Ο Michael Keaton επιστρέφει ως «Batman» στα 71 του και εμάς οι αρθρώσεις μας άρχισαν να τρίζουν σαν μεντεσέδες που ξέχασες να τους λαδώσεις. Και να ήταν μόνο εκείνος; Η παλιά φρουρά του Χόλιγουντ αποδεικνύει πως είναι και στη ζωή… Die Hard!

Arnold Schwarzenegger. Ετών 76. Παίζει στην πρώτη του τηλεοπτική σειρά, το «Fubar» και δέρνει κόσμο.

Sylvester Stallone. Ετών 77. Έδειρε και σκότωσε κόσμο και κοσμάκη στο «Tulsa King», για να μην μιλήσουμε για το μακελειό που προκάλεσε πριν μερικά χρόνια στο τελευταίο «Rambo» και τους «The Expendables», την τέταρτη συνέχεια των οποίων αναμένουμε προσεχώς.

Liam Neeson. 71 ετών. Από το «Taken» και εντεύθεν δεν έχει σταματήσει να πρωταγωνιστεί σε ταινίες δράσης, παίζοντας ξύλο σαν παλικαράκι.

Bruce Willis. Ετών 68. Μόλις κατάλαβε ότι έρχεται το κινηματογραφικό τέλος, λόγω αφασίας, επέλεξε (ή τον «επέλεξαν») να γυρίσει μαζεμένες μια ντουζίνα περιπέτειες, επιπέδου βιντεοκασέτας οι περισσότερες, όπου κάνει περίπου αυτά που έκανε στα νιάτα του, στα «Die Hard».

Mel Gibson, 67 ετών και Danny Glover, 77 ετών. Ετοιμάζονται να επιστρέψουν για ένα ακόμα «Lethal Weapon» – κι ας έλεγαν την ατάκα καμιά 30ριά χρόνια πίσω «I’m too old for this shit…».

Harrison Ford, 81 ετών. Επιστρέφει με καινούργιο «Indiana Jones», όπου τον έχουν «ξανανιώσει» με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αφαιρώντας του καμιά 40ριά χρόνια.

Michael Keaton. 71 ετών. Ετοιμάζεται να ξαναφορέσει τη στολή του «Batman» στα 71 του, για χάρη της ταινίας «Flash». Κάπου λίγο ώπα ρε παιδιά…

Τους αγαπάμε τους παλιούς. Για την ακρίβεια, τους λατρεύουμε. Μας έκαναν καλή παρέα τότε που οι ταινίες δεν είχαν και πολύ υπολογιστή και CGI και ειδικά εφέ σαν τα σημερινά. Μας χάρισαν σκηνές δράσης, ατάκες, πιστολίδια, κυνηγητά με αυτοκίνητα, εκρήξεις, γέλιο και χαρά. Μεγαλώσαμε μαζί τους – αλλά δυστυχώς, μεγάλωσαν κι αυτοί.

Κι όσο κι αν τους αγαπάμε, όσο κι αν τα άλογα δεν (πρέπει να) τα σκοτώνουμε όταν γεράσουν, όπως εμείς μεγαλώνοντας δεν μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα που κάναμε πριν 20, 30 ή 40 χρόνια, έτσι κι εκείνοι δεν μπορούν. Ή δεν γίνεται να προσπαθούν να μας πείσουν ότι μπορούν.

Προφανώς πληρώνονται αδρά για να το κάνουν. Πιθανότατα να το διασκεδάζουν. Αλλά μάλλον τους ντουμπλάρουν ακόμα κι αν πρέπει να κατέβουν γρήγορα μια σκάλα – δεν έχουν όλοι το πορτραίτο του Dorian Grey σπίτι τους, όπως ο Tom Cruise…

Ο νέος Batman -που είναι ο παλιός Batman

Ας μείνουμε στον Michael Keaton και τον «Batman». Διότι ο μασκοφόρος τιμωρός της Γκόθαμ Σίτι, το alter – ego του Bruce Wayne, έχει περάσει πολλές περιπέτειες στη σταδιοδρομία του: από τον Michael Keaton στον Val Kilmer κι από κει στον George Clooney.

