Ένας από τους σημαντικότερους Ιρανούς σκηνοθέτες, ο Asghar Farhadi κλήθηκε να απολογηθεί στο δικαστήριο για λογοκλοπή στην τελευταία του ταινία «Ένας Ήρωας», την ιδέα της οποίας φαίνεται να «έκλεψε» από πρώην μαθήτριά του. 

Η σκηνοθέτις Azadeh Masihzadeh, που έκανε την πρακτική της στο πλάι του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη, υποστηρίζει ότι έκλεψε την ιδέα για το «A Hero» από το ντοκιμαντέρ της «All Winners All Losers» που προβλήθηκε το 2018 σε ιρανικό φεστιβάλ.

Τον Ιανουάριο, ο Farhadi δήλωσε μιλώντας στο BBC: «Είναι δύσκολο να θυμηθώ πως γεννήθηκε η ιδέα για τον “Ήρωα”. Πολλές από τις ιστορίες μου τις σκέφτομαι υποσυνείδητα και τις εξελίσσω μεταγενέστερα. Την συγκεκριμένη ιστορία συνέλαβα πριν από 12, μπορεί και 15 χρόνια, όταν εμπνεόμουν από ειδήσεις σε τοπικές εφημερίδες».

Ο Farhadi κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο, με την Masihzadeh να δικαιώνεται. Ο 49χρονος σκηνοθέτης είχε κάνει μήνυση με την σειρά του στην νεαρή σκηνοθέτιδα για συκοφαντική δυσφήμιση, η οποία θα βρισκόταν αντιμέτωπη με την πιθανότητα να εκτίσει 2 χρόνια φυλάκισης σε περίπτωση που αποδεικνύοταν ότι οι ισχυρισμοί της ήταν ψεύτικοι.

Η Masihzadeh δήλωσε για την νίκη της ότι νιώθει ανακουφισμένη αλλά δεν χαίρεται ιδιαίτερα, καθώς θαύμαζε τον Asghar Farhadi ως δημιουργό και άνθρωπο.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο πόσο σημαντικό ήταν να υψώσει το ανάστημά της και να μιλήσει ανοιχτά για τις υποψίες της.

Το «Ένας Ήρωας» βραβεύτηκε στις Κάννες αλλά απέτυχε να αποσπάσει κάποια υποψηφιότητα στα φετινά βραβεία Όσκαρ. Επίσης, ήταν η ταινία που άνοιξε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας».

Ο Farhadi έχει βραβευτεί δύο φορές με το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας για τις ταινίες του «Ένας Χωρισμός» το 2012 και «Ο Εμποράκος» το 2017. 

*Πηγή κεντρικής φωτογραφία: Getty Images

Δείτε ακόμη στο intronews.gr:

Σφοδρές αντιδράσεις για την νίκη του Louis C.K. στα Grammys – Είχε παραδεχτεί σεξουαλική παρενόχληση το 2017

Marvel: Αυτές είναι οι επερχόμενες ταινίες του Phase 4 – Όσα γνωρίζουμε ήδη

Morbius: Όσα μας κέρδισαν αλλά και όσα μας δίχασαν στην νέα ταινία των Marvel/Sony (spoiler free)