Καλοκαιράκι έχουμε για τα καλά, οι ρυθμοί χαλαρώνουν, η ζέστη μας κρατάει μέσα στο air condition ακόμα και το βράδυ, οπότε τι καλύτερο από μια ταινία για να περάσει ευχάριστα η ώρα; Οι πλατφόρμες έχουν πολλές επιλογές και συχνά… χάνεσαι στην ποικιλία και δεν αποφασίζεις σωστά για το τι θα δεις. Το Disney+ έχει μπόλικες επιλογές από παλαιότερες και νεότερες παραγωγές, είτε για να τις θυμηθείς πάλι, είτε για να τις απολαύσεις αν δεν τις πρόλαβες στο κινηματογραφικό πανί.

Τι να δεις σήμερα στο Disney+

The Greatest Showman (2017)

O Χιου Τζάκμαν σ’ έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του, αναπαριστά τον βασικό χαρακτήρα στην απίθανη ιστορία του Φινέας Τέιλορ Μπάρναμ, ο οποίος έγινε πράγματι ένας από τους μεγαλύτερους σόουμεν στις ΗΠΑ στον 19ο αιώνα. Η ταινία στο Disney+ είναι κατά κάποιο τρόπο βιογραφική (αν και έχει κάποιες διαφορές με τα όσα πράγματι συνέβησαν), αφηγείται την προσπάθεια του Μπάρναμ να μπει στον χώρο του θεάματος στήνοντας από το τίποτα ένα δημοφιλές τσίρκο και ακολουθεί τη ζωή όχι μόνο του διευθυντή, αλλά και των παράξενων πρωταγωνιστών του.

Το σενάριο δεν περιέχει μεν, και πολλές εκπλήξεις, αλλά η ταινία πράγματι σε ταξιδεύει στην ατμόσφαιρα της εποχής, σαν θέαμα είναι φαντασμαγορία. Η μουσική είναι πάντα παρούσα, καλύπτει τα 40 από τα 105 λεπτά της ταινίας, με 11 ορίτζιναλ τραγούδια. Είχε υποψηφιότητα για το καλύτερο τραγούδι στα Όσκαρ του 2018.

The Eyes of Tammy Faye (Τα Μάτια της Τάμι Φέι) (2021)

Ακόμα μια βιογραφική ταινία στο Disney+, που χάρισε στην Τζέσικα Τσαστέιν το Όσκαρ Πρώτου Γυναικείου Ρόλου το 2021. Η Τσαστέιν δούλευε τον χαρακτήρα που έπαιξε για πολλά χρόνια και δικαιώθηκε με μια εξαιρετική ερμηνεία. Η ταινία καταγράφει την άνοδο και την πτώση της Τάμι Φέι, μιας εξαιρετικά δημοφιλούς τηλεοπτικής φιγούρας στις δεκαετίες του 1980 και 1990 ανάμεσα στο κοινό των πιστών χριστιανών και των τηλεοπτικών καναλιών που παρακολουθούν. Η Τάμι Φέι θεωρήθηκε από τη «συμβατική» τηλεόραση μια καλτ φιγούρα, όμως είχε τη δική της επιρροή σε συγκεκριμένα (μεγάλα) κοινά των λεγόμενων τηλε-ευαγγελιστών.

Η ταινία κέρδισε δικαίως και το Όσκαρ για το καλύτερο μακιγιάζ. Άλλωστε και η ιστορική φιγούρα της Τάμι Φέι χρησιμοποιούσε πολλή μάσκαρα για να τονίσει τα μάτια της και να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ένταση στο τηλε-κήρυγμά της.

National Treasure: Book of Secrets (Στα Ίχνη του Χαμένου Θησαυρού 2) (2007)

Ο Νίκολας Κέιτζ στο ρόλο του παθιασμένου αρχαιολόγου και κυνηγού θησαυρών Μπεν Γκέιτς, ο οποίος προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητα ενός από τους προγόνους του που φέρεται να εμπλέκεται στην συνομωσία της δολοφονίας του Αβραάμ Λίνκολν. Η σειρά αυτή των ταινιών έγινε πολύ δημοφιλής στις ΗΠΑ, επειδή ασχολήθηκε με θέματα της αμερικανικής ιστορίας με τρόπο που δεν είχε κάνει κανείς στο παρελθόν.

Υπάρχει ένα λαμπερό καστ ηθοποιών πέρα από τον Κέιτζ (Νταιάν Κρούγκερ, Γιόν Βόιτ, Χάρβει Καιτέλ, Έλεν Μίρεν, Έντ Χάρις), πλοκή που επιβάλλει ταξίδια και εικόνες από το Λονδίνο και το Παρίσι πέρα από τις ΗΠΑ και μια ατμόσφαιρα μυστηρίου με αρχαία έγγραφα, κρύπτες και γρίφους.

Goodbye Christopher Robin (Αντίο Κρίστοφερ Ρόμπιν) (2017)

Επίσης μια βιογραφική ταινία, που αφηγείται τη ζωή του Άλαν Αλεξάντερ Μιλν, του συγγραφέα παιδικών βιβλίων και δημιουργού του πασίγνωστου κόμικ χαρακτήρα Γουίνι το Αρκουδάκι, και της οικογένειάς του, ιδιαίτερα του γιου του Κρίστοφερ Ρόμπιν. Στην οθόνη σου εμφανίζεται η Αγγλία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσω μιας οικογένειας που βιώνει την επιτυχία μέσω των πωλήσεων των παιδικών βιβλίων, αλλά παράλληλα έχει και τη δική της καλά κρυμμένη ζωή.

Ο Ιρλανδός Ντόναλ Γκλίσον και η Αυστραλέζα Μάργκοτ Ρόμπι κρατούν τους βασικούς ρόλους του ανδρόγυνου που ακροβατεί ανάμεσα στην επιτυχία και το καθήκον, την αγωνία για την τύχη του παιδιού τους. Τον επίσης βασικό χαρακτήρα του παιδιού, του Κρίστοφερ Ρόμπιν, τον υποδύονται τρεις διαφορετικοί ηθοποιοί λόγω του σπονδυλωτού της ταινίας του Disney+.

Date Night (Ραντεβού Για Παντρεμένους) (2010)

Ένα ζευγάρι στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ ζει την απόλυτη ρουτίνα, και για να την καταπολεμήσει έχει καθιερώσει τις Πέμπτες ως «βραδιές ραντεβού». Μια τέτοια βραδιά, όμως, εξελίσσεται πολύ διαφορετικά απ’ όσο περιμένουν, δεδομένου ότι μετά από μια σειρά παρεξηγήσεων και μπερδεμάτων θα βρεθούν στο στόχαστρο συμμοριών γκάνγκστερ και διεφθαρμένων αστυνομικών.

Μια πολύ ευχάριστη κωμωδία στο Disney+ με τον Στιβ Κάρελ και την Τίνα Φέι στους ρόλους του ζευγαριού που πέφτει θύμα «αλλαγής ταυτότητας». Αστείες καταστάσεις από το εστιατόριο μέχρι τους δρόμους και διάφορα διαμερίσματα, με σκηνές καταδίωξης και ομάδες SWAT, και ευχάριστο τέλος, με ανθρώπους της καθημερινότητας να γίνονται ήρωες.