Το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ως ένδειξη στήριξης στον αγώνα που δίνουν οι Ουκρανοί πολίτες, εν μέσω του σκληρού πολέμου μετά την ρωσική εισβολή, εντάσσει στο πρόγραμμα προβολών του, δύο έκτακτες προβολές – την ταινία Toloka (2020) και την «Μεγάλη Ουτοπία» (2017), με δωρεάν είσοδο.

Η πρώτη προβολή, της ταινίας Toloka, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Μαρτίου, στις 12.00, στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης. Πρόκειται για μια ποιητική ταινία μυθοπλασίας, του καταξιωμένου Ουκρανού σκηνοθέτη Μιχαήλ Ιλιένκο, ο οποίος φυγαδεύτηκε από το Κίεβο πριν κάποιες ημέρες και θα βρίσκεται ο ίδιος στην Θεσσαλονίκη για να προλογίσει την ταινία και να απαντήσεις στις ερωτήσεις δημοσιογράφων και κοινού.

Η συγκεκριμένη ταινία, εμπνέεται από το ποίημα That Catherine’s hut is on the hill, το οποίο έγραψε ο εθνικός ποιητής της Ουκρανίας, Τάρας Σεβτσένκο. Αποτελεί μια κινηματογραφική αλληγορία για τις δυσκολίες αλλά και το πείσμα του ουκρανικού λαού για επιβίωση, καθώς και μια καταγραφή της σύγχρονης κοινωνίας της ανατολικής χώρας.

Στην προβολή, θα παρευρεθεί και ο Έλληνας σκηνοθέτης Φώτος Λαμπρινός, προσωπικός φίλος και πρώην συμφοιτητής του Ιλιένκο.

24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Την Παρασκευή 18 Μαρτίου, στις 12.00, επίσης στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, θα προβληθεί η δεύτερη ταινία – αφιέρωμα στον τραγικό πόλεμο στην Ουκρανία: το ντοκιμαντέρ Η Μεγάλη Ουτοπία, του Φώτου Λαμπρινού, ο οποίος επίσης θα προλογίσει το έργο του. Η ταινία επικεντρώνεται στην περίοδο της σοβιετικής ιστορίας 1917-1934, φέρνοντας στο προσκήνιο άγνωστες πτυχές της μεγαλύτερης ουτοπίας του 20ου αιώνα: του Κομμουνισμού. Ανάμεσα στις περιόδους που προβάλλονται είναι ο Μεγάλος Λιμός του 1932, που άφησε πίσω του εκατομμύρια νεκρούς.

Μετά το τέλος των δύο προβολών, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση των δημιουργών με το κοινό.

 Διαβάστε ακόμα:

BAFTA 2022: Η Jane Campion γράφει ιστορία και εν τη απουσία της – Τι θα δούμε στα Oscars

Jane Campion: Κέρδισε το βραβείο του Σωματείου Σκηνοθετών – H τρίτη γυναίκα που το καταφέρνει

Η μάχη της Ουκρανίας για την Ελευθερία: Το ντοκιμαντέρ που αναζητούν οι συνδρομητές στο Netflix