Το τηλεοπτικό τοπίο των τελευταίων 5 ετών έχει αλλάξει άρδην σε επίπεδο εξέλιξης, ταχύτητας, εναλλαγής και ποσότητας. Ειδικά εν μέσω πανδημίας ο αριθμός των νέων σειρών αυξήθηκε κι άλλο, ενώ ούτως ή άλλως κάθε χρόνο εμφανίζονται πάνω από 45-50 σειρές, εκ των οποίων υπάρχουν 7-8 που θα συνδεθούν στον υψηλότερο βαθμό με το κοινό.

Την ίδια στιγμή, το σινεμά στην εποχή μιας παγκόσμιας πανδημίας μπορεί να υπάρξει μόνο για τα blockbusters, με πολλές ταινίες πλέον να κυκλοφορούν σε πλατφόρμες.

Τα πιο σίγουρα blockbusters είναι αναμφίβολα οι superhero ταινίες, με τη Marvel να είχε μέχρι το 2019 την πρωτοκαθεδρία και να πετύχαινε με το Endgame την κατάκτηση της κορυφής στις πιο εμπορικές ταινίες όλων των εποχών, φέρνοντας δεύτερο μετά από δέκα χρόνια το Avatar.

Αυτή η δεκαετία των πρώτων τριών φάσεων του Marvel Cinematic Universe έχτισε καριέρες, έκανε ηθοποιούς πολυεκατομμυριούχους, μα κυρίως τους έκανε αγαπητούς στο κοινό. Η βασική εξάδα των Avengers δημιουργήσε στο κοινό έναν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό που έπαιξε και τον καθοριστικό ρόλο ώστε το Endgame να πιάσει τέτοια έσοδα, αν και ως ταινία ήταν κατώτερη ποιοτικά σε σχέση με το Infinity War.

Τώρα, ο Iron Man δεν υπάρχει. Ο Captain America είναι άλλος. Η Black Widow έχει πεθάνει. Ο Hawkeye θα διδάξει τη νέα γενιά και μετά λογικά θα παραχωρήσει τη θέση του. Οι δύο που συνεχίζουν, ο Κρις Χέμσγουορθ ως Θορ και ο Μαρκ Ράφαλο ο Hulk, ετοιμάζονται να παραδώσουν σιγά σιγά τη σκυτάλη στην She-Thor και την She-Hulk.

Η επόμενη δεκαετία της Marvel μπορεί να σταθεί αντάξια;

Με αυτά ως δεδομένα, το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: μπορεί να υπάρξει MCU με αυτή την απήχηση; Η εκτίμηση είναι πως δύσκολα θα υπάρξει με έστω ένα 60-70% της πρώτης δεκαετίας. Αν δε ολοκληρώσει την πορεία του και ο Τομ Χόλαντ ως Spider-Man, τότε δεν θα έχουν μείνει πολλά για να ενώνουν μια γενιά κοινού με την επόμενη φάση.

Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς ως Dr Strange, η Ελίζαμπεθ Όλσεν ως Wanda και οι Guardians of the Galaxy. Από τη νέα φουρνιά, η Μπρι Λάρσον ως Captain Marvel δεν φαίνεται ότι μπορεί να καταφέρει κάτι αντίστοιχο με αυτό που έκανε ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, να είναι δηλαδή το lead franchise των Avengers, ενώ από τους Eternals πάλι δεν ξεχωρίζει κάποια ή κάποιος.

Από τη στιγμή κιόλας που το MCU θα μπει στον κόσμο του multiverse, το κοινό είναι πιθανό να διασπαστεί αρκετά, ίσως να μπερδευτεί ή να οδηγήσει σε περισσότερες σειρές στο Disney+ που θα εξηγούν τα όσα θα διαδραματίζονται σε κινηματογραφικό επίπεδο.

Ήδη τα Wandavision, Falcon and the Winter Soldier και Loki κρίνονται ως πολύ επιτυχημένα και δείχνουν μια κατεύθυνση που μοιάζει πιθανότερη όλων για την επόμενη δεκαετία.

Κρίνοντας από τη σκιά που άπλωσε το Mandalorian πάνω στο Star Wars, δε διαφαίνεται άλλο ενδεχόμενο από το να πάρουν τη σκυτάλη οι σειρές της Marvel έναντι των ταινιών.

Προφανώς, κανείς δε μπορεί να υποστηρίξει ότι η κινηματογραφική εξέλιξη του MCU θα είναι άνευ ουσίας. Αυτό που αυτή τη στιγμή αμφισβητείται, αφορά στο αν μπορεί να προσφέρει τόσο δυνατές στιγμές όπως αυτές που προσέφεραν τα Age of Ultron, Civil War, Infinity War και Endgame.

Οι πρώτες απαντήσεις θα δοθούν από το φθινόπωρο κιόλας, όταν και θα κυκλοφορήσουν απανωτά τα Shang Chi, Eternals και το Spider-Man: No Way Home.

Από την άλλη, η DC κατάφερε με το Snyder’s Cut να καλύψει ένα κενό που δημιούργησε η πανδημία και τα project που έχει στα επόμενα χρόνια, μπορούν να την βάλουν σε θέση προπορευόμενης στον ανταγωνισμό με τη Marvel!