Η μεγάλη απονομή των βραβείων Oscar έφτασε. Τα ξημερώματα της Δευτέρας θα έχουμε πάρει τις απαντήσεις στα ερωτήματα που γέννησαν οι υποψηφιότητες. Υποψηφιότητες που συντελούν στο να υπάρξει μια πολύ αμφίρροπη κατάσταση σχεδόν σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες, με εξαίρεση το Β΄Γυναικείο και το Ά Ανδρικό. Κάποιες πολύ καλές ταινίες μπορεί να καταλήξουν με το απόλυτο μηδέν. Θεωρείται απίθανο πάντως να έχουμε ταινία με πάνω από 4 Oscar.

Από τη Βαρβάρα Ντέντη και τον Στέργιο Πουλερέ

Δύο συντάκτες του Nitro το ρίχνουν στο στοίχημα και κάνουν τις προβλέψεις τους για τη σημερινή απονομή, εκφράζοντας διαφωνίες, ευσεβείς πόθους και καταθέτοντας όλη τη μαντική τους ικανότητα.

Σημείωση: και οι δύο πήγαν απόλυτο κουβά στην περσινή απονομή.

Δεύτερη σημείωση (Βαρβάρα speaking): Οι ενστάσεις μου στην φετινή διοργάνωση του θεσμού ξεκινούν ήδη από την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων. Έχοντας παρακολουθήσει τις πολυσυζητημένες ταινίες του 2021, δεν γίνεται να μην αναφερθώ στους αδικημένους των βραβείων. The Last Duel, Annette, Last Night in Soho, The French Dispatch, Titane, House of Gucci ακόμη και το Dune (πώς γίνεται να μην είναι υποψήφιος ο Villeneuve για το βραβείο σκηνοθεσίας;) αγνοήθηκαν πλήρως από την Ακαδημία. Επίσης, εάν δεν ήμουν η Βαρβάρα Ντέντη αλλά ήμουν ο Riddley Scott, θα ήμουν έξαλλη για το πόσο θα είχα αγνοηθεί.

Let the gambling begin!

OSCAR ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Belfast

CODA

Don’t Look Up

Drive my Car

Dune

King Richard

Licorice Pizza

Nightmare Alley

The Power of the Dog

West Side Story

Πρόβλεψη

Βαρβάρα:  Τα βραβεία κινηματογράφου που έχουν ήδη δοθεί τους τελευταίους μήνες μας προμηνύουν την νίκη της Jane Campion με το Power of the Dog. Καθώς κινείται σε ρυθμούς αντίστοιχους του Brokeback Mountain (2005) από πολλές απόψεις -no spoilers- και φέρνει μία ωμή αγριότητα σε ένα κατά τ’άλλα ήσυχο κινηματογραφικό περιβάλλον, πιστεύω έχει σοβαρές πιθανότητες.

Ωστόσο, θεωρώ πως οι στοιχηματικές εταιρίες που δίνουν τις τελευταίες εβδομάδες απόδοση μικρότερη του 2, θα πέσουν έξω. Ίσως η Ακαδημία δεν είναι έτοιμη να δώσει το βραβείο της σημαντικότερης κατηγορίας της διοργάνωσης στο Netflix, ακόμη. Αν τελικά κερδίσει το δράμα του Kenneth Branagh Belfast, θυμηθείτε με.

Στέργιος: Δεν μπορώ να δω πώς δεν θα το πάρει το The Power of The Dog. Ίσως αν δώσουν το Oscar Σκηνοθεσίας στην Jane Campion, να θελήσουν να τιμήσουν εδώ το Belfast. Προσωπικά, θα το έδινα είτε στο Licorice Pizza είτε στο CODA. Για την πλάκα, θα ρίξω ψήφο πρόβλεψης στο West Side Story.

OSCAR ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ

Kenneth Branagh (Belfast)

Ryusuke Hamaguchi (Drive my Car)

Paul Thomas-Anderson (Licorice Pizza)

Jane Campion (The Power of the Dog)

Steven Spielberg (West Side Story)

Πρόβλεψη

Βαρβάρα: Εδώ θα πω Jane Campion για το Power of the Dog, με μεγαλύτερη μάλιστα σιγουριά από ότι για το βραβείο Καλύτερης Ταινίας. Η Campion έκανε εξαιρετική δουλειά να μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα της ταινίας, με την σκηνοθεσία της να είναι και ο βασικός ρόλος που η ταινία μαγνητίζει τον θεατή της. Fact: Εάν κερδίσει θα είναι η τρίτη γυναίκα που βραβεύεται στην ιστορία του θεσμού στην συγκεκριμένη κατηγορία μετά την Chloe Zhao για το Nomadland (2021) και την Kathryn Bigelow για το Hurt Locker (2010).

Στέργιος: Πήρε Χρυσή Σφαίρα. Πήρε BAFTA. Πήρε βραβείο από το Σωματείο Σκηνοθετών. Πήρε το Critics Choice Award. Μετά και την επίθεση από τον Sam Eliott, η συσπείρωση και η στήριξη προς την Jane Campion αυξήθηκε, οπότε ασυζητητί θα πάρει το Oscar Σκηνοθεσίας στο σπιτάκι της.

