Είχε το Netflix τόσο καλό υλικό και πριν το Squid Game; Θα δίναμε την ίδια προσοχή στο περιεχόμενο του και σε πρότζεκτ όπως το The Forgotten Battle, αν το Squid Game δεν είχε αναθερμάνει το ενδιαφέρον μας και την εμπιστοσύνη μας στο Netflix; Απαντήσεις σίγουρες δε μπορούν να δοθούν, αλλά κάτι μας λέει πως οι απαντήσεις είναι αρνητικές.

Μετά το Squid Game, πέραν της τεράστιας οικονομικής ανόδου που πήρε η μετοχή της πλατφόρμας – που ξαναέπεσε λόγω των γεγονότων με το show του Chapelle – υπήρξε και μια εκ βαθένω αναζήτηση στη βιβλιοθήκη του Netflix για ανακάλυψη new entries.

Κάπως έτσι, το The Maid με την Margaret Qualley έγινε η 2η δημοφιλέστερη σειρά της πλατφόρμας, η 3η σεζόν του You πήγε κι αυτή στη δεύτερη θέση, κάτι που δεν είχε κάνει ούτε η πρώτη ούτε η δεύτερη σεζόν, το Guilty με τον Jake Gyllenhaal πήρε μια ώθηση παραπάνω και τώρα είναι το The Forgotten Battle που κερδίζει από το Squid Game Effect.

Πρόκειται για μια ταινία ολλανδικής παραγωγής και αυτό από μόνο του θα μπορούσε, σε άλλη στιγμή, να αποτελέσει απωθητικό παράγοντα για το ελληνικό κοινό. Ιδίως στη σύνδεση «ταινία για Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο-Ολλανδία».

Κι όμως συνέβη, κι όμως το κοινό στην Ελλάδα δείχνει να την επιλέγει και για μια εβδομάδα ήταν η δημοφιλέστερη ταινία στο Netflix, τρίτο στην κατάταξη, πίσω από το Squid Game και το You. Αυτή τη στιγμή έχει πέσει βέβαια στην 6η θέση, πίσω από τα δύο αυτά, το The Maid, το My Name και το Sweet Tooth. Το τελευταίο είναι κι αυτό ταινία, άρα εκθρόνισε το The Forgotten Battle.

https://www.intronews.gr/7090-2-squid-game-45-fores-esoda-netflix-ellada-apati

Το The Forgotten Battle έχει μπάτζετ μόλις 14 εκατομμύρια

Μικρή σημασία έχει όμως, γιατί πλέον οι περιπτώσεις Squid Game που βρίσκονται στην κορυφή για 3-4 εβδομάδες, δεν υπάρχουν στην εποχή της ταχείας κατανάλωσης. Όλοι ψάχνουν το επόμενο.

Το Netflix έπαιξε σωστά βάζοντας κεντρική φωτογραφία στο Forgotten Battle τον Tom Felton, που μπορεί ως όνομα να μη σας λέει κάτι, αλλά στη μούρη σίγουρα σας λέει πολλά. Πρόκειται για τον ηθοποιό που έκανε τον Draco Malfoy στο Harry Potter και αυτή η ταινία είναι η πρώτη του στο Netflix και γενικά η πρώτη του που απευθύνεται σε τόσο μεγάλο κοινό. Λίγοι γνωρίζουν τι έχει κάνει από το 2011 μέχρι σήμερα ο Tom.

Στο The Forgotten Battle υποδύεται έναν Βρετανό στρατιώτη στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος βρίσκεται να συνεργάζεται για την επιβίωση με έναν στρατιώτη των Ναζί και μια Ολλανδέζα της αντίστασης. Οι τρεις τους βρίσκονται στην περιοχή της Άντβερπ, στο Βέλγιο, όπου έγινε η όχι και τόσο γνωστή προς εμάς μάχη του Σελντ. Εκεί πέθαναν 12.000 άνθρωποι από την πλευρά των συμμαχικών δυνάμεων και ήταν μια από τις μάχες που ανέκοψαν το πέρασμα του Γ΄Ράιχ.

Η ταινία που σκηνοθετεί o Matthijs van Heijningen Jr. έχει μπάτζετ μόλις 14 εκατομμύρια ευρώ κι όμως έχει καταφέρει να μη φαίνεται πως υστερεί σε κάτι σε σχέση με ταινίες όπως το Dunkirk ή το Fury. Σίγουρα αν σου αρέσουν οι πολεμικές ταινίες, ιδίως με επίκεντρο την Κεντρική Ευρώπη που έχει τόσα όμορφα τοπία, το Forgotten Battle θα σε γοητεύσει. Αλλά δεν είναι το μόνο δυνατό του στοιχείο.

Ένα απ΄αυτά αφορά στην επιλογή του σκηνοθέτη να αποφύγει το κλισέ της ηρωοποίησης των χαρακτήρων και της μετατροπής των πράξεων τους σε ανδραγαθήματα ή πράξεις με συναίσθημα. Το The Forgotten Battle είναι μια ταινία που θέτει ηθικά ζητήματα που ξεφεύγουν από το απλοϊκό «όποιος είναι Ναζί να πεθάνει», που έχουμε εμείς ως εξωτερικοί παρατηρητές. Αποτυπώνει ανάγλυφα την ψυχική κατάσταση των χαρακτήρων η ταινία και το πως διαμορφώνεται το συναίσθημα κάποιου που είναι στο πεδίο της μάχης και κοιτάζει στα μάτια τον φασίστα εισβολέα.