Η Barbie συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον και πώς θα μπορούσε διαφορετικά, αφού σημειώνει τεράστια επιτυχία στο box office. Η ταινία – εκτός των άλλων – είναι και μια ωδή στον κινηματογράφο του Χόλιγουντ, μιας και γίνονται πολλές αναφορές σε παλιές ταινίες, από την σκηνοθέτη Γκρέτα Γκέργουιγκ.

Η Γκέργουιγκ εμπνεύστηκε για αρκετές σκηνές από τον παλιό κινηματογράφο, με μιούζικαλ της δεκαετίας του 1950, αλλά και από τον σύγχρονο. Οι παρακάτω, λοιπόν, είναι εκείνες που αναφέρονται στην ταινία Barbie.

Barbie

The Philadelphia Story

H Γκρέτα Γκέργουιγκ, όπως είπε στο Letterboxd, ζήτησε από τη Μάργκοτ Ρόμπι να παρακολουθήσει την ταινία The Philadelphia Story, για να εμπνευστεί. Η Hepburn υποδύεται μια γυναίκα που οι άντρες την λατρεύουν σαν θεά, επειδή είναι ψυχρή και απόμακρη. Μόνο όταν αρχίζει να καταρρέει συναισθηματικά στην ταινία, ανακαλύπτει κάτι νέο για τον εαυτό της.

Η Γκέργουιγκ οραματίστηκε στην ταινία έναν τέλειο κόσμο που τακαρουνιέται από σκέψεις περί θνησιμότητας, όπου η Barbie τότε μόνο αρχίζει να ανακαλύπτει την ομορφιά της ζωής.

The Wizard of Oz

Μια κλασική ιστορία νεαρής γυναίκας που ταξιδεύει σε μια άγνωστη χώρα, αλλά μόνο που στην Barbie γίνεται αντίστροφα. Η Μάργκοτ Ρόμπι ταξιδεύει από αυτό που θα θεωρούσαμε χώρα των θαυμάτων, την Barbieland, στον πραγματικό κόσμο.

An American in Paris

Τα πρωινά της Barbie μιμούνται επίσης τον χαρακτήρα της Τζιν Κέλι, στην ταινία An American in Paris. Η Γκρέτα Γκέργουιγκ στην πραγματικότητα αναφέρεται σε αρκετές ταινίες της Τζιν Κέλι στη Barbie, όπως και από το Singin’ in the Rain.

The Truman Show

Η Γκρέτα Γκέργουιγκ μίλησε στον σκηνοθέτη του The Truman Show, Πίτερ Γουέαρ, για το πώς γύρισε την ταινία του για έναν άνδρα που ζει εν αγνοία του σε τηλεοπτικό ριάλιτι. Όχι μόνο η Barbieland μιμείται την τεχνητικότητα του The Truman Show στην ιδέα, αλλά οι Γκέργουιγκ και Γουέαρ συζήτησαν πώς να φωτίσουν φυσικά τα σετ τους για να αποτυπώσουν αυτό το συναίσθημα.

Saturday Night Fever

Στην αρχή της ταινίας, όπου χορεύουν σε ντίσκο ρυθμούς, είναι ένας φόρος τιμής στους χορούς του Τζον Τραβόλτα, στο Saturday Night Fever, ακόμα και στα κοστούμια.

The Red Shoes

Η Κέιτ ΜακΚίνον υποδύεται την Weird Barbie, μια Barbie δήλαδή με εκκεντρικό κούρεμα και περίεργο μακιγιά. Όταν η Barbie, που υποδύεται η Μάργκοτ, κάνει σκέψεις περί θανάτου, οι άλλες Barbie την προτρέπουν να επισκεφθεί την Weird Barbie. Η Γκρέτα Γκέργουιγκ εμπνεύστηκε τη σκηνή που η Μάργκοτ πηγαίνει προς το σπίτι της Weird Barbie, από το ρομαντικό δράμα του Emeric Pressburger και του Michael Powell το 1948, The Red Shoes.

The Matrix

Όταν η Barbie συναντά την Weird Barbie πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο παπούτσια: Να μείνει στην Barbieland ή να ανακαλύψει τον πραγματικό κόσμο.Όπως ακριβώς συμβαίνει και στο Matrix, με το κόκκινο και το μπλε χάπι.

The Shining

Όταν η Barbie ταξιδεύει από τη Barbieland στον πραγματικό κόσμο για να καταλάβει γιατί ξαφνικά κάνει σκέψεις θανάτου, ανακαλύπτει ότι μια μαμά που ονομάζεται Γκλόρια έπαιζε μαζί της και ουσιαστικά έχει αποτυπωθεί στη Barbie. Όταν συναντιούνται, συνειδητοποιούν ότι έχουν τις ίδιες σκέψεις θανάτου και κατάθλιψης. Η κόρη της Γκλόρια, όταν ανακαλύπτει αυτές τις πληροφορίες, κάνει μια αναφορά στη μυστικιστική ικανότητα να δημιουργηθεί μια τηλεπαθητική σύνδεση εμπνευσμένη από την ιστορία τρόμου, The Shining, του Stephen King.

Top Gun

Όταν η Barbie επιστρέφει στη Barbieland, διαπιστώνει ότι η παραλία όπου συνήθως οι Barbie παίζουν βόλεϊ έχει κατακλυστεί από τους Kens. Αντίθετα, οι Barbies χρησιμεύουν ως μαζορέτες. Είναι ο πρώτος υπαινιγμός ότι η δυναμική εξουσίας της μητριαρχικής Barbieland έχει αναστραφεί. Οι Kens που παίζουν μπιτς βόλεϊ χωρίς μπλούζα στην παραλία είναι μια αναφορά στην σκηνή του Top Gun.

Grease

Οι Barbies τελικά ξεγελούν τους Kens για να χωριστούν σε δύο φατρίες και να πολεμήσουν. Ο αγώνας μετατρέπεται σε χορό και τα νούμερα του Ken στη Barbie έχουν μια ατμόσφαιρα από Greased Lightnin, ειδικά όταν ο Ken φοράει ολόμαυρα σαν τον Τραβόλτα.

Monty Python and the Holy Grail

Όταν συνειδητοποιούν ότι έχουν εξαπατηθεί, όλοι οι Κεν καβαλούν φανταστικά άλογα στο Kendom. Η έμπνευση έρχεται από το διάσημο Monty Python and the Holy Grail, όπου οι ιππότες καβαλούν ψεύτικα άλογα, ενώ χτυπούν τα πόδια τους για να μιμηθούν τα πόδια των αλόγων.

Με πληροφορίες από TIME