Sam Elliott: Χαρακτηρίζει το Power of the Dog των 12 υποψηφιοτήτων ως «σκουπίδι»

Α΄ΑΝΔΡΙΚΟ

Javier Bardem (Being the Ricardos)

Benedict Cumberbatch (The Power of the Dog)

Andew Garfield (TikTik Book)

Will Smith (King Richard)

Denzel Washington (The Tragedy of Macbeth)

Πρόβλεψη

Βαρβάρα: Η λογική λέει Will Smith στο King Richard, η καρδιά όμως λέει Andrew Garfield για το Tick, Tick Boom.

Στέργιος: Ο Will Smith έκανε λόγο για unanimous αποδοχή, δηλαδή για καθολική υπόκλιση στην ερμηνεία του. «Δεν έχω βρεθεί ποτέ ξανά σε αυτή τη θέση». Έχοντας δει και τις 5 ερμηνείες, η δική μου σειρά θα ήταν Denzel Washington, Andrew Garfield, Will Smith, Benedict Cumberbatch, Javier Bardem. Και αυτή η σειρά προφανώς επηρεάζεται από το είδος και το βάθος του ρόλου. Το βραβείο πάντως θα πάει στον Smith και βάζω ως underdog τον Garfield επειδή μες στο 2022 όλο και πληθαίνει η αγάπη και ο έρωτας των media για χάρη του.

Ά ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ

Jessica Chastain (The Eyes of Tammy Faye)

Olivia Colman (The Lost Daugther)

Penelope Cruz (Paraller Mothers)

Nicole Kidman (Being the Ricardos)

Kristen Stewart (Spencer)

Πρόβλεψη

Βαρβάρα: Έρχεται, επιτέλους, η δικαίωση της Kristen Stewart μετά από μία δεκαετία σκληρών και άδικων -κατ’εμέ- κριτικών. Ασφαλώς, μιλάω για την ερμηνεία της στο Spencer. Διαβάστε περισσότερα για τους λόγους για τους οποίους το χρυσό αγαλματίδιο ανήκει δικαιωματικά στην 31χρονη πρωταγωνίστρια του Twilight, εδώ.

Στέργιος: Αν υπήρχε μια κατηγορία που θα σου έλεγα να μην ποντάρεις ούτε ευρώ, είναι αυτή. Καμία από τις 5 δεν έχει κάνει sweep στις απονομές ως τώρα, ενώ δεν δικαιολογώ την τόση αποθέωση είτε στην Chastain είτε στην Stewart – σχώρα με Βαρβάρα. Από τις 5 θα προτιμούσα την Penelope, αλλά ίσως να το έδινα στη Jennifer Lawrence για το Don’t Look Up ή στην Anya Taylor-Joy για το Last Night In Soho. Ή στην Cate Blanchett για το Nightmare Alley. Ή στην Alana Heim για το Licorice Pizza.

Licorice Pizza: Η διαμάχη για την ταινία με τις 3 υποψηφιότητες στα Oscars – Γιατί θεωρείται «ρατσιστική»

Β΄ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ

Jessie Buckley (Lost Daughter)

Ariana DeBose (West Side Story)

Judy Dench (Belfast)

Kirsten Dunst (The Power of the Dog)

Aunjanue Ellis (King Richard)

Πρόβλεψη

Βαρβάρα: Εάν δεν δοθεί το βραβείο στην Ariana DeBose για το West Side Story, θα είναι ληστεία.

Στέργιος: Σε αντίθεση με το Ά Γυναικείο, εδώ θα σου έλεγα να ποντάρεις μέχρι και τις κάλτσες σου. Η DeBose το αξίζει και το Χόλιγουντ θέλει να δει την πρώτη φορά που μια γυναίκα βραβεύεται για ρόλο που στο παρελθόν έχει βραβευτεί άλλη γυναίκα. Το West Side Story είχε κάνει πάρτι στα Oscar του 1961 με 10 κατακτήσεις σε 11 υποψηφιότητες. Μία απ΄αυτές ήταν της Rita Moreno, η οποία είναι και η μόνη που συμμετείχε στην τότε ταινία, αλλά και στην τωρινή.

Β΄ΑΝΔΡΙΚΟ

Ciaran Hinds (Belfast)

Troy Kotsur (CODA)

Jesse Plemons (The Power of the Dog)

J. K. Simons (Being The Ricardos)

Kodi Smit-McPhee (The Power of the Dog)

Πρόβλεψη

Βαρβάρα:  Είμαι διχασμένη μεταξύ Kodi Smit-McPhee για το Power of the Dog και Troy Kotsur για το CODA, ο οποίος ήταν αποκάλυψη. Θα επιλέξω, όμως, τον πρώτο.

Στέργιος: Δεν ξέρω τι λέει περί διχασμού η Βαρβάρα, αλλά αν δεν το πάρει ο Troy Kotsur, θα πάω να πετάξω νεράτζια στα σπίτια των μελών της Ακαδημίας!