Και μετά ήρθε ο Christian Bale και απογείωσε τον ρόλο, τον ήρωα, τον αντι-ήρωα, τον άνθρωπο, τον κροίσο, τα πάντα, στην υπέροχη τριλογία του Nolan. Ο Bale δεν φόρεσε απλά τη στολή, αλλά μπήκε στο πετσί και την ψυχή του ήρωα που ενσάρκωσε. Ήταν σκοτεινός, σχεδόν καταθλιπτικός, με μάτια «σκαμμένα» από τα βάσανα, σκυθρωπός και αγέλαστος, στιβαρός και δυναμικός, διαλυμένος και με έναν αδιατάρακτο ηθικό κώδικα. Κι όταν τελικά από τον Bale περάσαμε στον Ben Affleck, πάθαμε ένα σοκ…

Batman

Διότι τι σχέση έχει ο Bale με τον Affleck; Η τελευταία του βερσιόν, ήταν ο Robert Pattinson. Πολύ λάδι, αλλά δυστυχώς από τηγανίτα τίποτα, όλο φρου – φρου κι αρώματα, μια emo – φράντζα να κρέμεται αλλά για μένα προσωπικά, δεν κάνει ούτε για να δέσει τα κορδόνια του Bale. Διότι όσο ο Batman φοράει τη στολή και «παίζει» κυρίως με τη φωνή του, όλα είναι πιο εύκολα. Αλλά όταν πρέπει να βγάλει τη μάσκα, αρχίζουν οι συγκρίσεις. Και μαζί τα προβλήματα…

Batman

Batman: Back to the future

Και αίφνης, εν έτει 2023, ο Batman επιστρέφει στη «γενέτειρά του» και τον πρώτο ηθοποιό που τον ενσάρκωσε στη σύγχρονη εποχή, δια χειρός Tim Burton, για δυο ταινίες: το «Flash» και το «Batgirl».
Για την ακρίβεια επιστρέφει συνυπάρχοντας με τον Ben Affleck, καθώς είναι στη μόδα τα «πολυσύμπαντα» όπως έχουμε δει και στη Marvel, με τους τρεις ηθοποιούς που υποδύθηκαν τον Spiderman να συνυπάρχουν στο πανί, οπότε με έναν τρόπο κάπως έτσι θα γίνει και εδώ.

Σαφώς υπάρχει μια νοσταλγία, έστω κι αν το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που θα δει το «Flash» θα είναι τόσο πιτσιρικάδες, που μάλλον δεν θα έχουν δει εκείνο το πρώτο «Batman», μην σας πω ότι μπορεί να μην ξέρουν καν ποιος είναι ο Michael Keaton και πού αλλού έχει ξαναπαίξει.

Batman

Αλλά εμείς οι μεγαλύτεροι τον ξέρουμε. Τον αγαπάμε. Τον τιμάμε και έχουμε δει ένα σωρό ταινίες του. Μας αρέσει που επιστρέφει και ταυτόχρονα μας ξενίζει. Χαιρόμαστε που θα τον ξαναδούμε με τη στολή της νυχτερίδας και μαζί κάπως «μας κλωτσάει».

«Γιατί κρίνεις πριν καν δεις την ταινία;», είναι ένα εύλογο ερώτημα. Δεν κρίνω και δεν προδικάζω, δεν καταδικάζω και δεν αφορίζω.

Θα τη δω την ταινία κι αυτή και την επόμενη και όσες βγουν στην πορεία, αλλά ομολογώ ότι δεν θα νιώθω την άγρια χαρά και την προσμονή που είχα, όταν ο Nolan καθόταν στην καρέκλα του σκηνοθέτη και μας παρουσίασε εκείνα τα τρία αριστουργήματα που άλλαξαν όλο το status του Batman…