες που θέλουμε να δούμε τον Χοακίν σε αυτόν τον τόσο διαφορετικό ρόλο.

Wonka (15 Δεκεμβρίου)

ταινίες

Την περίοδο που τα Χριστούγεννα θα είναι προ των πυλών, θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες η πιο παραμυθένια ταινία, με πρωταγωνιστή τον Τιμοτέ Σαλαμέ, στον ομώνυμο ρόλο του εκκεντρικού σοκολατοποιού που δημιούργησε ο διάσημος συγγραφέας Ρόαλντ Νταλ.

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τις περιπέτειες ενός νεαρού του Γουίλι Γουόνκα, παρουσιάζοντας και το πώς γνώρισε τους Oompa-Loompas. Είναι η τρίτη φορά που η ταινία κυκλοφορεί στους κινηματογράφους, μετά τις ταινίες του 1971 με τον θρυλικό Τζιν Γουάιλντερ καi του 2005 με τον Τζόνι Ντεπ.

Στο καστ συμμετέχουν οι Ολίβια Κόλμαν, Σάλι Χόκινς, Κίγκαν-Μάικλ Κι, Ματ Λουκας, Ρόουαν Άτκινσον, Τζιμ Κάρτερ και Νατάσα Ρόθγουελ.

Aquaman and the Lost Kingdom (20 Δεκεμβρίου)

ταινίες

Το Aquaman ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες ταινίες της DC και πλέον επιστρέφει με τη συνέχεια «Aquaman and the Lost Kingdom». Φυσικά, όταν είχε κυκλοφορήσει το τρέιλερ της ταινίας, όλοι συζητούσαν την επιστροφή της Άμπερ Χερντ ως πριγκίπισσα Μίρα, μιας και η συμμετοχής της ήταν αμφιλεγόμενη.

Ο Τζέισον Μομόα επιστρέφει ως ο υδρόβιος βασιλιάς της Ατλαντίδας, ωστόσο έρχεται αντιμέτωπος με μια τεράστια πρόκληση: να σώσει τον λαό του και να αποδειχτεί ένας ατρόμητος ηγέτης. 

Πρωταγωνιστούν επίσης οι Γουίλεμ Νταφόε, Πάτρικ Γουίλσον, Ντολφ Λούντγκρεν, Γιαχία Αμπντούλ-Ματίν Β’ και Νικόλ Κίντμαν.

Ferrari (25 Δεκεμβρίου)

ταινίες

Την ημέρα των Χριστουγέννων θα σκάσει μύτη στους κινηματογράφους η ταινία «Ferrari», βασισμένη στο βιβλίο «Enzo Ferrari: The Man and his Machines» του δημοσιογράφου Μπροκ Γέιτς, σε σενάριο του Τρόι Κέννεντι Μάρτιν.

Η υπόθεση της ταινίας επικεντρώνεται στο καλοκαίρι του 1957 όπου βρίσκει τον πρώην οδηγό της Formula 1, Εντσο Φεράρι, στο χείλος της οικονομικής και προσωπικής καταστροφής μετά τον θάνατο του γιου του Dino, σε ηλικία 24 ετών από μια σπάνια ασθένεια. Αποφασίζει να ρισκάρει τα πάντα ποντάροντας σε ένα τελευταίο αγώνα, «τον πιο όμορφο του κόσμου» όπως είχε πει.

Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων γυρίστηκε στην Μόντενα της Ιταλίας εκεί όπου γεννήθηκε και έχτισε την αυτοκρατορία του ο Εντσο Φεράρι με τον Μάικλ Μαν να αναλαμβάνει μέρος της παραγωγής. 

Αναμφίβολα από τις πιο αναμενόμενες ταινίες στο β’ μισό του 2023. Πρωταγωνιστούν οι Άνταμ Ντράιβερ, Πενέλοπε Κρουζ, Σέιλιν Γούντλεϊ, Τζακ Ο’Κόνελ, Πάτρικ Ντέμπσι και Γκαμπριέλ Λεόν.