Troy Kotsur: Το όνομα που γράφτηκε στην Ιστορία των Oscar – Κωφός, αλλά όχι λιγότερο άνθρωπος

OSCAR ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Dune

Nightmare Alley

The Power of the Dog

The Tragedy of Macbeth

West Side Story

Πρόβλεψη

Βαρβάρα: Εάν δεν δώσουν τουλάχιστον αυτό το βραβείο στο Dune, τότε έχουν προσωπική έχθρα με τον Denis Villeneuve. Δεν εξηγείται αλλιώς.

Dune: Δικαίωσε τις προσδοκίες το όραμα του Ντενί Βιλνέβ;

Στέργιος: Η πιθανότητα να μείνουν χωρίς Oscar το Dune, το Nightmare Alley και το Tragedy of Macbeth είναι μεγάλη. Και θα είναι φουλ άδικο. Γι΄αυτό στη συγκεκριμένη κατηγορία το δίνω στο Tragedy of Macbeth. Πάνω και από τα 5 πάντως, θεωρώ ότι έπρεπε να έχει μπει στο French Dispatch. ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΑΤΕ ΤΟΝ WES ANDERSON!!!

OSCAR ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ

Drive My Car , Ιαπωνία

Flee, Δανία

The Hand of God, Ιταλία

Lunana: A Yak in the Classroom, Μπουτάν

The Worst Person in the World, Νορβηγία

Πρόβλεψη

Βαρβάρα:  Κάπου εδώ να σημειωθεί και η απογοήτευσή μου όταν έμαθα ότι το Digger του Τζώρτζη Γρηγοράκη, η επίσημη ελληνική πρόταση για το Oscar Ξενόγλωσσης Ταινίας, δεν θα είναι υποψήφιο. Για τις συγκεκριμένες υποψηφιότητες όμως, θα το πω το Drive My Car, το οποίο είναι υποψήφιο και στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας, χωρίς όμως σημαντικές πιθανότητες να κάνει αυτό που κατάφεραν τα «Παράσιτα» του 2020 με νίκη και στις δύο κατηγορίες. Ποια θα ήταν, άραγε, η μοίρα του Titane, του φετινού Χρυσού Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών, εάν ήταν υποψήφιο;

Στέργιος: Drive My Car κατά 99%. Το 1% το αφήνω για την ταινία από τη Νορβηγία.

OSCAR ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ANIMATION

Encanto

Luca

Flee

Raya and the Lost Dragon

The Mitchells vs. the Machines

Πρόβλεψη

Βαρβάρα: Ξέρω ότι φαβορί είναι το Encanto, εγώ όμως θα επιλέξω την άλλη υποψήφια ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney, το Luca. Μου άρεσε περισσότερο.

Στέργιος: Θα προσυπογράψω τα γραφόμενα της Βαρβάρας. Είχε φάση το Encanto, αλλά δεν είχε καμία ιδιαίτερη κλιμάκωση, ήταν κάπως νερόβραστο και έμοιαζε λες και απλά ήθελε ο Lin-Manuel Miranda να κάνει ένα animation musical και τέλος.

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Belfast

Don’t Look Up

King Richard

Licorice Pizza

The Worst Person in the World

Πρόβλεψη

Βαρβάρα: Πείτε με τρελή, μα θεωρώ πως το βραβείο αυτό θα πάει στο Don’t Look Up. Αρέσουν, άλλωστε, στην Ακαδημία οι ανατροπές.

Στέργιος: Δεν έχω δώσει τίποτα στο Belfast ως τώρα, οπότε θα το δώσω εδώ. Δεύτερο θα ήθελα να βάλω το Licorice Pizza, που αδικήθηκε αρκετά σε αριθμό υποψηφιοτήτων. Αλλά νιώθω πως το King Richard είναι τελικά μετά το Belfast το πιο πιθανό.

ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

CODA

Drive My Car

Dune

The Lost Daughter

The Power of The Dog

Dune: Εξετάζονται νέες spin-off σειρές – «Μπορεί να μην τελειώσουμε σε αυτό το σύμπαν»

Πρόβλεψη

Βαρβάρα: CODA. Αν έχετε δει το original, την «Οικογένεια Μπελιέ», ξέρετε.

Στέργιος: Δεν θα ήθελα το CODA να μείνει μόνο με ένα Oscar. Αλλά δεν έχω δώσει και τίποτα στο Dune ως τώρα, οπότε για να πάω και στην κόντρα με τη Βαρβάρα, θα το στείλω εκεί με την εξουσία που μου δίνει η πολιτεία της Καλιφόρνια.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Belfast & The Tragedy of Macbeth: Οι ασπρόμαυρες ταινίες που κέρδισαν τις εντυπώσεις αυτή τη σεζόν

Don’t Look Up: Η κωμωδία του Adam McKay είναι μια από τις 5 καλύτερες ταινίες της χρονιάς

Oscar 2022: Τρεις γυναίκες θα παρουσιάσουν την απονομή