Ένα μείγμα σύγχρονης παραγωγής και διαχρονικής κινηματογραφικής λατρείας παίζει στο θερινό σινεμά…

Fargo, Μεγάλος Λεμπόφσκι είναι δύο ταινίες που λατρεύεις να βλέπεις και να τις ξαναβλέπεις γιατί δεν τις χορταίνεις, Η Αρπαγή και οι Μηχανόβιοι, δύο πρόσφατες ξένες παραγωγές και μία ελληνική παραγωγή, Ο Νυχτερινός Εκφωνητής, ένας αέρινος και ερωτικός απολογισμός μίας ζωής και ίσως η αρχή μιας άλλης…

Fargo (1996)

Διάρκεια: 98'
Αστυνομική

Ένας πωλητής αυτοκινήτων με πολλά χρέη προσλαμβάνει δυο κακοποιούς της πλάκας για να απαγάγουν τη γυναίκα του και να μοιραστεί μαζί τους τη λεία από τα λύτρα που θα δώσει ο πλούσιος πεθερός του. Εκείνοι όμως τα κάνουν μαντάρα σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και δυο περαστικούς.

Με βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάννες και Όσκαρ σεναρίου και α’ γυναικείου ρόλου, πρόκειται για μια απολαυστική αστυνομική περιπέτεια, με μικρές δόσεις μαύρης κωμωδίας.

Σκηνοθεσία: Τζόελ Κοέν
Με τους: Πίτερ Στορμάρε, Στιβ Μπουσέμι, Φράνσις Μακ Ντόρμαντ, Γουίλιαμ Μέισι

Νυχτερινός Εκφωνητής (2024)

Διάρκεια: 74'
Δραματική

Τη βραδιά που κλείνει τα 50 του χρόνια, ένας ραδιοφωνικός παραγωγός αναζητά έναν παλιό έρωτά του, παίζοντας στον αέρα τα μηνύματα που διέσωσε ο παλιός τηλεφωνητής του.

Νοσταλγική ταινία (οι τηλεφωνητές ανήκουν στο μακρινό παρελθόν, πόσο μάλλον τα μηνύματα που μας άφηναν σε αυτούς), αέρινος και αυτοαναφορικός, ο Χαραλαμπίδης παίρνει μία πολύ τρυφερή ιδέα και με φόντο τη νυχτερινή Αθήνα, δημιουργεί μία ατμοσφαιρική ερωτική ταινία.


Σκηνοθεσία: Ρένος Χαραλαμπίδης
Με τους: Μαργαρίτα Αμαραντίδη, Ρένο Χαραλαμπίδη, Ελευθερία Στάμου

Οι Μηχανόβιοι (The Bikeriders, 2023)

Διάρκεια: 116'
Περιπέτεια

Στις ΗΠΑ της δεκαετίας του ’60, μια λέσχη μοτοσικλετιστών αποκτά όλο και μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς οι ζωές δύο κορυφαίων μελών και μιας γυναίκας του κύκλου τους πρόκειται να διασταυρωθούν ανεπανόρθωτα.

Βία, έρωτας και γκάζια είναι η συνταγή μιας Αμερική σε συνθήκη ματαίωσης. Τολμηρά σκηνοθετημένη, αλλά ελαφρώς αδύναμη σεναριακά ή μάλλον κοινότοπα για ταινίες του είδους.

Σκηνοθεσία: Τζεφ Νίκολς
Με τους: Τομ Χάρντι, Όστιν Μπάτλερ, Μάικλ Σάνον, Τζόντι Κόμερ

Η Αρπαγή (Le Ravissement, 2023)

Διάρκεια: 97'
Δραματική

Η Λιντιά είναι μια μοναχική μαία με μοναδική φίλη τη Σαλομέ, η οποία μένει έγκυος. Έπειτα από ένα χωρισμό, η Λιντιά γνωρίζει τον Μίλος, με τον οποίο περνούν μαζί ένα βράδυ. Μήνες αργότερα θα συναντηθούν τυχαία και εκείνη θα κρατάει στην αγκαλιά της το μωρό της Σαλομέ.

Μία limerence ιστορία, με δομή ψυχολογικού θρίλερ με έμφαση στη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο έλλειψης επικοινωνίας.

Σκηνοθεσία: Ιρίς Καλτενμπάκ
Με τους: Νινά Μερίς, Αλεξίς Μανεντί, Χαφσιά Χερζί

The Big Lebowski (1998)

Διάρκεια: 117'
Κωμωδία

Ο άνεργος χίπης Τζέφρι «The Dude» Λεμπόφσκι και ο φίλος του Γουόλτερ, πρώην βετεράνος του Βιετνάμ, προσπαθούν στα διαλείμματα ενός τουρνουά μπόουλινγκ να διαλευκάνουν την υπόθεση μιας απαγωγής, ενός κατουρημένου χαλιού και της συνωνυμίας μ’ έναν διάσημο εκατομμυριούχο.

Ίσως μία από τις ωραιότερες κωμωδίες στην ιστορία του κινηματογράφου, αντλώντας έμπνευση από τον «Μεγάλο ύπνο» του Ρέιμοντ Τσάντλερ, ο Τζόελ Κοέν δημιουργεί αριστοτεχνικά μία σάτιρα των φιλμ νουάρ και της κωμικοτραγικής αμερικανικής πραγματικότητας.

Σκηνοθεσία: Τζόελ Κοέν
Με τους: Τζεφ Μπρίτζες, Τζον Γκούντμαν, Τζούλιαν Μουρ, Στιβ Μπουσεμί, Τζον Τορτούρο, Μπεν Γκαζάρα, Σαμ Έλιοτ